TOEFL Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

TOEFL’ın tam olarak ne olduğunu merak ediyor musunuz? O halde doğru yerdesiniz. TOEFL hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz.

TOEFL Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!.

Test Of English Foreign Language’ın kısaltılmış hali olan TOEFL uluslararası kabul görmüş bir testtir. Genellikle birkaç ay süren bir hazırlık ve çalışma aşaması gerektirir.

Belki yabancı bir ülkede öğrenim göreceksiniz belki de uluslararası bir şirkette iş buldunuz. Kafasınızda gireceğiniz bu oldukça önemli sınavın formatı ve uygulanışı ile ilgili pek çok soru olması gayet normal.

TOEFL sınavında başarılı olmanın ilk adımı sizden ne istendiğini anlamaktır. Bunun için de sınav modelini anlamak gerekir. Çünkü sınava hazırlanırken size rehberlik edecektir. Verimli çalışmak ve iyi bir puan almak için gerçekten neye çalışmanız gerektiğini anlamanız sizin için iyi olacaktır!

Her TOEFL bölümünün (toplamda dört bölüm vardır) özel soruları ve bu soruların ölçtüğü farklı yeterlilikleri vardır. Bu soru içeriklerinin bazılarını İngilizce derslerinde daha önce hiç görmemiş olabilirsiniz, bu nedenle sınav gününüzden önce biraz pratik yapmak çok önemlidir. Unutmayın ki TOEFL’ın konu ve soruları değişse de formatı hiçbir zaman değişmez. Test daima aynı formattadır. Bu nedenle de aşağıdaki bilgiler çok önemlidir.

TOEFL Bölümleri

TOEFL dört bölümden oluşur :  Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma.

  • Okuma bölümü (60-100 dakika uzunluğunda): Bilim ve akademik tartışmalar gibi konularda yazılı metinleri anlama ve analiz etme yeteneğinizi değerlendirir.  
  • Dinleme bölümü (60-90 dakika uzunluğunda): Bu bölümde, içeriğin anlaşılmasının yanı sıra konuşmacıların motivasyonlarını ve duygularını anlamanızı test eden dört ila altı konu ve soru bulunmaktadır.  
  • Konuşma bölümü (20 dakika): Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi İngilizce olarak ne kadar iyi ifade edebileceğinizi ölçer.  
  • Yazma bölümü (50 dakika): İngilizcenizi yazılı olarak nasıl kullanabileceğinizi göstermekle ilgilidir. Burada, gramer ve kelime bilginizi ispatlayacak; net cümleler ve paragraflar oluşturacaksınız. 

TOEFL toplamda 120 puandan oluşur. Her bölümden en fazla 30 puan alınabilmektedir.

Sınav bir gün içerisinde gerçekleştirilmektedir.

Dinleme ve Konuşma bölümleri arasında verilen kısa bir molayla birlikte ortalama dört buçuk saat sürdüğünü söyleyebiliriz.

Sınavla ilgli birkaç ayrıntı daha isterseniz:

  • Test sırasında not almanıza izin verilir. Size bol miktarda kağıt ve kalem verilecektir - bunları Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma bölümlerinde kullanın.
  • Sınavı bitirip ayrıldığınızda sınav memurlarına tüm notları ve kullanılmamış kağıtları vermelisiniz! 
  • 10 dakikalık mola sırasında bir atıştırmalık ve içecek tüketebilirsiniz.
  • Sınav olacağınız odaya hiçbir koşulda cep telefonu, tablet veya başka bir iletişim cihazı getiremezsiniz. Molada da bu cihazları kullanmanız yasaktır.

Şimdi, her bir TOEFL bölümü hakkında kapsamlı bilgiler vereceğiz!

TOEFL Okuma Bölümü Nasıldır?

Okuma bölümü, her biri yaklaşık 700 kelime uzunluğunda üç ile beş akademik metin veya konuşmalardan oluşturulan metin parçalarından oluşmaktadır.

Pasajlar belli bir konu hakkında veya birkaç bakış açısını karşılaştırmaktan bahsediyor olabilir. Bilimsel, tarihi ve hatta felsefi olabilirler.

Her pasaj sonunda 12-14 soru bulunur. Bu sorular sizden aşağıdaki görevlerden birini yapmanızı isteyebilir:

  • Bir kelime tanımlayın (kelime bilginizi sınayın)
  • Bir fikir veya argümanı tanımlayın (anlayışınızı test edin)
  • Yanlış bir ifade bulun (genel kavrayışı test edin)

Bu bölümü tamamlamak için 60 ila 100 dakika süreniz olacak.

Okuma bölümü zorlu bir bölümdür. Zor olabilir, çünkü karşılaşacağınız metinler genellikle karmaşıktır. Bu bölümü iyi şekilde atlatmak istiyorsanız uzun ve karmaşık paragraf okumaya alışmanız gerekir.

Anlamlarını kavrayabilmek için bilmediğiniz kelimelerle çalışmayı öğrenmelisiniz. Okuma bölümünde sunulan metinlerin çoklu odakları ve tartışmaları olabilir. Ayrıca zaman sınırı sizi hızlı okumak zorunda bırakabilir, bu da eğer alışık değilseniz anlamlandırma güçlüğü çekmenize neden olabilir

TOEFL Dinleme Bölümü Nasıldır?

Dinleme sırasında iki farklı kayıt türü ile çalışacaksınız:

  • Ders kayıtları
  • Konuşmaların kayıtları

Her bir ses kaydı üç ile beş dakika uzunluğunda olabilir, bunu beş ile altı soru takip eder. Sorular size kaydın içeriğini sorabilir. Ayrıca, daha önce ne olduğunu düşündüğünüzü veya sonra neler olabileceğini de sorabilirler. “Neden” ve “Nasıl” tarzı sorular da olabilir.

Dinleme bölümündeki en büyük zorluk kayıtlardaki her bölümün sadece bir kez dinlenebilmesidir. Bazen istisnalar olsa da buna bel bağlamamanız gerekir. İşinizi şansa bırakmamak için yapmanız gereken şey çok iyi notlar almak ve hangi soruların gelebileceği konusunda isabetli tahminler yapmaktır.

Konuşma İngilizcesini anlamak, aynı zamanda İngilizce öğrencileri için de en zor işlerden biridir, bu nedenle birçok konuşma ve diyalog türünü dinlemeye alışmak çok önemlidir. TOEFL’ın Dinleme bölümüne farklı İngiliz aksanları dahil etme politikası vardır ; testte Amerikan, İngiliz, Yeni Zelandalı ve Avustralya İngilizcesi duyabilirsiniz! Sınava girmeden önce bu farklı İngilizce türlerini dinlemeye çalışın.

Dinlemeye hazırlanmak için İngilizce filmleri, TV şovlarını ve YouTube videolarını arayın (bunlar özellikle aksanları anlamada yardımcı olur).

Mola Verebilir miyim?

Evet!

TOEFL sınavın ortasında 10 dakikalık bir mola vermektedir ve bu zorunludur. Özetle bu da herkesin durması gerektiği anlamına gelir.

Sizden odadan çıkmanız istenecektir. Mutlaka odadan dışarı çıkın! Dolaşmak, bacaklarınızı ve sırtınızı germek, atıştırmalık yiyeceklerinizi yiyip içeceğinizin içmek için bu zamanı kullanın. Unutmadan tuvalete de gitmeyi ihmal etmeyin!

Bir mola vermek, kendinizi hızlandırmak ve motive etmek için önemlidir. Okuma ve Dinleme bölümleri artık geçmişte kaldı onları unutun! Şimdi sırada Konuşma ve Yazma bölümleri var!

TOEFL Konuşma Bölümü Nasıldır?

Konuşma bölümü testin önemli bir parçasıdır. İyi İngilizce konuşma yeteneğinizi ölçer ve oldukça zor olabilir. Size soru sormak ve cevaplarınızı dinlemek için  karşınızda bir görüşmeci bulunmayacak, yalnızca bir mikrofona sahip olacaksınız. Sesiniz kaydedilecek ve birileri daha sonra cevaplarınızı dinleyecektir.

Her soruyu cevaplamak için çok az zamanınız olacaktır. Bu da konuşmaya başlamadan önce her bir yanıtı hazırlamak için daha da az zamanınız olduğu anlamına gelir. Konuşma, herhangi bir dili öğrenmenin en zor kısmıdır. Elinizden geleni yapmaya çalışın.

Bu bölümde size toplamda altı konuşma görevi verilecektir. Bunlardan ikisi sizden günlük bir konu hakkında görüş bildirmenizi isteyecek. Bu, Bağımsız Konuşma bölümüdür. Bağımsız Konuşma bölümü için, duyacağınız tek şey bir soru. Uzun bir kayıt dinlemenize veya uzun bölümleri okumanıza gerek yoktur.

Kalan dört görev, okuduğunuz ve duyduğunuz bir şey hakkında konuşmanızı gerektirir. Bu, Entegre Konuşma bölümüdür. Entegre Konuşma için, kısa bir bölümü okuyacak veya ardından bir soru ya da bir ses kaydı duyacaksınız. Bir yanıt hazırlamak için 30 saniyeye ve bir mikrofona konuşarak kaydetmek için bir dakika kadar zamanınız olacak. 

Bu TOEFL bölümü, not tutmanın en yararlı olacağı bölümdür. Soruyu duyduğunuzda, konuşabileceğiniz şeyleri yazın. Zamanlamanızı yapın ama gergin olsanız bile çok hızlı konuşmayın. Aksanınızın önemli olmadığını unutmayın - önemli olan, açık konuşmanız ve cevabınızda iyi fikirler sunmanızdır.

TOEFL Yazma Bölümü Nasıldır?

Tüm İngilizce becerileriniz TOEFL'ın son bölümünde bir araya gelir. Bu son bölüm Yazma bölümüdür. Yazma kabiliyetinizi, gramer bilginizi ve kelime kullanımınızı ölçen bölümdür. 

Yazma sadece iki görevden oluşur:

  • Bir Entegre Yazma görevi
  • Bir Bağımsız Yazma görevi.   

Bu görevlerin arkasındaki fikir, Konuşma bölümü görevlerine benzemektedir. Bağımsız Yazma görevi  için geçici bir konu hakkında bir fikir yazacaksınız. Cevaplamanız gereken bir soru olacak, ancak uzun bir ses kaydını dinlemek veya uzun bir bölüm okumak zorunda kalmayacaksınız. 

Entegre yazma görevi için ek okuma ve dinleme materyallerine dayalı bir makale yazacaksınız. Bağımsız görevde, Entegre görevden (20 dakika) daha fazla harcayacağınız zamanınız (30 dakika) olacaktır. Not almak ve cevabınızın ana hatlarını oluşturmak Yazma bölümünün her iki bölümünde de çok yararlıdır. 

TOEFL’ın bu bölümüne  iyi hazırlanmanın tek yolu, elbette, mümkün olduğunca çok sayıda deneme yazmaktır.

Asıl görüşünüzün Yazma bölümünde önemli olmadığını unutmayın. Soğuk kışları sevdiğinizi ve gerçek olmasa bile dondurmadan nefret ettiğinizi söyleyebilirsiniz.

Makalenizi derecelendiren kişiler, tartışmanızı ne kadar iyi desteklediğinize ve seçiminizi ne kadar iyi açıkladığınıza bakacaktır. Denemenin yapısı ile net ve dilbilgisel olarak doğru cümleler en önemlisidir.  

Doğru bir giriş, ana yapı ve kapanış paragrafı ile deneme yazma alıştırması yapın. Dilbilginizi yenileyin. Makalenizin daha iyi akışını sağlamak için “bu nedenle”, “ancak” ve “olsa” gibi bağlayıcıları kullanmayı öğrenin. Çok uzun kelimeler kullanmaya çalışmayın, özellikle de ne anlama geldiklerinden emin değilseniz. 

TOEFL zor bir sınav olabilir ancak bu başarılı olamayacağınız anlamına gelmez. Önceden kayıt yaptırmanız, iyi çalışmanız ve hazırlamanız için en az üç veya dört aya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

En az bir kez tam bir TOEFL uygulama sınavına girdiğinizden emin olun. Gerçek sınav gününe tam olarak hazırlanmak istiyorsanız, bu çok önemlidir.  

Testin formatı hiçbir zaman değişmiyor ve bu sizin için harika bir haber! Bunun anlamı çalışma yardımı ve kaynak bulmak çok daha kolay.

TOEFL formatını yalnızca bir kez öğrenmeniz gerekir. Bunu aldıktan sonra, kendi çalışma programınızı oluşturabilecek, İngilizce'nizin alanlarına odaklanacak ve sonuçta TOEFL'deki başarı şansınızı artıracaksınız.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı