Yeter Artık… Ben İngilizce Konuşabilmek İstiyorum

İngilizce yeter artık demek istiyorsan "enough is enough" deyimini kullanmak gerekir. Bu önbilgiyi verdikten sonra gerçekten yeter… Artık İngilizce konuşmanı engelleyen yanlış çalışma yöntemlerinden vazgeçme zamanı… Bilgilerini aktif kullanmaya başlama zamanı…

Yeter Artık… Ben İngilizce Konuşabilmek İstiyorum.

"Neden İngilizce Konuşamıyorum"

Bu sorunun cevabı aslında çok net…

Sen çok İngilizce çalıştın. Bilgin çok fazla. Ama öğrenirken yöntemin konuşma pratiği yaparak olmadı. En basit cümleleri şimdi konuşarak pratik yapmaya başlamaya üşeniyorsun. Şimdi sadece bunu itiraf etmek zor geliyor.

Sen beceriksiz değilsin… Sen de dünyadaki her insan gibi İngilizce konuşma becerisine sahipsin…

Sadece konuşamıyorsun…

Gramer Bilgim Var Neden Hiç Bilmeyen Biri Gibi En Basit Cümleleri Tekrarlayayım. Zaten Biliyorum.

 

Problemimiz zaten bu. Sen biliyorsun. Konuşamıyorsun.

Herkes bir yabancı dili yeni öğrendiğinde o dili konuşmakta çocuktur… Her araba kullanmayı öğrenenin araba kullanmakta acemi olması gibi. Araba kullanmakla ilgili bilgi çok yüksek olsa da aktif kullanmak konusunda acemi olmak gibi…

Sen yetişkin olabilirsin. Ama İngilizceyi gramer kurallarında yüksek bilgilerine rağmen konuşma kısmında bir çocuk kıvamındasın.

Öğrenirken pasif öğrendin. Yani bebekler yanlarında sürekli konuşan yetişkinler var ama anadillerini konuşamazlar. Kelime kelime bir şeyler söylemeye başlarlar. Sonra mini cümleler… Asıl cümleleri okulda tam olarak söylemeye başlarlar. Önce aktif öğrenmeye başlarlar. Okul hayatında aktif ve pasif öğrenme karışık olarak yapılır.

Sen direkt 7 yaşındaki bir çocuğun okulda ilk defa ana dilini öğrenir gibi kurallar ve cümle kalıplarını öğrenmeye başladığın için konuşamıyorsun.

Oysa çocuklar okulda kuralları öğrendikçe daha iyi konuşmaya başlarlar...

Çünkü öncesinde ailelerinin yanında kelime kelime cümleler söylemeye başlamışlardır. Her yeni günde yeni kelimeyi kendi sesleriyle defalarca tekrarlamışlardır. Yetişkinler yüzünden o dile maruz bırakılmışlardır. Yani aktif öğrenmeyle öğrenmeye başlıyorlar…

"Neden hiç bilmeyen biri gibi en basit cümleleri tekrarla başlayayım" cümlesi konuşmaya başlamanın önündeki en büyük engel cümledir.

Enough İs Enough, Admit İt To Yourself

 

Senin konuşmaya başlaman çok kolay ve hızlı olacak. Bazen karışan bir ipin bir yerini açınca her şey açılır ya… Sende yetişkin olduğunu unutup en basit cümlelerle biraz İngilizce konuşamaya başlasan ne kadar hızlı konuşanlar arasına katılacaksın aslında…

"Enough is enough" deyimi ile ilgili önce konuşma pratiği yapmaya şu an bu yazımızdaki aşağıdaki tavsiyelerimizi yaparak yapmaya başla…

Hayatımızda birilerinin yalan söylediğini anladığımız an susarız. Bazen de yeter artık bıktım yalanlarından diye patlayabiliriz. "Enough with your lies" yeter artık yalanlarından bıktım demek.

Önce kimlerin yalanlarından bunaldıysak onları aklına getir ve bu cümleyi İngilizce söylemeye başla… Duyguların gittikçe aktifleşecek. Sonrasında daha yürekten söylemeye başlayacaksın.  Aktif ve çok kendini kaptırarak söylemeye başladığında tam o sırada İngilizce kelimeler ve cümle kurmayı bildiğin halde konuşamadığını aklına getir ve "enough is enough" demeye başla… Defalarca söyle. Kendin için kendine de yeter artık demeye başla… Bu bir kişisel gelişim tavsiyesi değil. Bu artık içindeki kendine olan öfkeni yok etmeye başlayacak.

Kendine bilgine rağmen konuşma becerisi gösteremediğin için kızgınsın… Kızgınlığı itiraf edip haydi daha hızlı yol alalım…

Don’t be stubborn it’s enough. Enough is enough.

Eğer evde kendi kendine çalışarak konuşma pratiği yapacaksan bu öfkeyi patlatmadan aşağıdaki tavsiyelerimizi lütfen yapma…

Eğer bir kursa gideceksen gene de yap.

İngilizce kursu seçiminde konuşma odaklı eğitim kurumlarını seçmelisin. Ücretsiz deneme dersi ile ilk günden konuşarak senin yabancı dilini geliştirip geliştirmeyeceklerini ikna ol.

Biz GNR Eğitim olarak ilk günden birinci dakikadan itibaren hiç kelime bilmeyen veya basit cümle kalıplarını bilmeyenleri de konuşarak öğretmeye başlıyoruz. Gramer kuralı da anlatmıyoruz. Kendimize ait metodumuz var. Metodumuz hakkında internet sayfamızdan bilgi alabilirsin. 3 ay sonunda günlük temel konuşmaları yapar hale getiriyoruz.

Sen zaten biliyorsun… Konuşarak çalışacağımız için motivasyonun yüksek olacak…

Eğer evde kendi kendine çalışarak konuşma pratiği yapacaksan bu öfkeyi patlatmadan aşağıdaki tavsiyelerimizi lütfen yapma demiştik.

Tüm konulara en baştan en basit cümlelerle başla. O cümleleri etkili tekrarla. Sıfatları değiştir. Özneler yerine kendi tanıdıklarını yerleştir. Örnek “he” ile ise sen “They” ve “We” ile söyle.

Örnekleri kendi sesinle söyle. Beynini kendi sesinle İngilizce konuştuğuna ikna etmeye başla…

Beynimize en basit cümleleri söylemezsek, beynimiz en basit kelimeleri konuştuğumuzu öğretmezsek, hafızamıza en basit cümle kalıplarını öğretmezsek beynimiz nasıl daha uzun cümleleri hafızaya alsın…

Sen “Annem yeşil gözlüdür” diye 5 kez tekrarla… Sonra “Annemin gözleri babamın gözlerinden daha koyu” demeye başla. Sonra üstüne ekle. Aynı binaların temelleri gibi. En temelde en basit cümle olsun ki üstüne ve aralarına yeni kurallarla konuşmayı inşa edebil.

İngilizce en zor öğrenilen konulardan biri “The Present Perfect Tense” konusudur. Aslında konuşma pratiği az olduğunda pekişmeyen bir konudur. Şimdi bu konuda en önemli kurallardan biri ne? Since ve for kullanımları… Öyle değil mi?

Örneğin bu zaman ile ilgili konuşma pratiği yaparken şöyle çalış.

Since Kullanman İçin

For Kullanman İçin

 

 

Doğduğumdan beri

Uzun zamandır

Nisan’dan beri

6 aydır, son 3 aydır

Yılbaşından beri

1 yıldır, son 2 yıldır

1994’den beri

1 haftadır

Geçen aydan beri

Günlerdir, haftalardır

Liseden beri

Aylardır, Yıllardır

Cumhuriyet kurulduğundan beri

Birkaç haftadır

Saat 10:00’dan beri

On dakikadır

Yıl sonundan beri

İki saattir

 

Yukarıda verdiğimiz since ve for ile ilgili kendi hayatından örnekler bul. Kendi yaşamından olduğu için daha iyi katılım gösterirsin.  Çok zorlayıcı fiiller kullanma. Günlük hayatında çok kullandığın Türkçe fiillerin İngilizcesini kullan. Hatta yazıp cümlelerini de tekrar edebilirsin.

Yeter ki hiç durmadan İngilizce The Present Perfect Tense ile ilgili cümleleri kendi sesinle söyle. Tablodaki tarihlere göre hayatından konuşsan 16 cümle eder. İlk cümleleri tekrarladıktan sonra başka hayatından örneklerle konuş. Bu yukarıdaki 16 tarihe sadece bakıp anında İngilizce cümleler söyle. Anlamını bilmediğin kelime olursa sözlüğe bakmakla vakit kaybetme…  Yeter ki cümle kalıbında bla bla bile diyerek de aklındakileri İngilizce söylemeye çalış.

Veeee son tavsiyemiz… Bu yazımızdaki tabii… Blog yazılarımızda bir tavsiyemizi daha ayrıntılı yazdıklarımız da var…

Konuşma pratiği yapmayı hayatının merkezine yerleştir. İşe veya okula gidebilirsin. Ama her mecburi bir şeyler yapmak zorunda olmadığın zamanlarda İngilizce konuşma pratiği yap. Devamlı kendi kendine de olsa konuş…

Yolda giderken yol tarifleri yap. Yürüme anlarını bile İngilizce ile değerlendir.

Bazen başarı için başka şeylerden vazgeçmek gerekir. Sosyal yaşantında en çok vakit alan şeyler yerine İngilizceyi geçir.

İlgi alanın futbol mu? En çok futbolla mı vakit geçiriyorsun. O zaman o vakti futbolcuların hayatlarını İngilizce okuyarak geçir. Yurtdışı maçlarının tweetlerini inceleyerek geçir. Futbol köşe yazarlarının yazılarını oku. Anlamasan da İngilizce nasıl bak. Göz aşinalığın olsun. Sesli oku. Videolar yorumla dinle.

Hayatını İngilizce ile meşgul et… Konuşabilenler arasına katıl…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı