Yeterli Kelimesini Öğreninceye Kadar İngilizce Enough Konu Anlatımı

İngilizceyi bilip bilmediğimiz yeterli olup olmadığını değerlendirilmesinde en önemli kriter konuşabilmektir. Bir şeyde yeterli olup olmadığımızı ifade etmek için yaygın olarak kelimelerden biri enough sözcüğüdür.

Yeterli Kelimesini Öğreninceye Kadar İngilizce Enough Konu Anlatımı.

İngilizce gramer ve kelime bilgisi iyi olduğu halde konuşamayanların sayısı fazladır. En temel günlük İngilizce cümleleri konuşacak kadar iyi olmadığımızda bu bilgileri bilmemiz çok bir şey ifade etmiyor. Bu yazımızda sana bu sözcük ile örnekler vereceğiz. Nasıl konuşma pratiği yapabileceğinden de bahsedeceğiz.

Sıfatlarla Enough Kullanımı

İyi, kötü, güzel, çirkin, büyük, küçük, sıcak, soğuk gibi sözcükler biliyorsun sıfatlar. Sıfatlardan sonra enough kullanılmaktadır.

  • Real Madrid'te oynayacak kadar iyi futbolcu.

Bir arkadaşın çok iyi futbolcu olsun. Sende ondan birine bahsederken sadece Türkiye için değil Dünya futbol takımlarında oynayacak kadar başarılı olduğunu belirtmek istiyorsan "He is good enough to play for Real Madrid" demelisin.

Çalışma Yönetmi Tavsiyesi

Şimdi bu cümleyi en az 3 kez defterine yaz. Bu cümlede sıfatımız "good" yani iyi sözcüğüdür. Sonra 5 kez cümleyi sesli tekrarla. Sanki bir arkadaşından birine gerçekten bahsediyor gibi sohbet havasında kendi seslinle söyle. Arkadaşının fiziksel özelliklerini tarif edecek bildiğin sıfatlarla da sesli bahset. Sonra hiç defterine bakmadan onun iyi futbolcu olduğunu söyle. Arkadaşını hayal edemiyorsan Real Madrid'de oynacak Türkiye'deki iyi bir futbolcuyu düşün. Onun fiziksel özelliklerinden bahset.

Eğer hayal ederek örneklerle çalışmazsak İngilizce kelime ve cümle kalıplarını pekiştiremiyoruz. Böyle etkili tekrar yaparsan bir arkadaşınla konuşma pratiği yapmaya muhtaç kalmazsın.

Bundan sonra vereceğimiz örnekleri ve başka konulardaki örnek cümleleri de bu şekilde çalışmanı tavsiye ederiz.  

  • Su yeterince sıcak.

Tatilde olduğunu hayal et. Arkadaşına "denize girelim sonra yemek yiyelim" dediğini hayal et. Bunun için önce ayağını suya sokup arkadaşına suyun ısısından bahsedeceğini hayal et. The water is warm enough

  • Bu tekneye sahip olacak kadar zengin… Bu arabayı alacak kadar zengin…

 Tatillerde tekne turları yaparken çok güzel tekneler görülür. Ya da arabamızla bir yerlere giderken çok güzel yeni arabalar görürüz. Böyle bir an olsun ve dedikodu yapmaya başla. "Benim Tom diye bir arkadaşım var. Çok iyi çocuk. Çok çalışkan. Tutumludur. Artık bu arabayı alacak kadar zengin.” Dediğini düşün. Tom is rich enough to buy this car.

  • Bu arabayı alacak kadar param var. /I have enough money to buy a new car.

Enough ile Too çok karıştırılır. Too ve enough arasında kararsız kalmana gerek yok. Cümlende kullanacağın fiilin olumlu ya da olumsuz anlam katmasına dikkat et.

  • "O evlenmek için yeterince küçük" derken "evlenmek" sözcüğünde olumsuzluk olmadığı için enough kullanılır. Yani daha yaşı uygun, çok yaşlanmamış anlamında küçük.
  • "O evlenmek için yeterince küçük değil" derken fiil olumsuz değil. Birinin gözünde hala küçük ama evlenebilir. Fiilde olumsuzluk yok.

 

  • Sokak yürümek için çok karanlık.

Bir sokak yürümek için çok karanlık ise o sokak yürümek için yeterince aydınlık değildir. Normalde yürünmeyecek bir yol değildir. Yürümek eyleminde bir olumsuzluğumuz yok. Bu sokak yürümek için aydınlık değil demek istediğimizde aslında söylemek istediğimiz sokak yürünür ama yeterince aydınlık olmadığıdır. The street isn't light enough to walk. Eğer sokak yürümek için çok karanlık konuşacaksak "The street is too dark to walk."

  • Bu valiz hafif değil.

Normalde bir valizi kaldırdığımızda bizim taşıma kapasitemize göre ağırsa “The suitcase is too heavy” deriz. Yani valiz çok ağır. "Very heavy" kullanılabilir. Ama sadece ağır anlaşılır. Senin taşıma kapasitenin üstünde olduğunu belirtmek için "too" kullanmalısın.

Valizi bir başkası taşıyabilir mi taşıyabilir. Ama sadece senin kapasitene göre taşınmıyordur. Asıl fiil, eylem taşımak. Taşımak fiilinde bir olumsuzluk yok. Sadece senin için hafif değil.

Türkçe'de taşıyamayacağımızı belirtmek için zıddı sıfatla da konuşuruz. Taşıma kapasitemizden fazla ağır olduğunu belirtmek yerine "yeterince hafif değil" anlamını vermeye çalışırız.  The suitcase isn't light enough for me to carry.

  • Bu oda bizim için yeterince büyük mü?

İki arkadaş tatile gitmiş olun. Otellere orada karar verecek olun. Orada otellerin odalarına baktığında sırf manzarası yüzünden arkadaşın burası olsun derken sen odada hareket edemeyeceğini düşünmüş ol. Is this room big enough for us?

  • Sınıfı geçecek kadar sıkı çalışmıyorsun.

You don't study hard enough to pass your class. Bu cümlede "don't study" sana fiil olumsuz düşürmesin. Amacımız sınıfı geçmek. Ders çalışmak hedefimiz. Ders çalışırsak sınıfı geçebiliriz.

Öğretmenler yeterince nitelikli değildi. / The teachers weren't qualified enough.

İsimlerle Enough Kullanımı

Yeterince su, yeterince para, yeterince ışık, yeterince kahve, yeterince bilgimiz gibi Türkçe'de de kullandığımız bir ifade şeklidir. İsimlerle kullanacaksak önce enough sonra isim gelir.

  • Trene yetişmek için vakit yok / There isn't enough time to catch the train.
  • Omlet yapmak için yeterli /yeterli sayıda (yeterince yumurta) var mı? / Are there enough eggs to make an omelette.
  • İzmir'e gidecek kadar benzinimiz yok. / We haven't got enough petrol to drive to İzmir.

Aşağıdaki cümlelerin İngilizcesini de sen bul ve söyle. Etkili tekrar yap.

Yapay zeka hakkında yeterince bilgim yok.

Uçağa yetişmek için yeterince vaktimiz var.

Ev partisi için yeterince kuruyemiş var.

Menemen yapmak için yeterli sayıda yumurta var mı?

Zarflarla Enough Kullanımı

Yeterince çalışmıyorsun küçüklüğümüzden itibaren en çok duyduğumuz cümlelerden biridir. You don't study enough. Çalışmamak fiilini vurgulamak için kullanılan zarf niteliğindedir.

Yeterince İngilizce Çalışmıyorsun. (Aktif ve düzenli konuşma pratiği yapılmadığı için İngilizce gramer kuralları bilindiği halde konuşulamaz.)

If you study enough you will speak English

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı