Şarkı Söyleyerek İngilizce Öğrenmek Mümkün mü?

İngilizceyi öğrenmenin en iyi yolu İngilizceyi aktif olarak öğrenmektir. Yabancı bir dili aktif öğrenmek demek o yabancı dili konuşmaya çalışarak öğrenmek demektir.

Şarkı Söyleyerek İngilizce Öğrenmek Mümkün mü?.

Peki şarkı söylerken kendi sesimizi duyarak konuşmuş oluyor muyuz?

Müzik evrensel bir dildir. Yakın bir geçmişe kadar eurovizyon şarkı yarışması en popüler uluslararası yarışmalardan biri idi. Katılım gösteren ülkelerin sanatçıları şarkılarını kendi ülkesinin anadilinde söylerlerdi. Müzik ile en iyi duyguyu hissettiren şarkılar en iyi puanları almaya başlardı. Dünya’da en etkili evrensel iletişim dili müziktir. Televizyon ekranlarından izleyen kişiler söylenen şarkıları her zaman dilinden dolayı anlamasa bile müzik ile şarkıcının verdiği duyguyu yaşarlardı. İnsanlar bir yabancı şarkının sözlerini anlamasa bile müzik sayesinde şarkının sözlerindeki duyguyu hissederlerdi. Birkaç kez o şarkıyı dinledikten sonra algıladığı kelimelerle şarkıya eşlik ederlerdi. Kelimelerin anlamları bilinmeden bir şarkıyı o dilde söyleyerek eşlik edebilmek kelimeleri algılamak o dili öğrenmekte motivasyon açısından oldukça faydalıdır. Dinleme becerisini geliştirmekte faydalı olmaktadır.

Akademik araştırmalar duyusal etkileşimle öğrenilen bilgilerin daha kalıcı öğrenildiğini belirtmektedir. Duyusal etkileşim ile öğrenirken aslında öğrendiğimiz andaki anımızla bilgileri pekiştiririz. Şarkı dinlemek ve söylemek işitsel duyu özelliğimizi kullanarak gerçekleştirdiğimiz bir aktivitemizdir. O yüzden şarkılar ile öğrenmek faydalı olmaktadır. Amaç öğrenmek ise belli şarkılarla öğrenilebilmektedir. Sık dinleyerek ve tekrarlayarak öğrenebilirsin. Bir şarkıyı birkaç söylemek etkili olur. Günümüzde dünyada en popüler yabancı dil öğrenme tekniklerinden biri doğal tekrar yöntemi ile yabancı dil eğitimidir. Doğal tekrar yöntemi ile yabancı dil eğitimi veren kursları seçerek sadece şarkıların İngilizcesi ile değil bir bütün olarak ilk günden konuşarak öğrenmeye de başlayabilirsin. İnternette çoklu tekrar yöntemi veya doğal tekrar yöntemi ile ingilizce öğrenme olarak araştırma yapabilirsin.

Eskiden teknolojinin gelişmediği dönemlerde İngilizcesini şarkı dinleyerek veya söyleyerek geliştiren insanların sayısı oldukça fazladır. Keyif alarak yabancı şarkıları dinleyip İngilizcesini geliştirdiğini belirten insanların hikayesi çoktur. Bu insanların ingilizce öğrenenlere tavsiyesi “anlamasan da yabancı şarkıları dinle ve söylemeye çalış” olmaktadır.

Teknolojinin günümüzdeki gibi gelişmediği zamanları kastederken altyazılı dizi veya film izleme imkanlarının kısıtlı olduğu, podcast dinlenme imkanın olmadığı, internette ki muazzam kaynakların olmadığı dönemlerden bahsediyoruz. Aslında çok yakın bir geçmiş zamandan bahsediyoruz. Ya kaset ya da cd ile müzik dinleme imkanı bulunan bu dönemlerde şarkıların sözlerini anlamasa da yabancı şarkıları ingilizce geliştirmekten bağımsız dinleyen kişilerin sayısı oldukça fazlaydı. Müziğin evrensel bir dil olması nedeniyle sözleri anlaşılmayan şarkıları dinlemek çok keyif verirdi. Şarkı dinlemek İngilizcenin gelişmesinde etkili olurdu. Ama tek başına maalesef yeterli değildir.

Sadece şarkı dinleyerek öğrendiğini söyleyen insanların eğitim hayatını sormalısın. Mutlaka yabancı dil ağırlıklı bir eğitim hayatı olmuştur. Sonrasında şarkı dinledikçe hafızalarından öğrendiklerini hatırlamaya başlamışlardır. Bu yüzden şarkılarla kolayca öğrenmişlerdir. Genelde şarkı dinleyerek öğrendiklerini belirten kişilerin okuma, anlama ve dinleme becerisi iyi gelişmiştir. Konuşma becerisini geliştirmek için mutlaka profesyonel bir destek almışlardır. Ya da yurtdışında kısa dil programlarına katılmışlardır. Yabancı dili öğrenmek demek o dili konuşabilmek demektir. Öğrenirken de konuşarak aktif öğrenmek gerekir.

Yeni öğrenmeye başlayanların hedefi konuşmak olmalıdır. Çünkü bir yabancı dil sadece ve sadece konuşarak öğrenilebilir. Yeni öğrenmeye başlayanlara haftada bir deyim öğrenmesi tavsiye edilir. Bu da ilk 2 ay düzenli ingilizce öğrenmeye emek harcayanlar için yapılan bir tavsiyedir. Yeni başlayan birinin normal konuşmaya ihtiyacı vardır. Dinleme becerisinin gelişmesini normal konuşmaları dinlemekle daha iyi geliştirebilirsin. Seviyene uygun hikaye kitaplarının sesli anlatımlarını dinleyerek bir yandan hikaye kitabından okuyarak daha iyi geliştirirsin. Şarkı dinleyerek geliştirmekten daha hızlı sürede geliştirirsin.

İngilizceyi öğrenmek istiyorsan hayatının akışına yerleştirmelisin. Sana hikaye kitaplarına öncelik tanımanı tavsiye ederken şarkı dinleyerek öğrenme demek istemiyoruz. Hedefin şarkı dinleyerek sadece öğrenmek olmamalı. Hayatının akışına yerleştirmek için konuşarak ingilizce öğreten kurslarla beraber hikaye kitapları okumalısın, şarkılar dinleyip söylemelisin, dizi veya filmler izlemelisin, günlük tutmalısın. Birinin diğerinden daha hızlı öğreten bir yöntem olması diğer yöntemi bırakacağın anlamına gelmiyor. Yani şarkı dinleyerek İngilizceni geliştirmekten vazgeçmemelisin. Sadece şarkı dinleyerek öğrenmeyi birinci seçenek yapmamalısın. Hayatının akışına İngilizceyi nasıl yerleştirebileceğin konusunda da internette güzel blog yazıları bulabilirsin.

Müzik dinlemek keyiflidir. Keyif alarak ve duyusal etkileşim ile öğrenilen bilgiler, evet kalıcı olarak öğrenilir. Maalesef İngilizce konuşabilmek İngilizceyi aktif öğrenmek için tek başına şarkı dinlemek veya söylemek yeterli değildir. İngilizce öğrenmen için ilk günden itibaren konuşmaya çabalamalısın. Şarkılarla dinleme becerisini de belli oranda geliştirebilirsin. Müzik sayesinde birkaç dinlediğimiz bir şarkıyı ritme ayak uydurarak sözlerini okuyarak katılım gösterdiğimizde ingilizce konuşmaya başladığımızı düşünmemeliyiz. Akıcı bir cümleyi okumaya veya seslendirmeye başlayacağımızı düşünmemeliyiz.

Şarkı söyleyerek yabancı dil öğrenme tavsiyesinin daha çok teknolojik imkanların kısıtlı olduğu zamanlarda öğrenenlerden olduğunu belirtmiştik. Sen teknolojinin sınırsız imkanlarının olduğu bir dönemde ingilizce öğrenmeye başladığına göre çağın imkanlarından faydalanmalısın. Bilgisayarın veya telefonun varsa bir de internetin varsa dilediğin saatte ve dileğin mekanda online ingilizce kurslara bağlanıp ingilizce konuşarak geliştirebilirsin. İlk günden ingilizce konuşmanı hedefleyecek kursları araştırıp konuşarak yabancı dilini geliştirmen senin için şarkılarla öğrenmekten daha hızlı ve etkili olacaktır. Bu tarz kurslarda grameri konuşurken öğrenirsin. İnternette “ilk günden itibaren konuşarak ingilizce öğren” yazarak İngilizceyi konuşma odaklı öğreten kursları araştırabilirsin.

Günümüzde hem teknolojik gelişmeler veya imkanlar çoktur. Hem de akademik araştırmalar sayesinde insanların nasıl daha hızlı öğrendiği bilinmektedir. İster Online ingilizce kursa kayıt ol ister online konuşma pratiği derslerine kayıt ol. İkisinde de kişilerin öğrenme tekniklerine önem verilmektedir. Online kurslar sayesinde Türkiye’nin neresinde yaşarsan yaşa istediğin kursa kayıt yaptırabilirsin. Yeter ki internet bağlantın ve bilgisayarın olsun.  

İngilizce dinleme becerini geliştirmek için şarkı dinle ve söyle. Konuşarak İngilizceni geliştirirken ingilizce pratik yapman açısından senin için faydalı olacaktır. Dinlemekten keyif alacağın müziğe göre kendini geliştirmene yardımcı olacak şarkıları seçmelisin. İnternette birçok tavsiye bulunmaktadır. Biz de yazımızın sonunda özellikle zamanları, koşul cümlelerini ve yardımcı fiilleri pekiştirebilmen için şarkı tavsiyelerinde bulunacağız. Genelde tavsiye edilen şarkılar kişilerin sürekli dinleme alışkanlığı kazanacağı şarkılar değildir. Şarkılarla öğrenmek isteyenler genelde müzik zevklerine göre olan şarkıları seçmek isterler. Ama öğrenmek için şarkıların çoğu uygun olmamaktadır. Bu yüzden de kısa bir süre sonra şarkı dinleyerek öğrenme yöntemini bırakıp yabancı dil öğrenme motivasyonunu kaybeden insanlar çoktur. Sen bunlardan olma. Yabancı dilini geliştirmek için şarkı dinlemek söylemek faydalıdır. Pratik yapmak için iyi bir yöntemdir. Şarkılarla destek alabilirsin. Ama sadece şarkılarla öğrenmeye çalışmak zaman ve motivasyonunu kaybettirir.

Öğrenmek için seçtiğin şarkıları hem dinlemen gerek hem de şarkının sözlerini okuyarak takip etmen gerek.. Önceleri sadece söylemeye çalışmalısın. Kelimelerin anlamlarını öğrenmeye çalışmadan dinlemeye ve okumaya odaklanmalısın. Kulağının şarkıyı okumadan dinleyerek anladığı zamana kadar dinlemelisin. Söylemeye başladıktan sonra Türkçe çevirisine bakıp kelimelerin anlamlarını öğrenmeye başlayabilirsin. Dinlemeni geliştirmek için seçtiğin şarkılar müzik zevkine uygun olmalı ki keyifle dinleme egzersizi yapabilesin. Ama şunu bilmelisin ki şarkılarda kelimelerin telaffuzu değiştirilerek söylenebilmektedir. Türkçe şarkılardan da bileceğin gibi şarkılar günlük konuşma gibi değildir. Zaten şarkı konuşulmaz söylenir.

İngilizceye yeni öğrenmeye başlayanlar gramer kurallarına takılmadan konuşmaya çalışmalıdırlar. Aktif öğrenmek için bu şarttır. Konuşabilmek için de günlük hayatımızdan cümleler kurmak gerekir. Konuşabilmek için ne bahsedeceğimizi de netleştirmek gerekir. Bu yüzden hayatın rutinlerinden bahsederek ilk ingilizce konuşmaya başlanır. Şarkılar belirttiğimiz gibi günlük konuşmalardan değildir. Şarkılarla cümle yapılarına gözün aşina olması zordur. Hem konuşarak ingilizce öğrenmelisin hem de cümle yapılarının matematiğine aşina olmalısın. Çoğu ingilizce bilen kişi bile şarkıların sözlerine zaman zaman bakma ihtiyacı duyabilmektedir. Çünkü şarkılarda kelimeler bazen anlaşılmayabiliyor. Türkçe şarkılarda da öyle değil midir?

Şarkılardaki kelimeleri algılamaktan daha büyük sıkıntı şarkının sözlerindeki cümledeki anlamı bir bütün olarak anlayamama sıkıntısıdır. Kelimeler anlaşılsa bile anlamını anlayamayabiliriz. Bazen deyimler kullanılır bazen mecazi anlamlar içerir. Aynı Türkçe şarkıların bazılarında olduğu gibi.

Yazımızda sana İngilizceni geliştirmen için katkısı olacak şarkılar önereceğimizi belirtmiştik.

  • Dust in the wind / Kansas: Geniş Zaman için
  • Summer of 69 / Bryan Adams: Geçmiş zaman için
  • We can work it out / The Beatles: Yardımcı Fiiller İçin
  • Thinking Out Loud / Ed Sheeran: Koşul cümleleri için
  • Black or White / Michael Jackson

En yakın zamanda ingilizce konuşanlar arasına katıl, hedefini gerçekleştir.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı