İngilizceyi Yeni Öğrenmeye Başlayanların To be Fiiliyle Konuşma Pratiği Yapmasının Önemi

İngilizceye yeni öğrenmeye başlayanlar ilk gramer konusu to be ile ilgili basit cümleler kurarken devamlı kuralı unuttuklarından sonraki gramer kurallarını öğrendiklerinde cümle kurmakda zorlanırlar. Bu yüzden to be fiili ile ilgili basit cümleler ile ilgili konuşma pratiğinin çok yapılması gerekir. Bir hafta etkili tekrar ederek sadece be fiilinin kurallarına göre akıcı konuşma alışkanlığı kazanmak son derece önemlidir.

İngilizceyi Yeni Öğrenmeye Başlayanların To be Fiiliyle Konuşma Pratiği Yapmasının Önemi.

To be fiili ile ilgili sadece 1 hafta pratik yapma tavsiyemize şaşırmış olabilirsin. Be fiilinin halleri İngilizce öğrenmeye başlayanların her yeni gramer kuralını öğrenmeye çalıştığında zorlanılan bir konudur. Aynı matematiğin en basit işlemleri bilmeyenlerin matematik konuları ilerlediğinde öğrenememesi gibi… Bu yüzden en başında en çok vakit ayrılarak çalışılması gereken konuların başındadır. En başında be fiiline çok vakit ayrılması ileriki gramer konularının daha kolay ve hızlı öğrenilmesinde etkili olmaktadır.

Türkçe "olmak, bulunmak ve -imek" anlamında kullanılan to be fiili eylem belirtmeyen durum cümlelerinde kullanılır. Bu yüklem ile ilgili basit cümleleri pekiştirmek için önce kişi zamirlerini çok iyi tekrar ederek çalışmak gerekir. Subject Pronouns kelimelerinin fiil kullanmadan sadece arka arkaya etkili tekrar yapılması önemlidir.

Kişi Zamirleri: I, You, She, He, They, We, it

To be fiili ile ilgili çalışmadan önce kişi zamirlerini öğrendim diye hemen yeni konuya geçmemelisin. Arka arkaya durmadan kendi sesinle tekrarlamalısın. Akıcı olarak aksamadan söyleyinceye kadar tekrarlamak yavaş bir çalışma metodu değildir. Aksine bu kısımda etkili tekrar yapılmaması her yeni gramer konusu ile basit cümleler kurarak konuşmayı engellemektedir.

Kişi zamirleri kendi ana dilimizde de önemlidir. Bir cümlede özneyi belirtmek için kullanılır. İngilizce özne konusu bu yüzden önemlidir. Kişi zamirlerini etkili tekrarla akıcı konuşuncaya kadar söyledikten sonra kişi zamirinden sonra gelen to be fiilinin durumu çalışılmalıdır. Kendi ana dilimizi çocukken konuşmaya başladığımızda ilk söylediğimiz kelimeler ben, sen ve o özneleridir.

I

am

you

are

he

is

she

is

it

is

we

are

you

are

They

are

Yukarıda tabloda verdiğimiz halini çok tekrar yapmalısın. He'den sonra is geldiğini unutmayıncaya kadar sanki ana dilin gibi kullanacak şekilde tekrarlamalısın.

İngilizce öğrenmeye başlayanlara verilen tavsiyelerin başında Türkçe düşünme, İngilizce düşünerek konuşmaya çabala tavsiyesi gelir. En temel özne ve to be kullanımını direkt düşünmeden konuşma alışkanlığını ilk başta kazanmalısın. Öğrendim, öğrenecek çok konu var diye yeni konuya geçmemelisin. Her dilin en önemli değişmeyen kuralı özne ve eylem kullanımıdır.

I

am

Robert

a student

you

are

Robert

a student

he

is

Robert

a student

she

is

Robert

a student

it

is

Robert

a cat

we

are

Robert

students

you

are

Robert

students

They

are

Robert

students

 

Yukarıdaki tablodaki gibi arka arkaya kendi sesinle kendine tekrar yapmanın faydası her öznede be fiilinin halini pekiştirmek olacaktır. Özneye göre a veya an kullanıp kullanmamanı da kolaylaştıracaktır. Yeni öğrenenler we are a student söyleme hatasında çok bulunurlar. Öznenin tekil veya çoğul olmasını düşünmeden akıcı konuşma pratiği alışkanlığını en başında kazanman önemlidir.

Kendi ana dilimizi çocukken öğrenmeye başladığımızda ilk konuştuğumuz kelimeler ben, sen ve o özneleridir. Bu yüzden özneleri cümlenin başında kusursuz söyleme alışkanlığını en başında kazanmalısın. İnternette bir fotoğraf açtığında kadın gördüğünde she, erkek gördüğünde he, köpek gördüğünde it, kabalık insanlar gördüğünde they, eşyalar gördüğünde it söylemeyi düşünmeden söyleme alışkanlığı kazanmalısın.

To Be Fiili ile İlgili Olumlu ve Olumsuz Soru Cümleleri

To be fili ile ilgili soruları da iyi tekrar yapmalısın. Diğer soru cümlelerindeki gramer kurallarını iyice anlamak için am, is ve are ile sorulan soruları akıcı konuşarak söyleme becerisi kazanman gerekir. En başlangıç da etkili pratik yapılmaması where, when, do ile ilgili soru cümlelerinin kolayca kurulmasını engellemektedir.

Soru cümleleri ile ilgili konuşma pratiği yaparken akıcı konuşamamanın sebebi kişi zamirleri ve to be fiili ile ilgili etkili tekrar yapılmamasıdır. Biz sana Robert ve Mary isimlerini verdik. Sen bu tabloda ailenden isimler kullanarak pratik yapmaya devam etmelisin. Gözünün önüne gelen her şey için soru sormaya çalışarak konuşarak pratik yapabilirsin.

I

Am I Robert?

you

Are you Robert?

he

Is he Robert

she

Is she Mary

it

Is it dog?

we

We are ready.

you

Are you robert and mary

They

Are they robert and mary

 

To be fiili ile ilgili soru cümlelerini çalışırken olumsuzlarını da etkili tekrar yapmalısın.

To Be Fiilinin Geniş Zaman ve Geçmiş Zamana Göre Halleri 

Zamanlar yani Tense konuları başlangıç konularıdır. Geniş ve şimdiki zaman ilk öğrenilen zamanlardır. To be fiilinin zamana göre değişiklik göstermesini aktif kullanabilmek için kişi zamirinden sonra yani özneden sonra gelen halini iyi öğrenmek gerekir. Çok konuşma pratiği yapılmalıdır.

Geniş Zaman-Simple Present Tense: am, is, are

Geçmiş Zaman-Simple Paste Tense: was were

Geçmiş zaman konusunu ayrıntılı öğrenmeden to be fiilini pekiştirirken her özneye ait geçmiş zamandaki be halini en başta etkili tekrar yapman faydalı olacaktır. Geçmiş zaman öğrenirken eylemlerin başka V2 gibi kurallarını da öğrenmen gerekecek. Aynı anda birkaç kural öğrenmek motivasyonu düşürüyor. Ayrıca konuşmanın akıcılığını bozuyor. Bu yüzden to be fiilini öğrenirken aşağıdaki gibi sadece paste tense halini özne ile tekrar etmen çok faydalı olacaktır.

Geçmiş zamanda bir durumdan bahsederken to be filinin geçmiş zaman formu kullanılır. Bir olay ve eylem için kullanılmaz.

I

was

you

were

he

was

she

was

it

was

we

were

you

were

They

were

 

GNR Eğitim olarak hiç Ruşça bilmeyen birini GNR Metodu ile 3 ayda günlük konuşmaları yapabilir hale getirebiliyoruz.

Neden Birden Rusça’dan Bahsettik?

İngilizce hiç bilmeyen insanlarında İngilizceye kulak aşinalığı olmaktadır. Ama Rusça kulak aşinalığı olunan bir dil değildir. Metodumuz sayesinde ilk dersin 1.dakikasından itibaren katılımcılarımız Rusça konuşabilir hale gelebilmektedir.

İngilizceyi de ilk günden itibaren konuşarak öğrenmeye başlayabilirsin. İlk 3 ayda günlük konuşmaları yapabilir hale gelmek ileri seviyelere ilerleme motivasyonunu artırmaktadır. Yabancı dil konuşarak öğrenilir. GNR olarak gramer kurallarını özel olarak anlatmadan konuşurken öğretmekteyiz. Ücretsiz deneme dersimiz sayesinde ilk derste İngilizce konuşmaya başlayacağını deneyimleyebilirsin.

İngilizceyi sıfırdan GNR Eğitim ile öğrenmeye başla motivasyonun hep yüksek olsun…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı