İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanlar bu, şu, bunlar, şunlar demek için ilk konuşmaya başladıklarında hangisini kullanacağını düşünmekten akıcı cümle kuramazlar. Hangisini nasıl kullanacağını düşünmeden ingilizce konuşman çok kolay…
This, That, These, Those kelimeleri there ile çok karıştırılmaktadır. İlk öğrenmeye başlayanlar için hepsi th harfleri ile başladığından zor olmaktadır. Doğru bir şekilde kullanmak için en iyi yöntem bir anı ile pekiştirerek öğrenmektir. Akademik araştırmalar yeni öğrenilen bir bilgiyi bir anı ile pekiştirilerek öğrenildiğinde kalıcı olarak öğrenildiğini belirtmektedir. Bu, şu, bunlar, şunlar anlamına gelen this, these, those, that kelimeleri bazen tek başına kullanılır, bazen de yanına bir isim alarak kullanılır. Türkçe’de de öyle değil midir?
Bu bir elmadır, bu elma kırmızıdır, şu kitap en sevdiğim kitap, şu bir bilim kitabıdır gibi.
Evinizde veya bir parkta bir bankta otur ve etrafına bak. Etrafındaki nesneleri belirle. Bazı nesneler en yakınında bazıları az yakın bazıları da uzağındadır. Türkçe’de yakınımızdaki nesnelere bu veya bunlar deriz, uzağımızdaki nesnelere de şu veya şunlar deriz. Sadece nesneler için değil insanlar için de kullanırız. Şu kadın, bu kadın, şu erkekler gibi.
Bu: This Bunlar: These
Şu: That Şunlar: Those
Günlük konuşmalarımızda işaret zamirleri sıkça kullandığımız kelimelerdir. İngilizce’de hangisi tekil hangisi çoğul bilmen yeterli. Her nerede oturuyorsan yakınında olanlara bu veya bunlar diyerek basit cümleler kur. Uzağında olanlara şu veya şunlar diyerek cümleler kur. Yanında bir arkadaşının oturduğunu ve gördüklerinden bahsettiğini hayal ederek cümleler kur.
Bir ağaçtan arkadaşına bahsettiğini düşün. Yakınında ise this tree uzağında ise that tree diyerek cümleni kurabilirsin. Uzakta kediler varsa ve kedilerden bahsetmek istiyorsan those cats demelisin. Eğer yakınında kediler varsa ve onlardan bahsedeceksen these cats diyerek kedilerden bahsetmelisin. Bazen şu adam değil de o adamda deriz. Bu durumlarda that veya those kullanabilirsin. Those tabi, çoğul kelime durumlarında kullanmalısın.
Yeni bir dil öğrenmenin en etkili yolu düzenli tekrardır. Bu alıştırmamızı ilk 3 hafta düzenli olarak yap. Evinde otururken, yemek yerken v.b. Zihninde hep ingilizce ile meşgul olmaya başlarsan yabancı dilini hızlı geliştirebilirsin. Sadece işaret zamirleri değil, nesnelerin de İngilizcelerini öğrenmeye başlarsın. Yeni bir dili aktif olarak hızlı bir şekilde öğrenmek istiyorsan o dili mutlaka konuşmaya çalışmalısın. Zihninde işaret zamirleri ile ilgili cümleler kurarken bunları kendi sesini duyacağın şekilde de söyle.
İngilizce hikaye kitapları okumak yeni öğrenmeye başlayanlar için çok önemlidir. Hem okuma becerisi gelişir hem de cümle yapılarına görsel olarak aşina olmaya başlarsın. Konuşurken nasıl cümle kuracağın konusunda sana harika bir görsel sunum olur. Kendi seviyene uygun hikaye kitapları bulmalısın. İngilizce öğrenmeye başlayanlar için özel hazırlanan hikaye kitaplarının üzerinde seviye belirtilmektedir. Her akşam 10 dakika okumak senin yabancı dilini iyi geliştirecektir. Bu hikaye kitaplarında işaret zamirlerinin altını çizmeyi denemelisin. 3 sayfa çizerek okuduktan sonra, başa dönerek çizdiğin kelimelerin sonrasında ne geliyor incele. Be fiilinin hallerinden biri mi geliyor bir nesne mi geliyor.
İngilizceyi konuşarak öğrenmek en iyi yöntemdir. Ülkemizde konuşma odaklı ingilizce eğitim kurumları bulunmaktadır. Sana gramer kurallarını öğretmeye çalışarak konuşmanı kısıtlamazlar. Akıcı konuşman veya akıcı konuşmaya başlaman eğitim hedefleridir. Sen konuşma pratiği yaparken farkında olmadan gramer kurallarını geliştirirsin. Konuşma odaklı ingilizce kurslarında konuşarak kulağınla kendi sesini duyarak İngilizceni geliştirmeye başlarsın. Çoğu öğrenci evde kendi kendine çalışırken içinden cümleleri söylemeye çalışır. Yeni bir dil öğrenirken konuşmaya çalışırken kendi sesimizi duymak önemlidir. Cümlelerini zihninden değil, kendi sesini duyacak şekilde kurmalısın.
İngilizce konuşma pratiği kurslarında senin konuşmanı dinleyen profesyonel bir eğitmen dinlediğinden kendinden emin konuşmana devam edersin. Evde konuşma pratiği yaparken acaba doğru mu şüphesi yeni başlayanların hepsinde olur. Oysa bir speaking kursu sayesinde ingilizce öğretmenin ile doğru konuşurken özgüvenin gelişir. Sonrasında kendi konuşmandan şüphe etmeden kolayca evinde konuşma pratiği yapabilirsin. Konuşma pratiği derslerinde gramer konusu da seçebilirsin. Yeni öğrenmeye başladığında işaret zamirlerini pekiştirmek için eğitmenine birçok cümle kurabilirsin. Sen konuşmaya çalışırsın. Cümleler kurmaya çalışırsın. Böylece en etkili şekilde kalıcı olarak işaret zamirlerini hatasız öğrenirsin.
Özellikle ilk günden itibaren ingilizce konuşmanı sağlayan ingilizce kurslarını araştırmanı tavsiye ederiz. En temel konuları konuşarak öğrenmek motivasyonunu yüksek tutar. Çevrende çok eski yıllarda ingilizce öğrenen kişilerin tavsiyelerini dinlememelisin. Günümüzde yabancı dil eğitimi eski yıllara göre farklı yapılmaktadır. Eskiden konuşma odaklı kurslar yoktu. Klasik eğitim ile ingilizce öğretilmekteydi. Bu yüzden günümüzde ingilizce öğrenmek için yeni başladıysan ilk yapman gereken ilk günden seni konuşmanı geliştirecek kursları araştırmak olmalıdır. Bu kurslar sana kurs dışında da yabancı dilini nasıl geliştireceğin konusunda da tavsiyeler verecektir. Kurslara ister evinden katıl ister kurs binalarına git. Bu günümüzün en harika avantajlarından biridir. İngilizce konuşma becerini geliştirmek için istediğin saatte istediğin yerde eğitim alabilirsin. İster bir kafe ister evin. Kariyerin veya eğitimin için ingilizce öğrenmeye çalışmak sana bir mecburiyet olmaktan çıkar. Çünkü insanın konforu yerinde ise her şeyi keyifle öğrenir. Online ingilizce kursları ile keyifle İngilizceni geliştirirsin.
Yazımızda this, these, those kelimelerinin ingilizce öğrenmeye yeni başlayanların en çok there kelimesi ile karıştırıldığını belirtmiştik. There var anlamına gelen bir kelimedir. Parkta veya evde otururken bu, şu v.b alıştırmaları yapıp kendini iyice geliştirdikten sonra şu egzersizi de yapmalısın. Oturduğun yerde telefonda arkadaşına bir parktan veya bulunduğun parktan bahsettiğini düşün. Parkın etrafından arabalar var. Parkta kediler köpekler var. Evdeyim, teyzemler var. Okuldayım, yeni öğrenciler var. Bu tarz cümlelerde bahsettiğin yerde ne olup olmadığını söylersin. Bu durumda there kullanmalısın. İşaret etmiyorsun. İşaret ederek belli bir şeyden bahsediyorsan this, that, those, these unutmamalısın. Sana İngilizce konuşmanda fikir verecek örnek cümlelerin Türkçe’sini verelim. Sen her gördüğünü işaret ettiğini ingilizce söyle. Bu tarz cümleleri kurmaktan bıkmamalısın. Kendin evinde veya parkta gördüklerini bu, şu, şunlar veya bunlar diyerek cümleler kurmaya çalış. Ara vermeden 5 dakika yapman bile kalıcı öğrenmeni sağlayacaktır.
Bu parkın en güzel kedisidir.
Şu ağaç bu parkın en yaşlı ağacıdır.
Şu yaşlılar her gün burada.
Bu deftere ihtiyacım var.
Bunlar kardeşimin kitapları.
Şu sevgilimin erkek kardeşi.
Şu ev bizim ev.
Şu evler yeni.
O kitaplık babamın.
GNR Eğitim