İngilizceyi sıfırdan öğrenmeye başladıysak ilk günden bildiğimiz kadarını kendimize söylemeyi ihmal etmemeliyiz. Bir kurs ile başlamadan evden kendi kendine çalışmaya başlayanlar gramer konuları ile başlamaktadırlar. Gramer konularının sırası ister çalışma kitabı olsun ister internette bir siteden olsun aynıdır. Kendimize konu olarak bir sıra koymak faydalı ama her gün o çalıştığımız konu ile ilgili tekrar yapmadan başka bir konuya geçmemek gerekir. Bir iki cümle ile konuyu anladım diyerek başka konuya geçmek etkili bir çalışma yöntemi değildir.
Gramer konuları sırasıyla çalışırken kaynaklarda yazılan cümleleri en az 5 kez tekrar kendimize tekrarlamalıyız. Kendi sesimizi duyacak şekilde tekrarlamalıyız. Kendinden emin olarak söylemeden tekrarı bırakmamalısın. Çalışma kağıdına bakmadan sanki karşında biri varmış gibi kendinden emin oluncaya kadar tekrarlamalısın.
Bu tavsiyemiz çoğu konuşma pratiği yapan kişiye yavaş bir yöntem gelmektedir. Oysa iyice öğrenilmeden bir sonraki konuya geçmek yavaş ve vakit kaybı olmaktadır. Başlangıçta yavaş ilerlemek daha sonradan hızlı öğrenmenin en etkili yoludur. Vakit ayırıp çalıştıklarını ayna karşısında kendinden emin bir şekilde akıcı konuşmadan geçeceğin her cümle senin çok çabuk unutmana sebep olacaktır. Unutmak, İngilizce geliştirilirken en motivasyon kaybettirici şeydir. Vakit ayırıp öğrendiğini iki gün sonra bile söyleyebilmek ise motivasyonu en yüksek tutan şeydir. O yüzden etkili tekrar yapmayı yavaş bir yöntem olarak algılamamalısın.
Yabancı dil geliştirilirken ezberleyerek öğrenmek kalıcı bir öğrenme yöntemi değildir. Yeni öğrenmeye başlayanlar genelde hayvan, meyve, sık kullanılan eşyaların listesini çalışma defterine yazıp öğrenmeye çalışmaktadır. Böyle çalışmak sadece ezber olmaktadır. Cümle içerisinde iki gün sonra kullanmaya çalışıldığında bile hatırlanmamaktadır. Bu yüzden gramer kurallarını çalıştığın kaynaklardaki her cümleyi en az 5 kez duraksamadan söyleyinceye kadar tekrarlamalısın. Örnek cümlede masa kelimesi varsa sen koltuk, sandalye vb. kelimelerle de cümleyi söylemeye çalışmalısın. Özne ben ise sen, siz, onlar özneleri ile de söylemeye çalışmalısın. Başlangıçta yavaş gözükse de sonradan çok hızlı ilerlenmesine katkı sağlayan bir yöntemdir.
İngilizceyi öğrenmek için hayatımıza yerleştirmemiz gerekir. Her gün aktif olarak çalışmak gerekir. Yeni konulara başlamadan önce bir önceki gün öğrenilenleri tekrarlamak çok faydalıdır. Daha ilk günden öğrenip öğrenmediğini de test etmiş olursun. Tekrar yapmadan yeni konuya geçmemelisin.
İngilizce konuşma pratiği yapmayı her gün kendimize hedef olarak belirlediğimizde gramer konularına göre çalışmak hedefe bizi kısa sürede götürmez. Sadece gramer konularını şu üniteye kadar çalışayım sonra konuşmaya çalışırım diye düşünmemelisin. Bunun için ne konuşacağımız konusunda da kendimize bir yol belirlemeliyiz.
Yeni bir dil öğrenirken o dilde konuşma pratiği yapmaktan daha zor olan ne konuşacağımızı bulmaktır. Akıcı konuşmak için ne anlatacağımızı da belirleyememek bazen bildiğimiz kelimelerle veya cümle kalıplarıyla da konuşabilmemizin önünde engel olmaktadır.
Önce Türkçe ne konuşacağımızı iyi belirlersek İngilizce konuşmak daha kolay olmaktadır. Günlük yaşantımızdan örnek repliklerin faydalı olabilmesi için konuşacağımız konuyu akıcı Türkçe konuşup sonrasına İngilizcesinin konuşma pratiğini yapmak gerekir. Türkçe konuşmaya çalıştığında akıcı cümleler kuramadığın zaman İngilizce konuşmaya çalışmamalısın. Yabancı dil çalışırken motivasyonumuzun düşmemesi önemlidir.
İngilizce konuşma pratiği yapabilmek için günlük yaşantımızda yaptıklarımızla ilgili cümleler söylemek her zaman faydalı olmuştur. Mesleğimiz, ilgi alanlarımız, günlük yaşantımızda yaptığımız rutinlerimiz, eğitimimiz ile ilgili konular konuşma pratiği yapmak için iyi olmaktadır. Birçok internet sitesinde bunlarla ilgili cümle kalıplarını veya kelimelerin listesini bulmak çok kolay… Yurtdışı seyahati, kuaför, ulaşım biletleri, manav veya pazar alışverişleri gibi birçok alanda bu tarz cümleleri ve kelimeleri bulmak çok kolay olmaktadır. Böyle diyalogları çalışma defterine yazıp bir veya iki kere tekrarlamak maalesef kalıcı bir öğrenme yöntemi olmamaktadır. Kısa bir süre sonra unutulmaktadır. Çünkü ezberlenen her şey çabuk unutulur. Yukarıda yazımızda bahsettiğimiz gibi etkili tekrarla öğrenmeye önem vermelisin.
GNR Eğitim olarak yabancı dil eğitimlerimizde etkili tekrara önem veren bir metot ile öğretmekteyiz. İlk günden 1. dakikadan itibaren katılımcılar konuşturularak öğretilmektedir. Konuşma odaklı eğitim veren bir kurumuz. GNR Metodu hakkında sayfamızdan bilgi alabilirsiniz. Hiç bilmeyen birini nasıl 1. dakikadan itibaren konuşturabildiğimizi inceleyebilirsiniz.
GNR Eğitim olarak etkili tekrar yöntemini kullanırken size aynı cümleleri 5 kez tekrarlatmıyoruz. Metodumuza özel bir teknikle farklı cümleleri eğitmenimizle karşılıklı konuşarak tekrarlatıyoruz. İlk günden konuşma pratiğinde etkili tekrar yapılarak geliştirilmektedir. Gramer konuları konuşurken öğrenilmektedir. Özel olarak kurallar anlatılmamaktadır. Günlük hayatımızın içinden olan cümlelerle katılımcılar akıcı konuşmaya başlamaktadırlar. Temel İngilizce konuşmalarını 3 ay gibi kısa bir sürede konuşabilir hale gelmektedirler.
GNR Eğitim