İngilizceyi Geliştirmek İçin Ne Yapmalı

İngilizceyi yeni öğrenmeye başlıyorsan veya daha önceden biraz öğrenip çalışma motivasyonunu kaybedip bırakanlardansan birkaç sene önce İngilizce öğrenenlerin tavsiyelerini dinlemeyerek başlayabilirsin.

İngilizceyi Geliştirmek İçin Ne Yapmalı.

Yakın bir geçmiş zamana kadar İngilizce klasik dil öğrenme yöntemi ile öğretilmekteydi. Klasik eğitimle öğrenenlerin çoğu günümüzdeki İngilizce öğrenme yöntemlerinden veya metotlarından habersizdir. Yeni öğrenmeye başlayanlar “şöyle bir yöntem var” dese hemen hepsi “boş, şunları şunları yap” derler. Böyle diyenlerin çoğu klasik yöntemle öğrenmeye başlayanlardır. Klasik yöntemde yabancı dil öğretilirken önce gramer bilgileri anlatılırdı. Sonra okuma becerisi geliştirilirdi. Eğitim alan kişilerin bu sürede yazma becerilerini kendi kendilerine geliştirmeleri için çaba harcanması beklenirdi. Konuşma becerisi de ders saatlerinde en az ayırılan süre ile geliştirilmeye çalışılırdı.

Klasik eğitimde bilgilerin öğrenilme şekline günümüzde pasif öğrenme yöntemi denilmektedir. Sadece yabancı dil öğrenirken değil herhangi yeni bir bilgi pasif öğrenildiğinde kalıcı olarak öğrenilmez. Her bilgi aktif olarak öğrenildiğinde gelişir.

Diyelim ehliyet almak istiyorsun. Görsel olarak fotoğraf veya videolarla arabanın nasıl kullanıldığının sana anlatıldığını düşün. Teorik olan bu bilgi ile trafiğe çıkmak mümkün mü? Araba kullanmayı teorik olarak öğrendiğimizde pratikte kullanabileceğimiz anlamına gelmemektedir. Zaten kullanılamamaktadır. Direksiyon başında araba kullanmaya başlayarak araba kullanmayı geliştirebiliriz. Yani aktif olarak araba kullanmaya başladığımızda kendimizi geliştirebiliriz.

Yabancı dilini de aktif olarak öğrenmeye başladığında geliştirebilirsin. Önce teorik bilgiyi öğrenip sonra pratiğe dökmek yani konuşabilmek çok zordur. İlk günden her bilgiyi konuşarak öğrenmelisin. Konuşurken çok hızlı İngilizceni geliştirebilirsin. Bu mantıkla eskiden klasik yöntemle öğrenenlerin tavsiyelerini kenara bırakıp günümüzdeki metotları araştırmalısın. Çağın yeni öğrenme yöntemleri ile kendini geliştirmeye başlamalısın.

Çağımızın yabancı dil öğrenmede en iyi yöntemleri konuşarak İngilizceni geliştiren yöntemlerdir. Eskiden biraz gramer kurallarını çalışıp sonra kurslarla geliştirmek avantajlı olabiliyordu. Ama günümüzde konuşarak öğrenmenin yollarını keşfetmenin en iyi yolu konuşma odaklı bir eğitim kurumu ile başlamaktır. İlk günden bir profesyonel eğitmen ile konuşarak nasıl İngilizceni geliştirebileceğini öğrenmek sana çok iyi bir yol olacaktır. Belki daha önceden gramer bilgisi ile İngilizce bilgisi olan birisindir. Böyle biriysen bilgim çok iyi sadece konuşamıyorum diyorsan konuşma pratiği imkanlarından faydalanabilirsin. Konuşma pratiği derslerinde konuyu sen belirlensin. Hangi konuda kendini geliştirmek istiyorsan o konuda geliştirmeye başlama imkanların var.

Çocuklar konuşarak anadillerini öğrenirler. Çocuklar hiç konuşmadıkları süreçte ailelerinin seslerini konuşmalarını dinlerler. İlk konuşmaya başladıkları anda önce tek kelime ile konuşmaya çalışırlar. Çok kısa sürede devrik veya düzgün basit cümlelerle konuşmaya başlarlar. Özneyi özne, yüklemi yüklem olarak özel öğrenmezler. Dinlerken anadillerinin cümle yapılarını farkında olmadan hafızalarına almaya başlarlar. Yeni bir dil öğrenirken de en temel bilgileri öğrenmenin en iyi yolu bu yüzden ilk günden basit cümlelerle konuşmaya başlamaktır. Cümle yapılarını formül şeklinde öğrenmeden konuşurken öğrenmek gerekir.

Profesyonel bir destek ile ilk günden konuşmaya başladığında cümlede özneyi ilk kullanayım sonra yüklemi kullanayım sonra sıfatı kullanmalıyım diye düşünmezsin. Direkt düşünmeden cümleyi kurmayı başlarsın. Eski öğrenenlerin en sık verdikleri tavsiye Türkçe düşünmemelisin. İngilizce düşünmelisindir. Günümüzde konuşarak öğrenmeye profesyonel bir destek ile başlayanların İngilizce düşünerek konuşmam gerekiyor diye bir bilgiyi öğrenmesine gerek kalmıyor. Zaten İngilizce düşünerek konuşarak öğrenmeye başlanılıyor.

İngilizce Online Öğrenme

Konuşma odaklı İngilizce kurslarını araştırdıkça ne kadar çok metot olduğunun farkına varacaksın. Bu yüzden konuşma odaklı kursları araştırırken mutlaka sana ilk günden İngilizce konuşarak öğreten kursları seçmeye başlamalısın. Seçimlerin arasında karar verebilmek için de eğitim kurumlarının çağrı merkezlerinden metotları ile ilgili ücretsiz deneme isteyebilirsin. Böylece ilk günden konuşarak sana öğretip öğretmediklerini test etmiş olursun. İlk günden 40 dakikada sana İngilizce konuşmanı sağlayacak kursları “40 dakikada İngilizceyi konuşarak öğrenmek” diye araştırabilirsin.

Çağımızın en büyük avantajlarından biri de eğitimlerin online olabilmesidir. Yani uzaktan bir bağlantı ile istediğin yerden eğitim alabilme avantajıdır. Seçilen online İngilizce kursu ile aynı şehirde olmak bile gerekmiyor. İnternet sayesinde istediğin şehirdeki seçtiğin konuşma odaklı kurstan faydalanabilirsin. Kurs saatlerini sen belirleyebiliyorsun. Böylece öğlen boş vaktin varsa bulunduğun yerden İngilizceni geliştirebilirsin.

Evet en iyi geliştirme yolu başlangıçta ilk günden konuşarak aktif İngilizceyi öğrenmeye başlamaktır. Ama olmazsa olmaz çoğu kişinin ihmal ettiği diğer bir yöntem hikaye kitapları okumaktır. Eskiden hikaye kitaplarında imkanlar bile çok kısıtlı idi. Artık her seviyeye uygun özel hazırlanmış hikaye kitapları bulunmaktadır. Her akşam mutlaka en az 10 dakika okumalısın. Başlangıçta kelimelerin anlamını öğrenmeye çalışmamalısın. Sadece oku. Kendi sesini duyacak şekilde okumak bile sessiz okumaktan daha avantajlıdır. Kendi sesini duyarak hikaye kitaplarını okuma alışkanlığını ilk günden edinmelisin. Beynin sen farkında olmasan da cümle yapılarını formüle ederek hafızana almaya başlayacaktır. Sen konuşurken sana bu bilgileri kullandırtacaktır. Hikaye kitabı seçerken tek yapman gereken kendi seviyene uygun seçim yapmandır. Biraz beni zorlasın diye bir üst seviye kitaplarla başlayanların motivasyonu çabuk düşer. Çünkü her ne kadar kelimelerin anlamına bakmadan sadece okuyun tavsiyesi versek de çoğu kişi sözlüğe bakmadan duramaz. Bir üst seviyede birçok bilinmeyen kelime olması geliştirme motivasyonunu etkiler. Basit cümlelerle konuşmaya başlayacağından kendi seviyene uygun basit cümlelerden oluşan hikayelerle kendini geliştirmeye başlaman daha faydalı olacaktır.

Yazımızın başında öncelikle eskiden İngilizce öğrenenlerin tavsiyelerini kenara bırakmalısın diye belirtmiştik. Sen farklı bir çağda farklı imkanlarla öğrenmeye başlıyorsun. Çağımızın en güzel avantajlarından biri teknolojik imkanlardır. Bir yabancı dili konuşurken geliştirirken düzenli ve sistemli yeni kelimeleri kalıcı olarak öğrenmek gerekir. Ezberlemeden öğrenmek gerekir. Teknoloji sayesinde kelime bilgisinin gelişmesi için özel geliştirilmiş kelime oyunları aplikasyonları bulunmaktadır. Bu aplikasyonlar özel olarak geliştirilmiştir. Hem yeni kelimeyi kalıcı olarak öğrenmeye başlarsın. Hem de o kelimeyi yazmayı öğrenirsin. Yazma becerini geliştirmeye başlarsın. Kelimeleri oyun oynarken öğrendiğin için keyif alarak öğrenirsin. İngilizceni geliştirdikçe bu kelime oyunlarında konuşarak sohbet etme imkanları olanları oynamaya başlama imkanında var. Zaten bu kelime oyunlarını oynayanlar senin gibi İngilizcesini geliştirmek isteyenler olacaktır. Herkesin hedefi İngilizceyi en hızlı şekilde öğrenmek olacaktır. Oyunları seviyene göre seçebilme şansına sahipsin. Bu yüzden sohbet odalarında yazışırken veya konuşurken kendi seviyende olan kişilerle iletişim kurarsın.

İngilizceyi en iyi gelişmesine katkıda bulunan yöntemlerden biri de dizi veya film izlemektir. İnternette dizi veya filmleri nasıl izlemen gerektiği konusunda tavsiyelere bakabilirsin. Dizi veya film izlemek çok etkilidir. Ama pasif öğrenme yöntemidir. Araba örneğimizdeki gibi teorik olarak bilgilerini artırır. Ama pratikte konuşabileceğini garanti etmez. Sadece bir şeyler izleyerek geliştirdiğini belirtenler bütün gününü uyumak dışında tv veya pc karşısında geçirenlerdir. Bu kişiler çocukların ilk konuşmaya başladıkları gibi konuşmaya başlarlar. Baştan yanlış öğrenilen bilgiyi sonradan değiştirmek çok zordur. O yüzden ilk günden konuşarak öğrenmeye profesyonel bir destekle başlamak zaman kazandırır. Doğru konuşarak öğrenmeye başlarsın. Sadece bir şeyler izleyerek öğrenmeye başlamak faydalıdır. Ama öğrenme zamanını uzatır. Her ne bilgi olursa olsun uzun sürede öğrenmek motivasyonu bir yerden sonra düşürür. Konuşarak başladığında ilk günden aktif öğrenmeye başladığında motivasyonun hep yüksek olur.

Konuşma odaklı kurslar bireysel veya grup dersler yapmaktadır. Grup derslerinde 4-6 kişiyi geçmeyen yerleri seçmelisin. Konuşarak keyifle grup derslerinde öğrenmeye başlayanların çoğu konuşmaktan keyif aldıkça bireysel derslere geçiş yapmaktadır. Çünkü öğrendikçe konuştukça yeni bilgiler öğrenmeye en iyisi olmaya motivasyonları olur.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı