İngilizce Yeni Kelimeleri Ezberlemeden Kolayca Nasıl Öğrenirsin?

İngilizce yeni kelimeleri öğrenmek için öncelikle yeni kelimeler ezberlemeliyim repliğinden kurtulmalısın. Ezberlemeliyim dediğin an kalıcı olarak öğrenmekten vazgeçmiş oluyorsun. Kelimeleri öğrenip konuşurken hatırlayacağın şekilde hafızana yerleştirmelisin.

İngilizce Yeni Kelimeleri Ezberlemeden Kolayca Nasıl Öğrenirsin?.

Yeni kelimeleri öğrenmek için internette birçok tavsiye bulabilirsin. Önemli olan bu tavsiyelerin hangisiyle kalıcı olarak öğrenebilmendir. Bir başkasının çok fazla İngilizce kelime öğrendiği yöntem senin çok fazla kelime öğrenmen için iyi bir yöntem olmayabilir. En iyi yöntem kişinin öğrenme alışkanlıklarına göre öğrenmeye çalışmasıdır. Tavsiye edilen bir yöntemde kalıcı öğrenemediğinde hemen başka bir yönteme geçmelisin. Az kelime öğreniyorum demek motivasyonu düşüren bir cümledir. Herkesin öğrenme alışkanlığının farklı olduğunu unutmadan kendine uygun en iyi yöntemi keşfetmeye çalışmalısın.

Hangi yöntemle daha kolay öğrenirsen öğren değişmeyen kural etkili tekrar yapmalısın. Kelimeleri kendi sesinle kendine hep tekrarlamalısın. Tekrar etmek çoğu kişiye vakit kaybı gelir. Ama değildir. Beynin çalışma sisteminde bir kelimenin tekrarı veya cümlenin tekrarı beynin kapasitesini artırmasında etkilidir. Beynin öğrenme sistemi ile ilgili yazıları okuduğunda etkili tekrarın önemini fark edeceksin. Beynimizin kendi sesimizle kelimeleri duyması kalıcı olarak öğrenmek de çok etkili olmaktadır. Herkesin artık akıllı telefonları var. Dijital sözlüklerden birini mutlaka indirmelisin. Sözlüğü sık kullanacağından sana en kullanışlı geleni seçersen daha iyi olur. Dijital sözlüklerde her kelime ilgili örnek cümlelerde bulunmaktadır. Örnek cümledeki tüm kelimelerin anlamını öğrenmeye çalışmadan yeni öğrendiğin kelime ile ilgili cümleyi kendine en 5 kez tekrarla. Genelde basit kısa cümleleri tekrarlamayı seçmelisin. Cümlenin tamamen anlamını bilmesen de beynin bir matematik formülünü kaydeder gibi hem cümle yapısını kaydetmeye başlayacaktır hem de kelimeyi hafızaya almaya başlayacaktır.

İngilizceyi hayatımızın akışına yerleştirdiğimizde daha hızlı öğrenilmeye başlanır. Hayatın akışına yerleştirmek sürekli çalışmak değil. Her nesneye her tabelaya İngilizce kelime karşılığını tekrarlamak için bakmaya başlamak demek. Yeni kelimeleri öğrenirken anılarınla, yaşamınla özdeşleştirirsen kalıcı olarak öğrenmek için etkili olur. Yolda yürürken gördüğün bir şeyi merak ettiğinde hemen dijital sözlüğünde anlamına bakıp kendine en az 3 kez tekrarlayabilirsin. Yolda yürürken, bir şeyler izlerken, arabayla bir yerlere giderken, etrafımızı incelerken dikkat ettiğimiz şeyler o dönem en çok algımızın açık olduğu şeylerdir. Algımızın açık olduğu şeylere öncelik vererek o kelimeleri öğrenmeye çalışmak avantajlı olmaktadır. Algıladığın şeylerin İngilizcesini öğrenmek için yapacağın ilk şey dijital sözlüğe bakmaktır. Ama her zaman müsait olmayabilirsin. Bu yüzden sonradan o kelimelere bakmak için telefonunda sesli kayıt oluşturabilirsin.

Yeni öğrenmeye başlayan biri isen hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmek için yol tariflerini öğrenmekle başlayabilirsin. Çünkü bir yerlere giderken sanki birine tarif eder gibi yol tarifini kendi kendine yapman baktığın her şeye İngilizce kelime öğrenmek için bakma alışkanlığı kazandırır. Yol tariflerinde cümleler basittir. Sola dön sağa dön, düz devam et gibi cümlelerdir. Ya da şunun yanı, şunun arkası gibi. Önünde, arkasında vb şeyleri sık sık kendi kendine söylemeye çalışmak seni yeni kelimeler öğrenmeye teşvik eder. Okul gördüğünde park ile kütüphane  arasında demek kütüphane kelimesini öğrenmeni sağlar.

Bir yerlere giderken insanların tiplerini kendine tarif edebilirsin. İnsanların dış görsel özelliklerini söylemeye çalışmak yeni sıfatlar öğrenmeni sağlar. Bazen dış görünüşünden insanlar hakkında bir şeyler düşün. Bu kadın kibar birine benziyor, bu adam mimar olabilir gibi. Nesnelere ve insanlara böyle bakmaya başlarsan her an zihnin ve aklın İngilizce ile meşgul olmaya başlar. Yeni kelimeleri öğrendikçe yeni tarifler yapmak istemeye başlarsın. Yeni sıfatları öğrenme hevesin olur.

İngilizce öğrenmeye başladığımızda İngilizce düşünme alışkanlığı kazanmak gerektiği çoğu kişi tarafından söylenir. İngilizce düşünmeye başlamak bir günde olacak bir durum değil. Bunun için en güzel tekniklerden biri İngilizceni geliştirirken günlük hayatında en çok hangi kelimeleri kullanıyorsun bunun farkına varmandır. En sık kullandığımız kelimelere farkındalığımızı oluşturmak da yeni kelimeleri kolayca öğrenmede etkilidir. Türkçe konuşurken bir zaman hakkında konuşurken hangi ekleri fiillere ekliyorsun farkında olmaya başla. Bir yerde çalışıyorsan işinle ilgili en çok hangi kelimeleri kullanıyorsun dikkat et. Bu kelimeler ile öğrenmeye başlaman faydalı olacaktır. Konuşurken kullandığın fiillere hangi ekleri eklediğine dikkat etmeye başla. İş hayatında sık kullandığın kelimeleri öğrenmeye başladığında işinde her o kelimeyi kullanırken zihninden İngilizcesini tekrarla. Bu bile kelimelere etkili tekrar yapmanı sağlayacaktır.

İş hayatında hangi sektörde çalışıyorsun kendi işinle ilgili İngilizce siteleri araştırmaya başlayabilirsin. Kendi konuna hakim olduğundan İngilizce birbirinden farklı 3 kaynakta işinle ilgili siteleri oku. Senin Türkçe anlatacağın şeyleri İngilizce nasıl anlatıyorlar gözlemle. Hemen kelimelerin anlamına sözlükten bakmaya çalışmana gerek yok. Sadece Türkçe çok iyi bildiğin işini İngilizce nasıl anlatıyorlar incele. 3 farklı kaynakta en az 3 kere oku. Sen okurken fark etmesen de kelimelerin anlamını bilmesen de beynin cümle kalıpları ile hafızana almaya başlayacaktır. 3 internet sitesinde 3 kez kendi sesinle okuduğunda kelimeler hakkında ihtimalleri çalışma kağıdına yazabilirsin. Doğru tahmin edip etmediğini anlamak için sözlüğe bakmak bile senin için bir anı olacaktır. Bir anımızla pekiştirerek öğrendiğimiz her yeni bilgiyi kalıcı olarak öğreniriz. Bu tavsiyemizi yaparken kendi işinle ilgili web sitelerini okurken kısa paragraflar kendine seçmelisin. Mesala bir diş hekiminin yanında asistansındır. Diş beyazlatma uygulaması nasıl yapılır diye İngilizce web sitelerine bakabilirsin. Uzun konu anlatımları motivasyonunu düşürür. İşinle ilgili soru cevap olacak şeyleri seçmen daha iyi olur. İngilizce konuşmayı aktifleştirdiğinde kelimeleri kolay kolay öğrenmeye başladığında uzun web sitelerine geçebilirsin.

Belki öğrencisindir. Öğrenci isen okulda eğitim aldığın derslerde en çok kullandığın kelimelerle başlayabilirsin. Özellikle bir ders konusunun İngilizce kaynaklarını açmaya başlayabilirsin. Öncelikle konuyu Türkçe iyice oku. Çok uzun bir konu olmasın. Türkçe anladıktan sonra İngilizce en az 3 farklı kaynaktan aynı konuyu oku. Kelimelerin hemen Türkçesini bulmaya başlamamalısın. Sadece oku. 3 farklı kaynağı en az 3 kez oku. Türkçe bildiğin konuyu İngilizce nasıl anlatıldığına odaklandığında aslında 3 farklı kaynakta okuduğunda otomatik olarak sözlüğe bakmadan hangi kelimenin ne anlama geldiğini kendin bulmaya başladığını fark edeceksin. Örneğin jeoloji mühendisliği bölümünde okuyorsundur. Deprem nedir diye araştırabilirsin.  

Günlük yaşantında yemek yerken en iştahlı yediğin şeylere dikkat et. En iştahlı yediğin şeylere dijital sözlüğünde bakmak seni o kelimeyi bir anınla pekiştirmeni sağlayacaktır. Duyu organlarımız bir şeyler öğrenmemizde çok önemlidir. Sadece yabancı dil için değil her yeni öğrenilen şeyler için de geçerlidir. Herkesin öğrenme şekli farklıdır belirtmiştik. Çünkü herkesin öğrenmesinde etkili olan duyu organı farklıdır. Kimi işitseldir. Kimi görseldir.

İngilizce yeni kelimeler öğrenmeye başlayanlar yemeklerin isimlerini listelemeye başlarlar. Hayvanların isimlerini listelerler. Sık kullanılan sıfatları listelerler. Listeleyerek kelimeleri çalışmak da bir yöntemdir. Ezberleyerek öğrenmemizi sağlar. Bu yüzden kalıcı olarak öğrenemeyiz. Kelimeleri aktif kullandığımızda yani cümle içerisinde kullandığımızda kolayca öğrenebiliriz. Kedi ve köpekler her gün görebileceğimiz hayvanlar olduğundan kolay öğreniriz. Günlük yaşantımızda devamlı fil görmediğimizden filin İngilizcesini ezberlemiş oluruz. Kolayca da unuturuz. Yabancı dil geliştirirken günlük yaşantımızdan kelimelerle öğrenmeye başlamak bu yüzden avantajlıdır.

İlkokulda öğretmenlerimiz bize şiir ezberletmeye çalışırlar. Şiirler kendi ana dilimizde yeni kelimeler öğrenmek ve o kelimeleri sıkça kullanabilmemiz için öğretilir. Şiir ezberlemeye çalışırken kelimeleri sık tekrar etmiş oluruz. Etkili tekrarlamış olduğumuzdan kelimenin telafuzunu öğrenmeye başlarız. Kelimeleri kendi sesimizle sıkça tekrarlamış oluruz. Yabancı dil geliştirmek de kendi ana dilimizi geliştirmek gibidir.

İngilizce öğrenmeye başlayanlara en çok verilen tavsiyelerden biri hikaye kitapları okumaktır. Çoğu kişinin de en az yaptığı uygulamadır. Yatarken her akşam 10 dakika kitap okumak yeni kelimeler öğrenmekde çok faydalıdır. Beyin uyku öncesi okuduğu veya dinlediği şeyleri daha iyi hafızaya almaktadır. Kendi dil seviyene uygun kitaplar okuyabilirsin. Sadece okumalısın. Kelimelere sözlükte bakmana gerek yok. Uyku öncesi amaç İngilizce cümleler okuyarak beynimize İngilizce kelimeler kaydettirmektir. Okurken bir kelimenin sıfat mı edat mı olduğunu anlamaya başlaman için de faydalıdır. Zamana göre cümlede hangi kelimeler ekler kullanılıyor gözlemleme imkanı sağlıyor. Beynimizin ise İngilizce dilbilgisi sistemini kaydetmesini sağlıyor.

Eğer uyumaya başlarken radyo dinlemek seni etkilemeyecekse telefonuna İngilizce radyo kanallarından haber kaynaklı olanları indirip uyurken açık kalmasını sağlayabilirsin. İngilizce haberlerde günlük konuşma dilinden en çok kullanılan kelimelerden oluşan cümleler olmaktadır. Sen uyusan da beynin uyumayacağından yeni kelimeleri öğrenmeye sen uyurken devam edecektir. Sen İngilizceni geliştirmeye devam ettikçe sen uyurken beyninin kaydettiği kelimeleri öğrenmiş olduğunu fark edeceksin.

Herkes tatil olsun bir yerlere gidelim der. Sen hangi ülkelere gitmek istiyorsun. Bu ülkelerden birini seç. Bu ülkeler ile ilgili gezilecek yerleri Türkçe kaynaklardan oku. İyice o ülke hakkında kendi ana dilinde bilgi sahibi ol. Sonra İngilizce web sitelerinde bu ülkeleri araştır. Türkçe çok iyi bildiğin şeyler nasıl anlatılıyor. Tabii en az 3 farklı sitede oku. Bir siteyi 3 kez oku. Hem cümle yapılarını öğrenmeye başlarsın hem de yeni kelimeler öğrenmeye başlarsın. Yeni fiiller ve sıfatlar öğrenmeye başlarsın. Bu tavsiyeyi bir hafta boyunca 30 dakika her gün yaptığında o ülkeyi İngilizce konuşarak anlatma kıvamına geldiğini fark edeceksin. Bunu fark ettiğinde bir arkadaşına İngilizce o ülkeyi anlatmaya başladığını hayal ederek kendi sesinle kendine anlatmaya başla. Bazen öğrendiğini sandığın kelimeyi unutmuş olduğunu öğrenememiş olduğunu fark edebilirsin. O an kelimeye sözlükte veya web sitesinde bakmak kalıcı olarak öğrenmeni sağlayacaktır. Çünkü kendine sesli anlatırken akıcı konuşmaya devam etmek için baktığında bu senin için bir anı olacaktır. Her yeni öğrenilen şeyin bir anı ile pekiştirilerek daha hızlı öğrenildiğini unutma.

Bu yazımız sonrasında “Akıllı telefonlarda sözlük öğreten mobil uygulamaların en iyi ve en çok tercih edilenlerin hangileri olduğunu öğrenmek için tıklayabilirsin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı