Hayatın akışına İngilizceyi yerleştirmek konusunda kararlıysan, her yerde pratik yapabilirsin. İster bireysel olarak öğrenmeye karar ver ister kariyerin için karar ver. Kısa bir sürede öğrenmek mümkün. Yeter ki yaşam tarzını ingilizce ile meşgul etme niyetinde ol…
Evinde pijaman ile otururken, işe giderken, arkadaşlarınla buluşmaya giderken, cep telefonunda sosyal medyada gezerken, markette alışveriş yaparken, dizi izlerken, bir kafede kahveni içerken…
Her ortamda yabancı dilini geliştirmen için fırsatlar var. Sen yeter ki kısa sürede İngilizceyi öğrenmek için azimli ol. Olumsuz mitlerden uzak dur. Bahaneler üretme. Herkesin farklı da olsa yeni bir dil öğrenebilme yeteneği vardır.
Hayatının koşturmasında bir ingilizce kursa gidecek vaktin olmayabilir. İngilizce öğrenmek önceliğin olup bir kurs için vakit ayırmak önceliğin olmayabilir. Zamanını planlamak veya trafikte bir yerlere gitmek zorunda olma fikri sana zor gelebilir.
Gelmesin…
Artık Online İngilizce Dersleri, Online Konuşma Pratiği Dersleri sayesinde bir yere gitmek zorunda değilsin. Ayakkabılarını çıkartıp, ayaklarını uzatıp, pijamanı giyerek ingilizce öğrenebilirsin. Uzaktan eğitim fırsatlarında temel ingilizce dil bilgisini ilk günden konuşmaya başlayarak öğrenirsin. Sözcükleri ders sırasında öğrenip kalıcı hafızana yerleştirebilirsin. Saatini sen planlıyorsun. İstediğin gün ve saatte en rahat anında internetin varsa ingilizce öğretmeninle yabancı dilini geliştirebilirsin. Özellikle doğal çoklu tekrar yöntemi ile yabancı dil eğitimi veren kurumları tercih edersen, hem ilk günden konuşmaya başlarsın, hem de bir çok sözcük öğrenirsin. Kursa başladığın zaman konuşabilmeni fark etmek en önemli motivasyonun olacak. Çünkü çoğu insan temel bilgileri olmasına rağmen konuşamaz. Bu yüzden zor konuşmaya başlayanlar İngilizceyi öğrenmenin çok vakit aldığını söylerler. Konuşmaya başlamak dilin hızlıca gelişmesinde çok etkilidir. Online konuşma odaklı kurs seçimin senin ilk günden itibaren hızlı ilerlemeni sağlayacaktır. Bir eğitim kurumu ile öğrenmeye adım atmak hangi konulara öncelik tanıman gerektiği konusunda yol gösterecektir. Konuşmaya başlarken en temel hangi bilgilerle konuşabileceğin konusunda yol gösterirken kendi planlamanı oluşturmanda katkı sağlayacaktır.
Her dilde olduğu gibi, İngilizce’de de yüklemleri bilmen çok önemlidir. Türkçe konuşurken de her cümlede mutlaka özne ve yüklem kullanırız. En kısa cümle ise yüklemden oluşur. Bu yüzden Türkçe konuşurken hangi yüklemleri en çok kullanıyorsun bunun farkında olman İngilizce hangi yüklemleri öğrenmeye öncelik tanıman gerektiği konusunda seni aydınlatır. İngilizce’de fillerin V1, V2, V3 denilen halleri vardır. İlk öğrenmen gereken filler için kendine kelime kartları oluşturabilirsin. İlk V1 hallerini öğrenmeye başlarsan yüklemlerin İngilizce’lerine göz alişanalığın olur. Kartlarına bir minik kutu oluşturup yolda evde vb her yerde gün içerisinde kartları anlamlarını bulmaya çalışarak hızlıca öğrenme kolaylığı sağlayabilirsin. Hafızana iyice yerleşen yüklemlere belli bir zaman sonra V2 V3 halleri için kart oluşturursun. Böylece en çok kullanacağın fiilin her halini en yakın zamanda öğrenmiş olursun.
İngilizce özneleri öğrenirken unutmamak için yolda yürürken içinden sessizce kendinle konuşabilirsin. Birilerine O demeye çalış, birilerine Biz demeye çalış. Sanki hep bir şeyler anlatıyormuş gibi özneleri sık tekrar etmeye çalış. İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanlar en çok benim onun demekte zorlanmaktadırlar. Bir hafta boyunca bunları öğrenmeyi hedefle. Konuşurken hafızandan seçmeyi hedefle. İlk gün benim kalemim, benim defterim, benim çantam gibi nesnelerin senin olduğunu söylemeye çalış. İkinci gün yakın arkadaşına hep söylüyormuş gibi senin telefonun senin gözlüğün demeye çalış. Üçüncü gün onun demeye çalış. Onun arabası onun mesleği onun yağmurluğu gibi demeye çalış. Nesneleri de her gün değiştirirsen daha hızlı kelime dağarcığını geliştirmiş olursun.
Türkçeden ingilizce öğrenmeye başlayanların en çok zorlandıkları bir diğer konu edatlardır. Türkçe konuşurken bile edat kullanıldığının farkında olmayabilirsin. Okulda, otobüste, evde, iş yerinde derken hangi ekleri kullanıyorsun farkında ol. Gün içerisinde belli bir zaman diliminden bahsederken nasıl konuşuyorsun farkında ol. Örneğin saat 7’de, sabah, öğlen gibi zaman dilimlerinde. Cüzdanında veya cep telefonunun not kısmında 10 adeti geçmeyecek farklı cümleler olsun. Bu cümlelerden biri zaman dilimini belirten bir cümle olsun. Biri bulunulan yeri belirten bir cümle. Türkçe bazı şeylerin nasıl konuştuğunun farkına varıp ingilizce nasıl kullanıldığını gözlemlemek için hemen notlarındaki bu cümlelere baktığında gözünde alışacaktır. Edatları sen farkında olmadan beynin kodlayacaktır.
Her nereye gidersen git yolda podcastler dinle. Anlamayacak olsan da dinlemeyi hedefle. Kulağın algılayacak, cümle yapılarını kelimeleri sen farkında olmadan hafızana yerleştirecektir. Sen kelimeleri öğrenmeye başladığında nasıl hızlı öğreniyorum diyeceksin.
Her gün yatmadan 10 dakika önce kendine en basit seviyeden hikaye kitaplarını okumayı hedefle. Bu kitaplarda görsel anlatımlarda bulunur. Bilmediğin kelimenin fotoğraftan ne olduğunu kavrayabileceğin kitaplardır. Bazen yeni bir dil öğrenmeyi tavsiye edenler öğrenirken zorlanmayı seç derler. Hikaye kitabı okurken bunu yapmamalısın. Dil öğrenmenin senin için bir hobi olması veya hayatının akışına aktif yerleştirmen için motivasyonunun yüksek olması önemlidir. Bu yüzden hikaye kitaplarında mutlaka kendi seviyenle okumaya başlamalısın. Ama her gün mutlaka 10 dakika yatmadan önce okumalısın. Uyumadan önce öğrenilen bilgiler hafızaya daha hızlı yerleşmektedir. Uyumadan önce sesi rahatsız etmeyecek şekilde bir haber kanalını açık bırakabilirsin. Senin uyumana mani olmayacak bir ses seviyesinde ayarlamalısın. Sen uyurken beyin konuşulanları dinler. En az 6 saat uyunduğunu düşünürsek kulağın 6 saat sadece ingilizce duymuş olacak.
Her insan sosyalleşmekten keyif alır. Bazı insanlar özellikle bir kafede kahve içerken çok mutlu olur. Daha keyifli olur. Sende bunlardansan bir kafede kahveni içerken telefonundan ingilizce kelime oyunları yükleyebilirsin. Arkadaşlarınla randevun varsa, ingilizce kelime oyunları oynayabilmek için randevuna biraz erken gidebilirsin. İngilizce kelime oyunları yükle. İnternetten ilk başlayanlar için kelime oyunları tavsiyelerine bakabilirsin. Kafede otururken ingilizce öğrenmeye başlayanlar için hazırlanmış özel videoları da izleyebilirsin. Ama kelime oyunlarını tercih etmen daha iyi olur. Senin yeni kelime öğrenme aktivitesi olur.
Evde ingilizce filmler izlemeye başla. Diziler izlemeye başla. Youtubedan bir şeyler izlemeye başla. Sadece izle. Anlamadığım şeyi neden izleyeyim sorusunu sormayan yoktur. Görsel ve işitsel ingilizce ile meşgul olmak için yapmalısın. Sen bir şeyler öğrendiğini düşünmezken beyin için öğretici olmaktadır. Beyin senden önce öğrenir ve sen kullanmaya başladığında sana yardımcı olur.
Hedeflerin arasında her gün 3 günde bir deyim öğrenmek de olsun. İnternette en çok kullanılan deyimler listesinden seçebilirsin. Her gün günde 10 kez bu deyime bakabilirsin. Telefonunda bakmak için alarm oluşturabilirsin.
Başlangıçta bu tavsiyelerimizin bazılarını uygulamak anlamsız gelebilir. Yavaş bir yöntem gelebilir. Ama ileride ise sana zaman kazandıracak tavsiyelerdir. O yüzden en kısa sürede öğrenmek için bunları yapabilirsin. İngilizce konuşanlar arasına sende katıl.
GNR Eğitim