İngilizce Öğrenirken Neden Hikaye Kitapları Okumalısın

İngilizce öğrenirken hikaye kitapları okuyarak pratik yapmak önemlidir. İngilizce konuşma pratiğini mutlaka okuma ile desteklemelisin.

İngilizce Öğrenirken Neden Hikaye Kitapları Okumalısın.

İngilizce seviyene göre hikayeler bulmak çok kolay.

Yeni bir dil öğrenirken en önemli şey, o dille ilgili her alanda pratik yapmaktır. Pratik yaparken çok zorlanmamanız dili geliştirmek için devamlılık sağlar. O dile ait, kitap okumak, film izlemek, müzik dinlemek, hayatımızın rutinleri arasında olmalıdır. Yeni bir dili öğrenmek, öğrenilenlerin hayatın içerisine yerleştirilebilmesi ile kolay olur.

İnsanların yeni bir dil öğrenirken o dilde pratik yapmayı tercih ettiği yöntemler farklıdır. Bazı kişiler konuşma pratiği yapmaya öncelik tanır. Bazı kişiler dinleme becerisinin veya yazma becerisinin gelişmesine öncelik tanır. Bir bütün olarak öğrenmek için profesyonel bir destek ile öğrenmeye başlamak çok önemlidir. Yani bir konuşma odaklı yabancı dil eğitim kurumlarından destek alınması gerekir.

Okuma becerisini geliştirmek veya İngilizce kitaplar okuyarak dilini geliştirmeye çabalayan kişilerin sayısı çok azdır. Oysa okumak için vakit ayırmak önemli bir pratik yapabilme yöntemidir.

Evet, konuşma pratiği yapmak çok önemlidir. Ama mutlaka kitap okuma ile desteklenmelidir.

Sözcükleri bir bütün olarak görmek o sözcüklere aşina olmamızı sağlar. Belki başlangıçta hızlı öğrenilemeyebilir. Ama zamanla hızlı öğrenmenin en önemli görülmeyen değer verilmeyen basamağıdır.

Dil beceri sınavlarında okuma becerisi geçilmesi gereken bir bölümdür. Okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinden sınav yapılmaktadır. YÖKDİL, PTE, TOEFL, İELTS, TESOL ve Erasmus sınavlarının hepsinde okuma becerisi değerlendirilir. İngilizce öğrenirken kitap okuma alışkanlığı olan kişiler bu sınavlarda daha başarılı olabilmektedirler. Sadece okuma becerisinde değil diğer beceri değerlendirmelerinde de etkili olmaktadır.

Birçok kişi yeni bir dil öğrenirken kelime bilgisini artırmak için kelimeleri bir deftere listeleyerek öğrenmeye çalışır. Kelime dağarcığını geliştirebilmek için kelimeleri listeleyerek öğrenmeye çalışmak, iyi bir çalışma yöntemi değildir. Kısa bir süre için öğrenildiği sanılır ama kelimeler ezberlendiği için kullanılmadıkça unutulur. Bir kelimenin kullanılmasa da kalıcı olarak öğrenilebilmesi için sözcüklerin hafızaya kaydının yapılması gerekir. Kelimeleri kalıcı öğrenmek ve cümle yapılarını gözlemleyebilmek için kitap okumak önemli bir pratiktir.

Kitap okurken kelimelerin doğru yazılımlarını görmek farkında olmadan kelimenin hem doğru yazılımını öğretir hem de hafızaya kalıcı yerleşmesini sağlar. Okurken yeni sözcükler için kendinize ait kelime kartları oluşturabilirsin. Kartları oluştururken kelimeleri doğru yazma becerisi de gelişir. Kartların bir tarafına İngilizcesini bir tarafına Türkçesini yazabilirsin. Bazen sözcüğün eş anlamlısını da yazabilirsin. Bu kartları oyun oynar gibi gelişigüzel çekip bulmaya çalış. Öğrendiğin sözcükleri tekrar yapmanı sağlar.

Dünya’da bir yabancı dil öğrenmeyi en kısa sürede sağlatan öğrenme yöntemlerinden biri Doğal Çoklu Tekrar yöntemidir. Ülkemizde doğal çoklu tekrar yöntemi ile eğitim veren kurumları tercih etmen sana hızlı bir dil öğrenme süreci sağlar.

İngilizce hikaye kitapları veya kısa metinler okurken fiillerin, zarfların, sıfatların cümle içinde nasıl kullanıldığı formüle edilmeye başlanır. Farkında olmadan beyin o cümle yapısını kodlamaya başlar. Sözcükleri öğrendikçe okurken cümle içerisinde nasıl kullanıldığını pekiştirirsin. Özne, nesne, fiil nasıl cümlede yerleşiyor iyice pekiştirirsin. Okurken bazı kelimelerin ne kadar sık kullanıldığını fark etmeye başlarsın. O kelimeleri hafızamız kalıcı olarak kaydeder. Bu yüzden okumak yeni kelimeleri öğrenmek açısından çok etkilidir.

İngilizce kitap okurken yeni kelimeler öğrenmen kolaylaşır. En önemlisi sözlük kullanmadan bazı sözcüklerin anlamını, olayın akışından ve cümlenin anlamından anlamaya başlarsın. Bu şekilde öğrenilen sözcükler bir anı ile pekiştirildiğinden daha hızlı hafızaya kaydedilir.

Türkçe’yi İlk Öğrenirken Hikayelerden Başlamaz mıyız?

Kendi anadilimizi anaokulundan itibaren önce kelimeleri öğrenerek öğrenmeye başlarız. Sonrasında çocuklara yönelik hikaye kitapları ile öğrenmemiz sağlanır. Kelimeleri iyice öğrenmek ve yazabilmemiz için kısa hikaye kitapları ile geliştiriliriz. Çünkü hikayeler gündelik hayattan olan kısa yaşam hikayeleridir. Kendi anadilimizdeki kelimeleri okurken ezberlemeden okumanın doğal akışı içerisinde öğreniriz.

Okuma becerisi, bir kişinin yabancı dilini geliştirmesinde çok etkilidir.

İngilizce öğrenmeye yeni başlıyorsan, özel olarak hazırlanmış olan hikaye kitaplarını okumaya başlayabilirsin. Kitap satan mağazalarda ve internette bulabilirsin. İnternette kısa metinleri okuyabilirsin. Dijital ortamda telefonuna veya tabletine indirebileceğin hikayeler de bulabilirsin.

İngilizce öğrenmeye başlayanların okuduğunu anlayamaması veya cümle kuramaması, başlangıçta morallerinin bozulmasına hatta dil öğrenimini bırakmasına sebep olabilmektedir. Başlangıç seviyesinde olan kitapları veya hikayeleri okumaya başlamak kişilerin ilk zamanlardan itibaren okuduğunu anlama kabiliyetini geliştirir. Hızlı okuma alışkanlığı kazandırır. Temel dil kurallarını iyi pekiştirmeni sağlar. Sözcükleri doğru telaffuz etmeni sağlar.

Öğrenmeye yeni başlayanlar hem yazı hem de görsel anlatımları olan hikaye kitaplarını tercih etmelidir. Hikayelerde başlangıç seviyesinde olanlar için basit cümleler kurularak hikayeler anlatılmaktadır. Okurken ne anlatıldığını anlamakta zorlanılmayan hikayelerdir. Kelimenin anlamı görselden anlaşılabilir. Görsel etkileşimle öğrenilen kelimeleri ezberlemeden, kalıcı olarak öğrenilir. Bu yüzden görsel olarak anlatılan hikaye kitapları ile başlaman daha iyi olur. Çünkü kelimeleri gördüğün fotoğraflı anlatımla özdeştirerek hafızana kayıt yapmaya başlarsın. 

Hikaye kitaplarında karakterler arasındaki diyaloglar tırnak işareti içinde yazılır. Tırnak işaretinin başında veya sonunda kimin söylediği belirtilir. Bunları incelerken öznelerin nasıl kullanıldığını fark edersin. Belli bir özelliği ile anlatılan karakterin tarifinin İngilizce nasıl olduğunu görürsün. Örneğin “şişman olan fısıldadı” cümlesinin İngilizcesini okurken hem şişman olan nasıl söylenir görürsün hem de fısıldamak nasıl yazılır görürsün. Geçmiş zaman aktarılırken fiilin yalın mı, ek alarak mı, tamamen farklı bir fiil gibi olduğunu gözlemlersin. Özellikle hikayelerde karakterler arasında sorular sık sorulur ve cevapları verilir. Soru sorarken hangi soru kalıplarının kullanıldığını öğrenmeye başlarsın. Soru sorarken fiil, özne ve diğer dil özellikleri nasıl kullanılıyor iyice pekiştirebilirsin. Zamanlarda fiillerin nasıl kullanıldığını daha iyi gözlemlersin.

Başlangıç seviyesi kitaplarla başlayıp, belli aralıklarla seviyeyi ve metinlerin uzunluğunu artırmak gerekir. Her gün mutlaka okunmalısın. İlerledikçe kendi zevkine uyguna kategorilerde kitaplar okuyarak devam etmelisin. Hangi tarz hikayeleri sonuna kadar okumak sana keyif verecekse onları seçmelisin. Bilim kurgu, romantik, aşk hikayeleri gibi kategoriler kendi anadilimizde de kitap alırken tercihimizi belirler.

İngilizce hikayeler okuyarak, dil öğrenmeni hızlandır, konuşma becerine katkıda bulun.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı