İngilizce Nasıl Öğrenilir?

İngilizce veya başka bir yeni bir şeyler öğrenmeye başladığımızda herkesin öğrenme teknikleri farklıdır. Herkesin beş duyu organı ile öğrenme hızı farklı olduğundan yabancı dil öğrenirken hangi duyu organımızla daha iyi öğreniyorsak ona ağırlık vermeliyiz.

İngilizce Nasıl Öğrenilir?.

Yeni bir dil öğrenirken o dille ilgili konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerimizi ayrı ayrı geliştirmemiz gerekir. Konuşma becerisini geliştirmeye öncelik verilmesi gerekir. Sadece İngilizce değil tüm yabancı diller konuşularak geliştirilmelidir. İlk günden ne öğrenmeye başlarsak başlayalım öncelikle konuşma becerimizi geliştirmeye başlamalıyız.

Öncelikle kelimeleri grup grup defterine yazıp ezberlemeye çalışmamalısın. En sık kullanılan filleri liste yapıp ezberlememelisin. Ezberlenen şeyler çabuk unutulur. Konuşurken öğrenmediğin için pasif öğrendiğinden unutursun. Bitki veya hayvan isimlerini de liste yapıp ezberlemeye çalışmamalısın.

Konuşma becerini geliştirirken herhangi bir konuyu hangi 5 duyun ile daha iyi öğreniyorsan onunla ikinci dil becerini geliştirmelisin. Hayatına İngilizceyi yerleştirmeyi hedeflemelisin. Ders çalışıyor gibi değil hayatının daha güzel günleri için daha çok bir kazanç için daha iyi bir sosyal hayat yaşamak için kendine yatırım yaptığını düşünmelisin. İngilizceyi hayatına yerleştirmek ile ilgili blog yazılarını internette araştırabilirsin.

Örneğin okul hayatında dinleyerek mi yazarak mı okuyarak mı bir konuyu iyi öğreniyordun?

  • Dinleyerek ise işitme duyunla daha iyi öğreniyorsundur. Konuşma becerine katkıda bulunmak için bir şeyler dinlemesin.
  • Okuyarak ise görme duyunla daha iyi öğreniyorsundur. Konuşma becerine katkıda bulunmak için bir şeyler okumalısın.
  • Yazarak ise el duyunla daha iyi öğreniyorsundur. Konuşma becerine katkıda bulunmak için bir şeyler yazmalısın.

Şimdi bunları nasıl yapacağından bahsedelim.

Eğer dinleyerek konuyu derste daha iyi anlıyorsun konuşarak yabancı dilini geliştirirken dinleme becerine yönelebilirsin.

  • Dizi veya film izleyebilirsin. Podcast dinleyebilirsin. İngilizce haber dinleyebilirsin. Özellikle haber dinlerken gramer kurallarını daha iyi hafızana yerleştirirsin. Çok düzgün bir dille haberler anlatılır.
  • Haber kanallarını dinlemek için en iyi zamanlardan biri uyurken dinlemektir. Uyurken beyin hala çalışmaya devam eder. Haber dinlemeye devam eder. Anlamasa da dil kurallarıyla cümle yapısıyla kelimeleriyle duyduklarını hafızaya yerleştirmeye başlar. Çünkü dinlediğimiz şeyler kelimelerin tekrarı olacaktır. Geçmiş zamanda anlatılan bir şeyi geçmiş zaman kurallarıyla dinleyecektir. Yakın geçmiş zaman yani Present Perfect Tense ile anlatılan bir haberde tüm cümle yapılarını biz uyurken kurallarıyla kaydetmeye başlayacaktır.
  • İşe giderken, sabahları yürüyüşe giderken, okula giderken kulaklıkla şarkı dinlemektense ya haber kanalları dinleyebilirsin ya da podcast dinleyebilirsin. Dinlerken anlamasan da beynin çalışmaya devam edeceğinden gramer kurallarına aşina olmaya başlayacaktır. Kelimelere vb. her şeye aşina olmaya başlayacaktır. Özellikle tekrar eden aynı filleri sen farkına varmadan hafızana yerleştirecektir. Kelimeler öncesi hangi edatları vb. kullanacaksın sen çalışmaya başlamadan öğrenecektir. Sen konuşurken farkında olmadan kullanmaya başladığını fark edersin.
  • Yabancı dil geliştirilirken özellikle dizi ve film izlemek çok tavsiye edilir. Çok faydalıdır. Ama sadece dizi veya film izleyerek yabancı dil izlemek pasif bir öğrenme yöntemidir. Kelimelere ve cümle yapılarına aşina olmaya başlarsın. Ama konuşmaya gelindiğinde kullanamayanlar insanların sayısı çoktur. Konuşamayınca "konuşamıyorum" denilmeye başlanır. Yabancı dil öğrenme motivasyonu düşürülür. Bir şeyler izlemek dinleme becerisine çok faydalıdır. Dinlediğimiz şeyi anlamaya başlamak için çok faydalıdır. Ama konuşma becerisini geliştirirken kendimizi daha hızlı geliştirmek için katkı sağlayacak bir yöntemdir. Ama çok faydalıdır. Dinlemek senin için etkili ise destek olarak seyretmelisin, izlemelisin.
  • Günlük yaşantında Türkçe en sık kullandığın kelimelere kulak vermeye başlayabilirsin. Filleri kullanırken hangi ekleri ekleyerek konuşuyorsun dikkat edebilirsin. Geçmiş zamanda, yakın geçmiş zamanda veya gelecek zamanda sohbet ederken veya konuşurken kullandığın zarflara dikkat etmeye başlamalısın. Türkçe nasıl konuştuğunun farkına varırsan neyin yerine ne geliyor daha iyi formilize edersin. İngilizce düşünmeye başlamasın, Türkçe İngilizce çeviri yapmamalısın tavsiyeleri verilir. Bu doğru bir tavsiyedir. Biz sana Türkçe nasıl konuştuğuna ve en sık kullandığın kelimelere dikkat etmeni istiyoruz.
  • Türkçe bir şeyler izlerken en dikkatini çeken kelimelerin anlamlarına anında dijital sözlüğünden bakabilirsin. Hangi Türkçe kelimeleri daha çok algılıyorsan o kelimeleri öğrenmeye öncelik verebilirsin. Dijital sözlüğünde bu kelimelerle ilgili örnek cümleleri sesli en az 5 kez dinle. Sonra ertesi gün cümleyi kendine söylemeyeçalış.

Online ingilizce öğrenmen

Eğer okuyarak bir konuyu daha iyi öğreniyorsan yani görme duyunla daha iyi geliştiriyorsan konuşma becerini geliştirirken ikinci destek alacağın yöntem okuma yöntemi olmalıdır.

  • Özellikle dil seviyene uygun hikaye kitaplarını okuyabilirsin. Gün içerisinde bir şeyleri beklerken okuyabilirsin. Boş vakitlerinde okuyabilirsin. Özellikle uyumadan önce her gün 10 dakika anlamasan da bir şeyler okumalısın. Çoğu insan okurken kelimeleri sözlükten bakarak okumaya çalışmaktadır. Uyku öncesi böyle yapmamalısın. Sadece okumalısın. Ne okuduğunun anlamı yok sadece oku. Hatta kendi sesinle duyacak şekilde yaparsan beynin için daha etkili olur. Sen anlamasan da sesinle beynin cümle yapılarını duymaya başlayacaktır. Özellikle kendi sesimizle daha iyi hafızaya almaktadır. Bu yüzden konuşarak geliştirmek en hızlı öğrenme sebeplerinden biridir.
  • Uyumadan önce hikaye kitaplarını ilk zamanlar fotoğraflı seçebilirsin. Çünkü bu kitaplar yabancı dili geliştirmek üzerine hazırlanmaktadır. Kitapların kapağında dil seviyesi belirtilir. Fotoğraflarda görsel olarak kelimeleri sözlüğe bakmadan öğrenmen hedeflenir.
  • Kitap okuma tavsiyelerinde "kendini zorla ileri seviye oku daha iyi öğrenirsin" denilir. Aslında hem doğru hem de yanlış bir tavsiyedir. Herkesin öğrenme yöntemleri farklıdır. Bazı insanlara çok faydalı olurken bazılarına olmamaktadır. Kimi insan için daha zor kitaplar okumak motivasyonu düşürür. Genellikle kendi seviyesinde okuyanlar daha hızlı ilerlemektedir. Daha basit cümleler okursun. Böylece okuduğunu anlamasan da fillerin aldığı ekleri, kullanılan zamana göre hangi kelimeler veya zarflar kullanılıyor bir matematik formülü gibi görmeye başlarsın. Zaten konuşma becerini geliştirirken okuma becerin ile destek yapmaya çalışmış olacağından görsel olarak gözlemlemek sana çok faydalı olacaktır.
  • İş hayatın veya okul hayatın olabilir. Hangi sektörde çalışıyorsan veya hangi eğitimi alıyorsan bunlarla ilgili web sayfalarını okuyabilirsin. Öncelikle Türkçe okumalısın. Sonra aynı sayfanın İngilizcesini okuyabilirsin. İyi bildiğin bir konunun İngilizce anlatımlarını okuyabilirsin. Böylece kendinin Türkçe sesli en iyi anlatacağın konuları İngilizce okumaya başlarsın. İlgili kelimeleri sözlüğe bakmadan hafızana almaya başlarsın. Ama bu yöntemi yaparken aynı konu ile ilgili en az 5 web sayfası okumalısın. Böylece aynı konunun farklı İngilizce anlatımlarını okumuş olursun. Hem kelimeler senin için etkili tekrar olur. Ezberlemeden hafızana yerleştirirsin.
  • Web sayfalarından ilgi alanına giren konuları tavsiyemizdeki gibi okuduktan sonra bir hafta seçtiğin bir sayfayı her gün 3 kez kendi sesinle beyninin duyacağı şekilde kendine okumalısın. Sonrasında hafızana yerleşeceğinden kendine İngilizce bu konuyu anlatmaya çalışarak İngilizce konuşma pratiği yapabilirsin.

Eğer yazarak bir konuyu daha iyi öğreniyorsan yani el duyunla daha iyi geliştiriyorsan konuşma becerini geliştirirken ikinci destek alacağın yöntem yazma yöntemi olmalıdır.

  • Cep telefonuna kelime oyunları indirebilirsin. Bu oyunlar sayesinde kelimeleri yazmaya başlarsın. Kelime oyunları için alternatif çoktur. Keyif almadığını hemen değiştir. Başka kelime oyunu oyna. En zorlarından başlama. Seviyene göre oynarsan kelimeleri daha iyi hafızana alırsın. İlerledikçe sohbet arkadaşları bulabilirsin. Yazışmaktan çekinmemelisin. Herkes bu oyunları yabancı dilini geliştirip birileri ile sohbet etmek için kullanıyor. Bir de biriyle yazışırken yazılan cümlelere takılma. Yanlış olabilir. Herkes yeni öğreniyor unutma. Ama yanlış gramer kurallarına göre bile yazışsanız birbirinizi anlayacaksınızdır.
  • Kendi mesleğinle, çalıştığın sektörle veya eğitiminle ile ilgili web sayfalarını açıp buradaki ilgili konu ile ilgili şeyleri yazmaya başlayabilirsin. Türkçe konu anlatımı olarak çok iyi bildiğin bir konu olmalı. Türkçe iyi bildiğin bir konunun İngilizcesini bulup önce 1 kere okumalısın. Sonra yazmalısın. En güzel ilgini çeken cümleleri birkaç kez yaz. Sonra başka konu ile ilgili sayfalar okuyup aynısını yap. En az 5 web sayfası olsun. Yazdıkça kendin ilgili alanına giren konuya hakim olmaya başlayacaksın. Sonra kendi çalışma defterine kendin yazarak anlatmaya başla. Bir hafta boyunca her gün 1 kere konuyu kendine yazmaya çalış. Bu çalışma bitince konuyu kendine kendi sesinle anlatmaya başla ve kendi kendine konuşma pratiği yapmış ol.
  • İngilizce video anlatımları dinle. İlgili alanına giren bir konu ile ilgili alt yazısız video izle. En çok duyduğun kelimeleri yazmaya başla. Sonra videoyu tekrar alt yazılı dinle. İlgini çeken cümleleri yazmaya başla. Google Translate'den cümlenin çevirisine bakabilirsin. İlgini çeken cümleyi kendi sesinle kendine 5 kez tekrarla. Her ilgini çeken cümleyi yaz ve 5 kez tekrarla. Kendi sesinle ses kaydı yap. Bir yerlere giderken bu tekrarları dinle. Kendi sesinden beynin cümleleri duymaya devam etsin. Böylece hafızana yerleşmeye başlayacaktır.

İngilizce Grup Dersi

Ülkemizde ilk yabancı dil öğrenmek için eski zamanlarda bireyler hemen bir İngilizce kursuna giderek öğrenmeye başlarlardı. O zamanlar kaynaklar sınırlı idi. İnternet yoktu. Gramer kuralları ile öğrenilmeye başlanırdı. Kişilerin yazma, okuma becerileri gelişirken dinleme ve konuşma becerileri daha az gelişirdi. Bu yüzden yurtdışına gidenler çok olmuştur. Kursa gidip öğrenmeye başlayanların sayısı arttıkça gramer kurallarını biraz evde çalış sonra kursa gitmeye başla tavsiyeleri verilmeye başlandı. Hatta evde biraz çalış imkanın varsa sonra yurtdışına gidilmesi tavsiyeleri verilirdi. Bu zamanlarda öğrenenler hala aynı tavsiyeleri vermektedir. Ama artık dünyanın her yerinde internet var ve eğitim sistemleri değişti. Bu tavsiyeler artık geçmişte kaldı.

Dünya'da yeni bir bilgi nasıl öğrenilmeli üzerine birçok akademik araştırma yapılmaktadır. Yeni araştırmalar ve yeni kaynaklar sayesinde İngilizceyi geliştirme teknikleri de değişti. Akademik araştırmalar ile yabancı dilleri öğrenmede pasif ve aktif öğrenme olmak üzere iki yeni tanımlamalar yapılmaya başlandı.

Bir yabancı dil gramer kuralları öğreniliyorsa ve okuma ile yazma becerilerinin gelişmesine katkıda bulunuluyorsa bu pasif öğrenme olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarında ana dillerini geliştirmesi üzerine de yapılan araştırmalar ile bir yabancı dilin ilk günden konuşarak geliştirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Konuşma becerisinin gelişmesine öncelik verilerek öğrenmeye başlanmasına da aktif öğrenme denilmektedir.

Günümüzün akademik araştırmalarının sunduğu sonuçlar neticesinde artık yabancı dillerin konuşarak geliştirilmesini hedefleyen yabancı kurslar olmaya başladı. Artık gramer kuralları konuşurken katılımcılara öğretilmektedir. Katılımcılar cümleler kurarak konuşurken kuralları öğrenmektedirler. Bu yüzden ister evden çalış ister kursa git mutlaka öncelikle konuşarak geliştirmelisin.

Yeni bir dil öğrenenlere mutlaka ilk 3 ay bir kursla konuşma becerisini geliştirme tekniklerini deneyimlemelerini tavsiye ediyoruz. Gramer kurallarını bilip konuşamadıktan sonra bildiğimizi ispatlayamıyoruz. Konuşarak geliştirilmeye nasıl başlandığını da en iyi bir kurs ile deneyimleyebilirsin.

İnternette birçok konuşup sohbet edeceğin seçenekler bulunmaktadır. Bunlara ilk başlanıldığında katılımcılara en iyi eğitmenler verilmektedir. Sonrasında aynı kişi ile istikrarlı devam edilemeyebiliyor. Bu yüzden öncelikle 3 ay konuşarak geliştirmeyi hedefleyen bir İngilizce kursu sayesinde memnun kalacağın bir eğitmenle başlayıp sonra bu internet sitelerinden faydalanman daha yararlı olacaktır.

GNR Eğitim olarak ilk günde ilk 40 dakikada katılımcıları cümle kurarak konuşturmaya başlıyoruz. Bu nasıl yaptığımızı talep edenlere ücretsiz deneme dersi veriyoruz. Ücretsiz deneme dersinde Rusça ile ilk 40 dakikada Rusça konuşulabileceğine şahit olunuyor.

Konuşarak geliştiren kurslar arasında karar vermek için ücretsiz deneme dersi talep edebilirsin. Böylece karar vermeni kolaylaştırır.

Eğitimlerde Online İngilizce Eğitim seçenekleri bulunmaktadır. Hangi şehirde yaşıyorsan önemli değil. Online olarak istediğin saatte istediğin yerden eğitmeninle konuşarak sohbet eder gibi konuşursun.

Neden Rusça ile dersen?

Çünkü kulağının hiç aşina olmadığı bir yabancı dilde konuşmaya başlayabileceğini görmüş olursun. İngilizceyi de GNR Metodu ile geliştiriyoruz. İlk günden sadece konuşarak cümleler kurarak öğrenmeye başlanır. Gramer kuralları özel olarak anlatılmayarak konuşurken gramer kurallarını hafızana yerleştirilmeye başlanır. Böylece kişiler 3 ay sonunda günlük konuşmaları yapabilir hale gelir. Sonradan ister kendi deneyimledikleri ile konuşarak geliştirir ister kursumuza devam eder.

GNR Metodunun avantajları hakkında web sayfamızdan ayrıntılı bilgi alabilirsin.

 

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı