İngilizce konuşurken kullanılan zamanlarla ilgili tavsiyelerimizde zamanların İngilizce isimlerini yazmayacağız. Önemli olan yüklemi doğru şekilde kullanman ve konuşmandır.
İster klasik İngilizce eğitim veren kurumlar olsun ister konuşma odaklı eğitim veren kurumlar olsun, herkes İngilizce öğretmeye başlarken geniş zamandan başlar. Türkçe’de geniş zamanı, hayatımızın akışında rutin olarak yaptığımız eylemlerden ve hobilerimizden bahsederken kullanırız. Yemek yemek, banyo yapmak, işe veya okula gitmek, sabah kalkmak, kahvaltı yapmak, yürümek, spor yapmak, televizyon izlemek, müzik dinlemek, voleybol oynamak, dans etmek, kitap okumak v.b bizlerin rutinleridir. Biri ile tanıştığımızda neler yaparsın, nelerden hoşlanırsın sorusuna kitap okurum, film seyrederim, sabahları spor yaparım, pilates yaparım gibi cevaplar veririz. Bu rutinler ve hobilerimizi ingilizce konuşurken geniş zamanla anlatırız.
Şimdi bir kağıta rutinlerini, hobilerini ve mesleğini alt alta yaz. Ama kendin yaptığın için, ben dans ederim, ben müzik dinlerim, ben her sabah 08:00 kalkarım, ben pazartesi akşamları futbol oynarım, ben öğrenciyim gibi yazmalısın. Yüklemlerin sonunda ekleri ve özneleri iyice gözlemlemelisin. Alt alta yazdıktan sonra teker teker kendine sesli söyle. Hem görsel hem işitsel, rutinlerini ve hobilerini nasıl anlatıyorsun farkında ol. Sonrasında en sevdiğin arkadaşın olabilir, eşin veya sevgilin olabilir. Onun hobilerini, rutinlerini ve mesleğini alt alta yazmalısın. Örnek vermek gerekirse, O bir öğretmen, O futbolu sever gibi cümleler kurarak yazmalısın. İster kişi zamirin ben olsun ister o olsun , İngilizcede konuşurken bunları geniş zamanda anlatıyorsun. Fiilleri rutin kelime olarak öğrendiğin şekilde kullanıyorsun. Yani Öğrenmek kelimesinin İngilizcesi Learn. Learn kelimesine, O kişi zamirleri dışında değiştirmiyorsun, aynen kullanıyorsun. O kişi zamirleri He ve She’de ise bir s harfi ekliyorsun.
Aynı zamanda mesleklerimizden bahsederken de geniş zamanı kullanırız. Ben mühendisim derken aslında, ben mühendisimdir deriz. Aslında eğitim alınıp, diploma alıp, mühendis olunmuş ve o meslekle uğraşıldığı için bir rutin olmuştur. Türkçe’de bu yüzden ben mühendis oldum demeyiz, ben mühendisim deriz. O doktor, biz avukatız deriz. İngilizce’de Be fiilinin ingilizce cümlelerini bu şekilde çalışırsan bir daha unutacağını sanmıyoruz. Tavsiyelerimize ilave olarak tek yapman gereken Be fiilinin hallerini çalışmak.
Geniş zamanın kullanım yerini iyice öğrendikten sonra, en çok kullanılan fiillerin listesini bulmalısın. Her yerde bulabilirsin. Fiil listelerine bakınca, günlük hayatında en çok kullandıklarını işaretleyip, sonrasında küçük kelime kartları oluşturarak hazırlık yapmalısın. Bir tarafa İngilizcesini bir tarafa Türkçesini yazarak bir hafta boyunca çalışmalısın. Her gün 2 dakikanı ayırman yeterli olacaktır. Böylece verb 1 denilen, ingilizce fiillerin yalın hallerini iyice öğrenirsin. En çok kullandığın fiilleri öğrenmen tamamlandığında yeni fiiller için kelime kartları hazırlayıp, öğrenmeye devam etmeyi unutmamalısın.
İngilizce öğrenirken tekrar etmek en iyi kelimeleri öğrenme şeklidir. Kelimeler ezberlenmeden iyice öğrenilir. Bir de zamanları ve diğer konuları öğrenirken tekrar yöntemini kullanmanız çok avantaj sağlayacaktır. Çok kısa sürede temel ingilizce konuşma becerini fazlasıyla geliştirebilirsin. Doğal tekrar yöntemi ile ingilizce öğreten, konuşma odaklı eğitim kurumlarını tercih etmeni tavsiye ederiz.
Günlük hayatında bir arkadaşınla telefonda konuştuğunu hayal et. Klasik telefon konuşmalarında herkes birbirine ne yapıyorsun diye sorar. Spor yapıyorum, kitap okuyorum, televizyon izliyorum, v.b o anda ne yapılıyorsa ondan bahsedilir. Şimdi bir kağıta ben pilates yapıyorum, ben arkadaşımla konuşuyorum, ben yürüyorum, ben sinemaya gidiyorum gibi çok sık yaptığın aktiveteleri alt alta yaz. Yazarken arada bir de yanında arkadaşın olduğunu hayal edersen, daha iyi olur. Biz sinemaya gidiyoruz, biz yemek yiyoruz gibi cümlelerde yaz ve sesli söyle. Söylerken ve okurken Türkçe’de eylemin sonuna “yorum, yoruz, yorlar” ekleri eklediğine odaklan. Bunu ben, sen, o, biz ve onlar gibi kişi zamirlerini de görmen ve eylemin sonundaki ekleri iyice gözlemlemek için yapıyorsun. İngilizce konuşurken, o an yaptığın aktiviteyi anlatmak için fiilin yalın haline ing eki ekleyerek konuşmalısın. İngilizcede internetten şimdiki zaman ile ilgili bulduğun kısa cümleleri yazıp, Türkçe ile kıyaslayınca iyice şimdiki zamanı öğrenmiş olacaksın.
İlk konuşmaya başlayan kişilerde şimdiki zaman ve geniş zaman çok önemlidir. Sana yazdığımız tavsiyeleri yaparsan iyice bu iki zamanı pekiştirmiş olursun. İngilizce düşünerek konuşurken sıkıntı yaşamazsın.
İngilizce öğrenirken öğretilen üçüncü zaman eğitim kurumları veya eğitmenler tarafından öğretilen üçüncü zaman, geçmiş zamandır. Herkesin ne oluyoruz dediği, Türkçe geçmişi konuşurken ne kolay konuşuyormuşum dediği zaman Geçmiş Zaman. Evet sıra geçmiş zamanı kolayca öğrenmen için tavsiyelerimize geldi. Bir arkadaşımız ile kafede oturduğumuzda, sohbetin başlaması için herkesin birbirine sorduğu klasik soru “eee görüşmeyeli neler yaptın” Bu soruların cevabı geçmişimizden olduğu için yaptım, ettim, konuştum, koştum v.b deriz. Fiile tum, tim, tım, dım v.b ekler ekleriz. İngilizce’de Türkçe’deki gibi standart bir kullanım yoktur. Geniş zamanı öğrendiğin kelime kartlarındaki yüklemlerin listesini açmalısın ve gene kelime kartları hazırlamalısın. İnternetten bu fiillerin listesini açıp, Verb 2 hallerini bulmalısın. Kelime kartlarının bir tarafına fiilin ingilizce yalın halini yazmalısın, bir tarafına verb 2 halini yazmalısın. Gene kelime kartlarını günde 2 dakikanı ayırarak çalışman gerekiyor. Verb 2 hallerini iyice öğrenmen, ingilizce konuşma becerisini geliştirmekteki en önemli adımlardan biridir. Geçmiş zaman temel bir konudur. En basit haliyle ingilizce konuşurken çok sık kullandığımız bir zamandır.
Günlük yaşantımızda sohbetlerimizde bazen rutinlerimizden bahsederiz, bazen geçmişimizden bahsederiz. Bazen de geleceğimizden bahsetmek isteriz. Gelecek zaman, İngilizcede olmaz mı?
Türkçe geleceğimizden bahsederken, fiillere ne ekliyoruz, birlikte gözlemleyelim. Ben Ankara’ya gideceğim, O spor yapacak, Biz tatile gideceğiz, Biz kalkacağız, biz yemek yiyeceğiz. deriz. Acak veya Ecek eklerini ekleriz. Gene bir çalışma defterine gelecek ile ilgili bir sürü cümleler kurup yazmalısın. Yukarıda örneklerimiz gibi olsun. Biz kalkacağız veya ben kalkacağım cümlesini bulunduğumuz bir yerde söyleriz. Planlı bir gelecek değildir. O an saatinize bakıp kalkmaya karar verip kalkacaksınızdır. “O spor yapacak” cümlesi ise bize bahsettiğimiz kişinin spor yapacağını önceden bildiğimizi gösterir.
İşte ingilizce’de gelecek zamanda rahatça konuşmak istiyorsan yukarıdaki örneklerimizdeki iki farkı gözlemen gerekiyor. Kendi cümlelerini çalışma defterine alt alta yaz. Bizim cümlelerimizi de yazabilirsin. İnternetten Türkçe örnek cümleler de alıp yazabilirsin. Alırken konu anlatımlarına lütfen bakma, sadece cümleleri alt alta yaz. En az 30 gelecek zaman cümlen olsun. Yanlarına şu notları düşmelisin. Bu cümle konuşma anında karar verilen bir gelecek mi, bu önceden planlanmış bir gelecek mi. Bu iki ayırımı iyi yapabilmelisin. Türkçe gelecek cümlelerdeki farkındalığın çok iyi olmalı. Lütfen Türkçe cümlelerini sesli tekrarla. Bu farkındalığını sağladığında İngilizce’de geleceğini anlatırken veya gelecekten bahsederken rahatlıkla konuşabilirsin. İngilizce gelecek zamanda konuşmak için bir engelin kalmaz. İngilizce’de fiilin yalın halinin başına Will veya Be going to kelimeleri geliyor. Türkçe’de iyice gelecek zamanda nasıl konuştuğunun farkındalığın sonrası bu kelimeleri nasıl kullanacağını öğrenebilirsin.
Bu yazımızdan sonra geçmişini, şimdikini ve geleceğini nasıl anlatacağını iyice pekiştirdiğini düşünüyoruz. Rutinlerini, anılarını, yapacaklarını ve hayallerini ingilizce ile anlatabilmek için, Online Konuşma Pratiği yapabileceğin eğitim kurumlarını araştır. Doğru zamanlarla konuşabilme becerin gelişsin…
GNR Eğitim