İngilizce Konuşmayı Fiziksel Bir Aktivite Olarak Düşünün

İngilizce konuşabilmek için İngilizceyi ders çalışmak olarak değil, fiziksel bir aktiviteyi öğreniyor gibi görürseniz motivasyonunuz yükselir.

İngilizce Konuşmayı Fiziksel Bir Aktivite Olarak Düşünün.

Araba kullanmayı öğrenmek ve kendini geliştirmek için ne yaparsın düşün. Ya da biliyorsan nasıl bir süreçten geçtiğini hatırla. Araba kullanmayı en kısa sürede öğrenmek için pratik yaptığın günleri hatırla. Pratik yapmaya nasıl hevesle zaman ayırdığını hatırla…

Araba kullanmayı öğrenmek ve geliştirmek için olan enerjini, İngilizce konuşma pratiği olarak kodlamalısın. 

Araba kullanmak için herkesin bilmesi gereken en temel kural, kontağı çalıştırınca motor çalışır, gaza basınca ilerlenir, frene basınca durulur. Beyin bu bilgiyi bilir, ama arabayı kullanmak için bilgileri eyleme dönüştürmesi zaman alır. Eyleme dönüştürmesi için de pratik yapmak gerekir.

İlk zamanlar herkes araba kullanmaya başlamak için direksiyona geçtiğinde, arabayı nasıl çalıştıracağını düşünmeye başlar ve çalıştıramaz. Beyinde depolanan bilgileri eyleme dönüştürebilmek için arabayı çalıştırmak gerekir ve gaza basmak gerekir. İngilizce konuşmaya başlamak içinde her gün sıkılmadan kendinize İngilizce günaydın deyin, kalktım deyin, hazırlandım, hazırlanıyorum deyin. En temel İngilizce bilgileri ile konuşmaya başlayın. Konuşmanı geliştirmek için bunları söylemelisin. Arabayı çalıştırmak için kontağı çalıştırmak bilgisi ile her gün İngilizce güne başlama replikleri yapmayı özdeşleştir. Konuşma pratiği yapmaya başladıkça bilgiler zamanla spontane olur.

İlk zamanlarda araba kullanmaya başlandığında bilgiler beyinde eksiksiz bile olsa, bilgileri sürekli düşünürken araba stop ettirilir. Çalıştırma pratiği yaptıkça stop ettirmeden ilerlenmeye başlanır. İngilizce konuşmaya en basit temel bilgilerle başladığında duraksayacaksın. Ne giydiğini kendine İngilizce söylerken düşüneceksin, aynı arabayı ilk zamanlar stop ettirmek gibi. Söylediklerini tekrarlamak için konuşmadan önce durup düşünsen bile pes etme. Düşün gene de tekrarla. Bulduğun repliklerin hepsini her gün yapmasan da, yapıyormuş gibi düşün ve İngilizcelerini sesli söyle. İlk zamanlar kekeleyebilirsin, hata yapabilirsin, kelimeleri unutabilirsin, devrik cümle kurabilirsin, özneden yükleme yanlış cümle kurabilirsin, bunlar senin konuşma pratiği yapma motivasyonunu düşürmesin. İyice öğrensen bile pratik yapmaktan asla vazgeçme. Her sabah kalktığında veya her akşam yatarken söyleyeceklerin internette kolaylıkla bulabileceğin klasik cümlelerdir. Biliyorum öğrendim deyip tekrarlamaktan vazgeçmemelisin. Konuşmak pratik yaptıkça gelişir. Tekrar en etkili öğrenme yöntemidir ve İngilizce düşünme alışkanlığının kazanılmasın da en temel başlangıç adımıdır.

Araba öğrenmeye yeni başlanılan zamanlarda, kullanılmaya başlanıldığında 20 km hızla ilerlenmeye çalışılır. Pratik yaptıkça zamanla bilgiler spontane olur ve ne yapılacağı düşünülmeden araba daha yüksek hızla kullanılmaya başlanır. İlk zamanlar uyandığında kalktım, hazırlanıyorum derken, zamanla saat kaçta kalktığını da söylemeye başla. O gün günlerden ne olduğunu, tarihin ne olduğunu, planlarının ne olduğunu İngilizce söylemeye çalış. Bir gün önce ne giydiğini, ne yaptığını İngilizce söylemeye çalış. Bunlar senin konuşma pratiği yapmanı sağlar. Kendi kulakların kendi sesinden İngilizce duymaya başlar. En bildiğin kelimeler olabilir, en iyi bildiğin cümleler olabilir. Pratik yapmaktan vazgeçme. Kulak en etkili öğrenme yöntemidir. En iyi bildiğini sürekli tekrarlamak, kulak duyu organı ile etkileşim yapmanızı sağlar. İngilizce düşünmeye motive eder. Her gün yeni cümleler kurmaya, yeni kelimeler öğrenmeye motive eder. Bu pratik, aynı arabada daha hızlı gitmeye başlamak gibidir. 

Kendi kendine konuşma becerini geliştirmek için pratik yaparken, özneleri, yüklemleri, edatları, sıfatları nasıl kullandığına dikkat etmen çok normal. Zamanla konuştukça, beyin bilgilerini doğru şekilde kullandırtmaya başlar. Zamanla akıcı ve doğru konuşmaya başlarsın. İlk zamanlarda bildiğin kelimeleri unutursun. Hatırlayamazsın. Moralin bozulmasın. Herkes ilk zamanlarda unutur. Bazen kelimeyi görünce hatırlarız. Bazen kelimeyi duyunca biliyordum deriz. Çünkü bilgiler, kelimeler başlangıçta pasif olarak öğrenilir. Hafızada kayıtlı bile olsa pasif öğrenilen eyleme dönüştürülmeyen kelimeler unutulmuş gibi hissettirir. Konuşma pratiği yapıldıkça pasif öğrenilen kelimeler aktif öğrenilen kelimeler olmaya başlar, unutulmaz, hatırlanma ihtiyacı bile duyulmaz. Konuşurken kelimeler hafızadan aktif kullanılır. Aynı Türkçede olduğu gibi. Aktif olması için sürekli konuşma diyaloglarını tekrar ve pratik yapmalısın.

İngilizceye öğrenmeye başlarken yakın çevremizdeki insanlar, film izlememizi, kitap okumamızı ve, podcast dinlememizi tavsiye ederler. Kesinlikle yapılması gereken aktivitelerdir. Hayatınızın akışına İngilizceyi yerleştirmek için faydalıdırlar. Kelime ve cümle yapılarını gözlemleme fırsatı yakalarsın. Yeni kelimeler öğrenirsin. Kulağın İngilizce cümle yapılarına ve kelimelere aşina olmaya başlar. Ama bunlar beyinde depolanan bu bilgileri konuşma eylemine dökebilmen için tek başına yeterli değildir. Bilgileri eyleme dönüştürebilmek için konuşmak şarttır.

Konuşma pratiği olmadan konuşma yeteneği gelişmemektedir.

Kayak yapan birini gözünün önüne getir. Başlangıçta eğitim aldığını, eğitim aldığında ilk zamanlar kaç kez düştüğünü düşünün. Düştükçe ve pratik yaptıkça doğru kaymayı öğrendiğini düşünün. Pratik yapıp gelişse bile pratiğini kaybetmemek için devamlı kaydığını düşünün. Düşe düşe, pratik yapa yapa bunu öğrenmiştir. Eğitmenler kaymak ile ilgili temel bilgileri kaç kez öğretir, ama gene de defalarca düşülür. Bir kayakçı, tepeden aşağıya kaymak için başlangıç noktasına gittiğinde nasıl kayacaktım diye düşünürse kayamaz. İngilizce konuşmakta böyle bir durum. İngilizce temel bilgileri kendi sesinle konuşarak söylemeye başlamadan konuşamazsın. İlk zamanlar cümleleri kurmak için düşünme sessizliğinin olması çok normaldir. Pratik yaptıkça akıcı olmaya başlarsın. Sıkılmadan, keyif alarak hevesle pratik yapmalısın. Başlangıçta yavaş olması senin motivasyonunu düşürmemeli. En temel kelime bilginle bile konuşma pratiği yapmaya hevesin olmalı.

Kayak yapmaya veya araba kullanmayı öğrenmeye karar verdiğimizdeki gibi ingilizce konuşma pratiği için de mutlaka profesyonel bir destek alınmalı.

Günümüzde konuşma odaklı bireysel veya grup ile konuşma dersleri veren eğitim kurumları bulunmaktadır. Bunları araştırmalısın. Özellikle doğal tekrar yöntemi ile ilk günden konuşmaya başlatan kurumları tercih edebilirsin. Bir yandan evde kendi kendine konuşma pratikleri yaparken seni yeni kelime bilgileri öğrenmeye motive edecek, doğru konuşmaya yönlendirecek bir eğitmenin mutlaka olmalı. Eğitmen, beyninin depoladığı bilgileri eyleme dönüştürmeni sağlar. Konuşma alışkanlığı kazandırır. Pratik yapma hevesinde seni motive eder. Öğrendiğin kelimeleri ve cümle yapılarını aktif kullanmana katkı sağlar. Bilgilerini akıcı ve hızlı kullanma alışkanlığı sağlatır. Günlük tutma gibi hayatını İngilizce anlatma yeteneğini kazandırır. Bu da zamanla her konuda konuşma becerisi alışkanlığı kazandırır. Konuştukça konuşma becerin gelişir. Eğitmen ile konuştukça, yolda yürürken gördüklerini kendine İngilizce anlatmaya başlarsın, güncel ülke konularını dinlerken kendine İngilizce anlatma hevesin gelir. Aktif olarak konuşmaya başladığından yeni bir kelime öğrensen bile anında öğrenip hafızana kaydedersin. Çünkü kelimeleri anılarla, olaylarla, görsel hayatta gördüklerinle ve işittiklerinle özdeşleştirerek öğrenirsin.

Konuşma dersleri için günümüzde imkanlar çok geniş. Online konuşma pratiği veren eğitim kurumları ile evinden, iş yerinden veya bir kafeden konuşma pratiği yapmak için bağlanabilirsin. Sana özel konuşma içerikleri hazırlanır. Zorlandığın yerler anında fark edildiğinden doğru bir şekilde bilgileri eyleme dönüştürürsün. Yani konuşursun.

İngilizce konuşmayı, fiziksel bir aktivite gibi düşünmeye başla, pratik yapmak keyiflensin, yeni bilgiler öğrenme hevesin her zaman olsun.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı