Önceki yazıyı okumakj isterseniz tıkayabilirsiniz. Bu yazımızda podscat dinleyerek, uyku öncesi ve uyurken nasıl yabancı dilini geliştireceğin konusunda tavsiyelerde bulunacağız.
Uyku Önce ve Uyku Sırasında İngilizceni Geliştirmen İçin Tavsiyeler
İnsanın hayatında en önem vermesi gerektiği konulardan biri düzenli ve kaliteli bir uyku sürecidir. Beden ve ruh sağlığımız için uykunun hayatımızdaki yeri çok önemlidir. Uzmanlar insan beyninin uykuda iken çalışmaya devam ettiğini sağlıklı bir uyku sürecinde uykunun beyni yenileme görevi olduğunu, öğrendiğimiz yeni bir bilgi ve bellekle uyku arasında bir ilişki olduğunu belirtmektedir
“Uyku, beyni yeniden başlatma sürecidir”
Uykunun yeniden başlatma sürecinde İngilizceni geliştirmene katkıda bulunmalısın. Bu fırsatı kaçırmamalısın.
Uyku öncesi öğrenilen bir bilgi veya davranış biz mışıl mışıl uyurken belleğe alınıyor. Bilimsel araştırmalar yeni öğrendiğimiz bir bilgi veya pratik yaptığımız bir şeyler sonrası uyumanın o bilgiyi ve davranışı kalıcı hale getirdiğini belirtmektedirler.
Ehliyet almak için araba kullanma pratiği yapan insanlar ne yapmaları gerektiklerini teorik olarak çok iyi bildikleri halde pratiğe dökemezler. Özellikle arabayı ilk çalıştırırken ilerleyemeden stop ettirirler. Ama sonrasındaki ilk pratik yapacağı günde arabayı kullanmaya başladıklarında zorlanmadan aracı hareket ettirmeye başladıklarını fark ederler. Çünkü uyku da teorik ve pratik bilgileri üzerine yeniden başlatma sürecine girmişlerdir.
Uykudan önceki uyanık zamanda yapılan her şey uyku halindeyken hafızaya alınmaya başlar. Hafızada bilgilerin güçlenmesine süreci olur.
Uyku Öncesi:
İngilizce öğrenme sürecinde uyku öncesi hikaye kitapları okumak bu yüzden çok faydalıdır. İster kelimelere sözlükte baka baka oku ister sadece anlamayarak da oku beynin hafızaya almaya başlar.
Düzenli olarak 10 dakika uyku öncesi İngilizce hikaye kitapları oku ve daha kısa süre yabancı dilini geliştirmeye başla.
Uyku öncesi kitap okurken tavsiyemiz yeni kelimelere sözlüklerin anlamına bakmamandır. Sadece cümle kalıplarını, gelen ekleri, fiillerin yazım şekillerini, cümlelerin nasıl bağlandığını, cümle sonlarına neler geldiğine dikkat etmen yeterlidir. Her kelime de düzenli sözlüğü bakmak cümle kalıplarına olan konsantrasyonu bozmaktadır. Bu yüzden sadece gözlemlemelisin.
İngilizce hikaye kitapları seçimi ile ilgili yanlış tavsiyeler olabilmektedir. Her insan eğitim ve öğretim hayatında yabancı dil eğitimi farklıdır. Yabancı dile maruz kalma süreci farklıdır. Bu yüzden birinin tavsiyesi sende uygun olmayabilir.
Hikaye kitapları yabancı dilin geliştirilmesi için özel hazırlanan kitaplardır. A1, A2, B1, B2, C1 vb seviyelerin gramer konularına ve kelime bilgisi üzerine hazırlanmaktadır. Yeni öğrenmeye başlayanların günlük hayatında en çok kullanacağı kelimelerden hazırlanmaktadır. Uzun karmaşık cümleler olmaz. Kitap kapağında belirtilen seviyede kişilerin bilebileceği gramer kurallarını pekiştirmesi için hazırlanmaktadır. Bu yüzden mutlaka kendi seviyene uygun bir kitap okuyup cümle kalıplarını, edatları, zarfları, yüklemleri, özneleri gözlemlemelisin.
İnsan zorladığı zaman daha iyi gelişiyor. Bu yüzden hikaye kitaplarında bir üst seviye tavsiye edenler olmaktadır. Ama basit cümleleri konuşamayan bir kişi daha gelişmiş cümleleri de kuramamaktadır. Bu yüzden kendi seviyende okuduğun kitaplardaki cümleleri gözlemleyip konuşmana destek olmak için bu kitaplar hazırlanmaktadır.
İngilizce bütün çalışma kaynakları dizi izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak vb. her şey senin konuşmana destek olmak için hazırlanmaktadır.
Uyku öncesi mutlaka kitap okumalısın. Orada ki basit cümleleri konuşabilir halde olmaya çaba harcamalısın. Uyku öncesi okuduğunda sen fark etmesen de beynin o bilgileri hafızaya almaya başlıyor. Sen her akşam okuduğunda İngilizce cümle kalıplarının formülleri ile ilgili beyninin hafızasını güçlendirmesine katkıda bulunmaya başlıyorsun.
Uyku Sırasında:
Biz mışıl mışıl uyurken beynimiz çalışmaya devam ediyor. Yeniden başlatma süreci için görev başında…
İngilizce haber kanallarından birini cep telefonuna indirebilirsin. Çok kısık bir sesle uyumana engel olmayacak bir sesle bu radyo kanallarından birini açık bırakabilirsin. Haber kanalları olduğu için dil kuralları ile konuşulmaktadır. Sen uyurken beynin görev başında olduğu için konuşanı dinlemeye devam ediyor.
Sen uyku öncesi kitap okumuşsan zaten beyninin hafızasını İngilizce cümlelerle güçlendirmişindir. Bir de uyku sırasında beynin konuşan birini dinlediğinde hafızan güçlenmeye devam edecektir.
Tek başına yabancı dil geliştirmeni sağlayacak bir yöntem değildir. Tüm yabancı diller aktif öğrenilerek konuşmaya başlanır. Bu yüzden uyku sadece aktif öğrenmene katkı sağlayacak pasif bir öğrenme tekniğidir. Sıfırdan yeni bilgi öğrenemezsin. Öğrendiğin bilgileri ve pratiklerini hafızanda güçlendirmeye katkı sağlar. Hafızanın güçlenmesi için senin uyku öncesi yeni bir şeyler öğrenmeye çabalamış olman gerekmektedir.
Podcast Dinleyerek İngilizce Konuşmanı Geliştir
İnternet sayesinde yabancı dilimizi geliştirmek için birçok alternatif yöntem bulunmaktadır.
İngilizce konuşabilmek için okuma, dinleme ve yazma becerilerimize de vakit ayırarak katkı sağlamalıyız. Sadece okuyarak, dinleyerek veya yazarak konuşma becerimizi geliştiremeyiz. Çünkü konuşmadan yapılan tüm öğrenme yöntemleri pasif öğrenme yöntemi olmaktadır. Konuşarak geliştirmek ise aktif öğrenme olmaktadır.
Dinleme becerimizi geliştirirken beynimiz İngilizce kelimeleri ve cümle kalıplarını dinlemeye başlar. Öğrendiğimiz yabancı dilin kurallarını hafızaya almaya başlar. Konuşurken de bize bu hafızamızdaki bilgilerle yardımcı olur.
Günümüzde dinleme becerisini geliştirmek için en iyi alternatiflerden biri podcast dinlemektir. Eskiden kaynaklar sınırlı iken müzik dinlemek tavsiye edilirdi. Şarkılarda cümle kalıpları kurallarıyla kullanılmayabiliyor. Net cümleler olmayabiliyor. Podcastler ise cümle kalıplarının ve kelimelerin net olduğu dinleme kaynaklarıdır.
Podcast dinleyerek kelime dağarcığımızı geliştirmeye başlarız. Zihnimiz, beynimiz İngilizce ile aktif iletişimde olur. Biz tam bir konsantrasyonla dinlemesek de beynimiz dinler. Bu yüzden düzenli podcast dinlendiğinde beynimiz öğrendiğimiz yabancı dil ile ilgili hafızayı güçlendirme başlar. Çünkü düzenli ve sistemli olarak öğrenilen her şey hafızamızın bilgileri kalıcı olarak işlemesini sağlar. Sadece yabancı dil için geçerli değildir. Kendi ana dilimizde öğrendiğimiz her bilgiyi düzenli olarak dinlemeye devam edersek o konu hakkında da bilgi sahibi olmaya başlarız.
Türkçe podcast dinlediğimiz konuları yeni dinlemeye başladığımızda profesyonel olarak başkasına anlatamayabiliriz. Ama aynı konularla ilgili düzenli olarak her gün dinlemeye başlarsak dinlediğimiz konu ile ilgili kendi cümlelerimizi oluşturmaya başlarız. Başkalarına da o konu hakkında bilgi aktarabiliriz.
İngilizce podcast dinlemek de bu yüzden çok faydalıdır. Önceleri dinlerken bir şey öğrenmiyormuşuz gibi gelir. Ama düzenli dinlemeye başladığımızda İngilizce konuşma becerimizin gelişmeye başlar.
Podcast ile ilgili kendi ilgi alanına giren konularda seçim yapman faydalı olacaktır. Kendi mesleğinle ilgili öncesinde internette İngilizce web sayfalarını okuman iyi olmaktadır. Kendi uzmanlık alanının hangi kelimeler ve cümlelerle anlatıldığını okumuş olursun. Sonrasında podcast dinlerken uzmanlık alanınla ilgili kelimeleri algılamaya başlarsın. Cümlelerde ne anlatıldığını da anlamaya başlarsın. Böylece kendi uzmanlık alanını ayna karşısında bile anlatabilecek bilgilere sahip olup konuşmanı sağlayacaktır. Konuşmaya başladığında akıcı olamadığında moralin bozulmasın. Her insan heyecanlanır. Tekrar konu ile ilgili web sayfası okuyup yeniden konuşma deneyimine başlayabilirsin.
GNR Eğitim