Kelime bilgine güvenmediğin için İngilizce konuşamayacağını düşünenlerden misin?
Turistlerin ziyaret ettiği yerlerde azıcık kelime bilgisi ile İngilizce konuşan insanları hatırla…
Öğrenirken olumsuz düşüncelere asla hayatında yer vermemelisin. Eski deneyimlerin ne olursa olsun, her konuda olduğu gibi İngilizce öğrenmeye başladığında da olumsuz düşünceler hayatında olmasın. Her zaman öğrenmek için motivasyonunu yükseltecek cümleler kurmaya çalış. Beyin ile kulak arasında özel bir etkileşim vardır. Bu yüzden olumsuz düşüncelerini, tekrar beynine kulak yoluyla yollama. Tam tersine olumlu cümle yolla. İngilizcenin gelişmesi için, beynin olumlu düşüncelere ihtiyacı var. Olumlu duygular, yeni bilgileri beyine veya hafızaya daha kolay kayıt yapmamızı sağlar. Yabancı dil öğrenmenin de, Türkçe yeni bir bilgi öğrenmemizden farkı yoktur.
Öncelikle kelimeleri hafızana kaydetmeye hedeflemesin. Ezberlemek kelimelerin sonradan unutulmasını sağlamaktadır. Yeni bir sözcük öğrenirken, o sözcük ile kendi yaşantın arasında bir bağ kurmaya çalışman, hafızana kaydetmende çok etkili olacaktır. Çünkü duyularımızı ve duygularımızı kullanırken daha iyi öğreniyoruz. Duygularımız sözcükleri bize hatırlatır.
Yeni bir dil öğrenmeye başlandığında herkes çevresinden, eğitmenlerinden veya internet sayfalarından o dili nasıl öğrenebileceği ile ilgili tavsiyeler alır. Film izlemek, dizi izlemek, kitap okumak, transkripsiyon incelemek, müzik dinlemek, haber dinlemek, podcast dinlemek gibi. Çünkü bu tavsiyeleri yapmak duyulararası etkileşimi güçlendirir. Duyulararası etkileşim, yeni bir dilin öğrenilmesinde çok etkilidir.
Kelimeleri öğrenirken hatıralarınla, hayattaki beklentilerinle, isteklerinle ve hayallerin ile özdeşleştirsen, sözcükleri kalıcı olarak öğrenebilirsin.
Örneğin en çok gitmek istediğin ülke veya şehir neresi?
En çok görmek istediğin ülkenin özelliklerini önce bir Türkçe siteden oku. O ülke ile ilgili tüm bilgilere Türkçe okuyarak sahip ol. Sonra İngilizce başka sitelerde nasıl anlatıldığını oku. En az 5 farklı site okursan, Türkçe okuduğun bir cümlenin İngilizcesi nasıl anlatıldığını gözlemleme fırsatı sana çok faydalı olacaktır. İngilizce olan bu cümleleri bir kağıda yaz. Bilmediğin sözcüklerinde Türkçelerini mutlaka öğren. Zaten önce Türkçe siteyi okuyup, sonrasında İngilizce internet sayfalarını okuyacağından, kelimeleri sözlüğe bakmadan öğrenmiş olacaksın. O cümleleri en 5 kez kendine tekrar et. Sonrasında öğrendiğin cümleleri, sanki karşında arkadaşın varmış gibi anlat. O ülkeye gidip, dönüp, yakın bir arkadaşına o ülkenin özelliklerinden bahsettiğini hayal et. Bu tavsiyemizi yerine getirirken, duyulararası etkileşim sayesinde kelimeleri iyice öğrenirsin. Sadece kelime değil, cümle kalıplarını da öğrenirsin. Anlatılan konunun özelliklerini anlatırken, öznelerin, yüklemlerin, edatların v.b nasıl kullanıldığını iyice gözlemleme fırsatı yakalarsın.
Mesleğin ne ise o konuda da yukarıdaki örnekte olduğu gibi araştırma yapabilirsin. Belli aralıklarla mesleğine veya ilgi alanlarına göre bir konuyu araştırman kelime bilgini geliştirecektir. Aynı zamanda farkında olmadan İngilizce dil bilgisi kurallarına, cümle yapılarına göz aşinalığın başlayacaktır. Bir yapboz gibi düşün. Konuşmaya başlarken özneyi, yüklemi, edatı veya sıfatı farkında olmadan otomatik cümleye yerleştirerek konuşmaya başlarsın. İngilizce düşünerek konuşmaya başlamış olursun.
Günlük hayatında konuşurken en çok hangi kelimeleri kullanıyorsun. Birilerine bir şeyler anlatırken kendi anlattıklarına kendin iyice kulak ver istiyoruz. Türkçe en çok kullandığın sözcüklerin farkında olman, öncelikli olarak hangi kelimeleri öğrenmen gerektiği konusunda farkındalık sağlar. Türkçe bir kelimeyi de, gerçek hayatımızda görerek veya kullanıldığı yeri duyarak öğreniriz. Kendine özgü bir kelime listesi oluşturman öğrenmeni keyiflendirir.
Arkadaşlarınla, patronunla, ailenle v.b konuşurken kurduğun cümlelerdeki fiillerin eklerine çok dikkat etmelisin. Örneğin konuşmak fiilini hayatımızda cümlelerimizde kullanırken, “ konuşuyorum, konuştum, konuşmuştum, konuşurken, konuşacağım” gibi birbirinden farklı ekler ekleriz. Bu eklerin Türkçe nasıl olduğuna dikkat etmen, İngilizce hem zamanları öğrenmen de hem de sözcükleri öğrenmende çok faydalı olacaktır. İngilizce öğrenirken, cümlede yüklemin öncesinde ve sonrasında kullanılan İngilizce kelimeler herkesin kabusu olmuştur. Senin de kabusun olmaması için mutlaka Türkçe yüklemleri nasıl kullandığına mutlaka dikkat et.
Sadece yüklemleri değil, Türkçe konuşurken sıfatları, isimler, zarfları v.b nasıl kullanıyorsun çok iyi gözlemlemesin. Örneğin metroyla, eve gidiyorum, saat 16:00’da, otobüsteyim, güzel bir elbise, v.b sözcüklerde neleri ekliyoruz. İyice gözlemlemesin. Türkçe dil kurallarını tekrar çalışman gerektiğini yazmıyoruz korkma. Sadece artık İngilizce öğrenmeye karar verdiğin için kendi anadilinde hangi ekleri çok kullanıyorsun farkında olmalısın.
Film izlemek, müzik dinlemek, kitap okumak veya oyun oynamak İngilizce öğrenirken ders çalışma hissinde olmadan faydalanabileceğimiz keyifli aktivitelerdir. Bunlar yabancı dilinizi okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinde geliştirmek için oldukça önemlidir. Hayatın koşturmasında ders çalışmadan öğrenmek çok keyiflidir. Ama kelimeleri öğrenmek için azıcık emek harcamalısın. Hangi yöntemle öğrenirsen öğren, kelimeleri öğrenmek için birazcık ders çalışmalısın. Ama bunun da sana keyifli halini yazacağız. Öncelikle tabletine, bilgisayarına veya cep telefonuna sözlük uygulamalarından birini indirerek başlayabilirsin. Bu uygulamalarda kendine ait bir çalışma kitaplığı oluşturup, her yeni öğrendiğin kelimeyi buraya kaydedebilirsin. Bu kelimelere bakarken uygulamanın o kelimeyi seslendirmesini en az 5 kez mutlaka dinle. Sonra bu kelimeler ile sözlük uygulamasının verdiği örnekleri incele. Cümlenin içinde kelime öğrenmek, hafızaya kayıt yapabilmemiz açısından oldukça önemlidir. Genelde örnek cümleler, günlük yaşantımızda oldukça sık kullandığımız cümlelerdir. Cümleyi okurken sende o cümleyi hayatında kullandığın anılarını hatırla. Yukarıda bahsettiğimiz gibi anılarınla özdeşleştirerek kelime öğrenmek, sözcüklerin kalıcı olarak hafızamıza kaydetmemizi sağlar. Cümle içinde inceledikten sonra yine seslendirmeyi 3 kez dinle ve kendi sesinle 5 kez tekrar et. Tekrar etmek en etkili kelime öğrenme yöntemlerinden biridir.
Kendini küçük kelime kartları oluştur. Bunun için resim kağıtlarını kullanabilirsin. Kağıtın bir tarafına Türkçesini, diğer tarafına İngilizcesini yazabilirsin. Sonra başka bir kağıdın bir tarafına, o kelimenin İngilizcesinin geçtiği örnek cümleyi, bir tarafına Türkçesini yazabilirsin. Bu kartlardaki kelimeleri bir sonraki gün bulmaya çalışmalısın. Örneğin elma ise kelime bir tarafında elma bir tarafında apple yazmış olmalısın. Kart çektiğinde apple gelirse elma diyebilmeye çalış, elma gelirse apple demeye çalış. Her kelime çalışmanda yeni kelime eklemeyi erteleme. Bir kelimeyi öğrenirken kendi el yazımızla yazmak en etkili hafızaya kaydetme yöntemlerinden biridir. Düzenli olarak bu methoda devam ettikçe, kelimeleri kalıcı öğrendiğini fark edersin. Bu kartları bir kahve kupasında, bir buzdolabı poşetinde v.b biriktirebilirsin. Bu biriktirme yönteminden 3’er tane olsun. Bir tanesi hep ilk oluşturduğun kartlar olsun. İkincisi çok iyi öğrendiğin bir daha kart çekmeye gerek kalmayan kelime kartların için olsun. Üçüncüsü de bir türlü öğrenemediğin kelimeler için olsun. Öğrenirken zorlandığın bir kelimeyi, bir anın veya bir olay ile özleştirmemiş olabileceğini unutma. Zorlandığın kelimede duyulararası etkileşimi kuvvetlendir. Yeni kelimeler bir hafta içerisinde 2 veya 3 kez gözden geçirdiğinde başarılı bir şekilde öğrenebilirsin. Her gün günde 15 dakika, kendin oluşturduğun kelime kartlarını tekrarlaman, sözcüklerin hafızana kalıcı kaydedilmesini sağlayacaktır. Kendi kelime kartlarını, günlük yaşantında en çok kullandığın kelimelerden oluşturmalısın. Bu şekilde o kelimenin İngilizcesini görmeye, duymaya ve deneyimlemeye başlarsın. Bu kelimeleri İngilizce metin okurken veya dinlerken de sık sık görmeye başlarsın. Bu da en etkili doğal tekrar yöntemi olur.
İngilizce konuşma becerinin gelişmesi için doğal çoklu tekrar yöntemi ile yabancı dil eğitimi veren kursları araştırmanı tavsiye ederiz. Bu tarz eğitim kurumlarında hem kelimeleri kolayca hafızana kaydedersin, hem de farkında olmadan gramer kurallarını öğrenip, ilk günden itibaren konuşmaya başlarsın. İlk günden itibaren konuşmaya başlamak, sözcükleri konuşurken kullanman, çok fazla sözcük öğrenmeni sağlar.
Kelimeleri öğrenirken sık tekrar et, konu içinde gözlemle ve ingilizce konuş…
GNR Eğitim