İngilizce Konuşma Pratiği Nasıl Yapılır

Yabancı dil seviyen Starter ile Intermediate seviyesi arasında olup yanında birileri bildiğin kelimeleri ve temel cümle kalıpları ile ilgili bir şey söylediğinde anlayabilme sıkıntısı yaşamayıp neden konuşamadığının cevabını bulmaya hoş geldin.

İngilizce Konuşma Pratiği Nasıl Yapılır.

İngilizce konuşma pratiği nasıl yapılır sorusuna neler yapmaman gerektiği ile cevap vermeye çalışacağız.

  • Akıcılığını bozmamak için sadece gerçek hayatından bahsetme sevdasından vazgeçmelisin. Hayalindeki biride olabilirsin. İngilizce öğretmeni bile olduğunu hayal edebilirsin. Pratik yapmaya çalıştığın konuyu çalışma kitabındaki örnek cümlelerle öğrencilere anlattığını bile hayal edebilirsin. Hiç yurtdışına gitmemişsindir. Ama yurtdışına gitmiş gibi konuşabilirsin. Sinemaya gitmiyorsundur, spor yapmıyorsundur. Ama İngilizce pratik yaparken her meslekten olabilirsin. Her şeyi yapabilirsin. Dünyaca ünlü bir futbolcu olup gol skorların olabilir. Konuşurken sen kimsin unutmalısın. Hangi karakterde birçok cümle kurabileceksen o karaktere bürünebilirsin. İlgi alanına göre bir karakter olabilirsin. O karakter hakkında Türkçe kaynaklar okuyup sonrasında kendin o karakter gibi kendinden İngilizce bahsetmeye çabalamalısın. Çoğu konuşamayan kendinden örnek vermeye çalışırken bunu söylesem mi söylemesem mi demekten de ilerleyemez. Kurslarda bazen katılımcılar başkaları ne çok şey yapmış bahsediyor diye düşünmekten de bir şeyler söyleyemez. Oysa diğer katılımcı bildiği kelimelerle akıcı konuşabilmek için başka bir karaktere bürünmüş olabiliyor. Yeter ki susma…
  •  Eğer Yüz yüze veya Online İngilizce Kursunda grup derslerinde isen sorulan sorulara hayatından cevap vermek zorunda değilsin. Türkçe bir kelime vardır. "Uydurmak" Sorulan sorulara hayatından cevap veremediğinde bir hikaye uydurabilirsin. Cevabın doğru olmak zorunda değil.  Yeter ki susma. Bir grup dersinde isen herkesin senin gibi yabancı dilini geliştirmeye geldiğini unutmamalısın. Birbirinizden çekinmenize gerek yok. Herkes hayal ederek uydurarak cümlelerini kursun. Hiç sakıncası yok. Yeter ki basit cümleler kurmaya çabalamalısın. A1 veya A2 seviyesinde isen kelime bilgin ve gramer bilgilerinle basit cümleler kurmaya yeteneğin vardır. Sadece Türkçe kafandaki uzun birleşik cümleleri kurmaya çalışma. Uzun, karışık veya birleşik cümleler düşünüyorsan cümleleri kısa kısa kurmaya çalışmalısın.
  • Bir gramer kuralını veya kelimeyi en doğru şekilde kullanmaya özen göstermemelisin. Hata yapmaktan korkmamalısın. Amacın arka arkaya cümleler kurmak olmalı. Örneğin fil demen gerektiğinde fil hayvanını hatırlamadığında hatırlamaya çalışma. İngilizce "uzun kulaklı bir hayvan veya uzun burunlu bir hayvan ama ismini hatırlayamıyorum." de ve "it" ile ondan bahsetmeye devam et.
  • Evden kendi kendine hazırlanıyorsan biraz ilerledikten sonra bilen arkadaşlarımla pratik yaparım düşüncesinde olmamalısın. Arkadaşlarla pratik yapabilme fırsatı genellikle 1 kez yakalanır. Pratik yapacak birini bulmak için İngilizceyi geliştirmeye ara vermemelisin. Öğrendiklerini de unutursun. Kendi kendine pratik yapabilirsin. Zaten bir yabancı dil sadece kurallar ve kelimeler öğrenerek geliştirilmez. O bilgiler kendi sesimizle söylenmediği sürece aktif öğrenilmiş olunmuyor. Çalışma kitabındaki örnek cümleleri en az kendi sesinle 5 kez tekrarlamak bile beyninin cümle kalıplarını hafızaya alması için yeterlidir. Çalışma kitaplarında birkaç örnek olmaktadır. Örnek cümle "you" ile başlıyorsa sen 5 kez tekrarladıktan sonra "They" ve "we" ile söylemelisin. You ile öğrendim gerek yok diye düşünmemelisin. En başında yapılan etkili tekrar ileride daha hızlı yabancı dil geliştirmene fayda sağlayacaktır. Örnek cümlede uzun sıfatı varsa kısa sıfatını da kullanarak söylemeye çalış.
  • Kaç yaşında olursan ol her yeni öğrendiğin yabancı dilin çocuğu olduğunu unutmamalısın. Yetişkin olduğunu unutmalısın. Yetişkin olarak hayatta hata yapmaktan korkabilirsin. Hata yapmayı sevmeyebilirsin. Ama yabancı dil öğrenmek hata yapılmasını sever. Hata yapa yapa, basit cümleler söylemeye başlayarak yabancı dil geliştirilebilir. Aynı çocuklar gibi. Bu yüzden her pratik yapman gerektiğinde kendinin kim olduğunu unutup hep o yabancı dilin çocuğu olduğunu düşünmelisin. Çocuklar kendi ana dillerini kelime kelime söylemeye başlarlar. Bildiği kelimeyi söyleyip cümleyi bitirdiğini sanıp başka bir kelime ile söylemek istediklerini söylemeye devam ederler. Örneğin günlük hayatından bir yol tarifi yapıyor ol. Bir yere evinden nasıl gittiğini tarif ediyor ol. Yolun karşısına geçiyorum diyemediğinde sağ dönüyorum de. Yukarıda bahsettiğimiz gibi söylediklerin doğru olmak zorunda değil.
  • Kendi seviyenin üstünde kitaplarla başlamamalısın. Hikaye kitapları okumak bir yabancı dilde konuşma becerisini geliştirmeye çok faydalıdır. Ama tek başına yeterli değildir. Hikaye kitapları seviyelere göre hazırlanmaktadır. Çünkü basit cümleleri ve en kolay kelimeleri söylemeye başlamana katkı sağlamak amacıyla hazırlanmaktadır. Seviye arttıkça cümleler uzar. Gramer kuralları artar. Bu yüzden kendi seviyende kitaplar okuyup basit cümle kalıplarını gözlemlemelisin. Bu cümleler de olduğu gibi konuşmaya çabalamalısın. Beğendiğin cümleleri çalışma defterine yazıp 5 kez kendi sesinle tekrarlaman bile çok faydalı olacaktır.
  • Kendi dil seviyende bir şeyler okurken devamlı sözlüğe bakmamalısın. Sadece okumalısın. Cümle yapılarını gözlemlemelisin. Öznelerin, fiillerin, yardımcı fiillerin, edatların, sıfatların nasıl kullanıldığını gözlemlemelisin.
  • Dizi veya film seyrederek sadece yabancı dilini geliştirmeye çabalamamalısın. Bir şeyler izlemek çok destekleyici faydalı bir yöntemdir. Ama konuşabilmenin garantisi değildir. İnternet sayfamızda blog yazılarımızda ayrıntılı nasıl faydalanabileceğinden bahsettik. İnceleyebilirsin.
  • Senle aynı seviyede olup İngilizce cümleler kurabilenleri görünce yabancı dilde kendini geliştirmeye yeteneğinin olmadığını düşünmemelisin. Bu en gereksiz motivasyonu yok eden bir düşünme şeklidir. Herkes başka bir yabancı dili öğrenebilir. Unutma birileri konuşabiliyorsa öğrendiklerini kendi sesi ile söyleyerek pratik yapmıştır. Yanlış yapmaktan korkmayıp sadece cümleler kurmaya çabalamıştır.
  • Ben küçük bir şehirde yaşıyorum. Bulunduğum yerde yabancı eğitmenler yok diye üzülmemelisin. Artık online eğitimler sayesinde istediğin yerde istediğin saatte istediğin kurstan faydalanabilirsin. Ama seçim yaparken konuşma odaklı eğitim kurumlarını seçmelisin.
  • İngilizce kursa gittiğin halde çok şey bilip bir şeyler söyleyemiyorsan yabancı dilini geliştirirken pasif öğrenmişsindir. Klasik yabancı dil eğitimlerinde önce gramer kuralları öğretilir. En az üzerinde durulan konuşma becerisidir. Günümüzde İngilizce konuşma odaklı eğitim kurumları veya kursları bulunmaktadır. GNR olarak bizde bu eğitim kurumlarından biriyiz. Gramer kurallarını özel olarak anlatmadan eğitim vermekteyiz. Eğitimlerimizde ilk dakikadan itibaren en basit cümleleri söylemeye başlarsın. Katılımcılarımızı 3 ay sonunda günlük konuşmaları yapabilir hale getiriyoruz. Bunu da dünyada patenti sadece bize ait olan GNR Metodu ile yapmaktayız. Sadece İngilizce değil Rusça öğrenmeye başlayanı ilk dersin ilk dakikasından itibaren Rusça cümleler kurmasını sağlatıyoruz. Nasıl yaptığımızı deneyimlemek için bizden ücretsiz deneme dersi talebinde bulunabilirsin.
  • Kelimeleri sözcük listeleri yaparak çalışmamalısın. Ay, mevsim, meyve, sebze vb. kelimeleri kategori olarak defterine yazmamalısın. Sadece ezberlemiş olursun. Konuşma pratiği yapmadan yani bir cümle içinde o kelimeyi kullanıp kendine bile söyleyemiyorsan pasif öğrenmiş olursun. Hafızaya yerleştirerek geliştirmeyi hedeflemelisin. Yani her kelimeyi cümle içerisinde kullanmalısın.
  • Konuşma pratiği yaparken anlatacaklarını sana keyif verecek şeyler üzerinden seçmelisin. Çoğu insanın ne söyleyeceğini bilmemesi de akıcı konuşmasını engellemektedir. Sıfatlar her cümlede en çok kullandığımız kelimelerdir. Dağlar, nehirler, şehirler veya denizler hakkında sıfatları kullanarak kısa cümleler kurmaya çabalayabilirsin. Dünyanın veya ülkemizin meşhur olan yerleri hakkında bir rehbermişsin gibi konuşmaya çabalayabilirsin. Örneğin Van Gölü'nden bahsedeceksin. Tuz Gölü ile kıyasla, Van'da yıllar önce deprem olduğunu, Van'ın Van Kedisi ile meşhur olduğunu söyle. Kuzeyinde güneyinde batısında doğusunda arka arkaya hangi iller var söylemeye çabalayabilirsin. Böylece bir yeri tarif ederken akıcı konuşmaya başlarsın.

Konuşma pratiği nasıl yapılır sorusuna cevabımız için internet sayfamızda blog yazılarımızı inceleyebilirsin. Her gramer kurallı konu anlatımına ait nasıl konuşarak çalışabileceğin ile ilgili tavsiyelerimiz bulunmaktadır.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı