İngilizce öğrenmek için kaç kez teşebbüste bulunup kaç kez hayal kırıklığı ile günlük yaşantınıza devam ettiniz kim bilir?
Yeni bir yabancı dili öğrenmeye başlayıp iş yoğunluğu, zaman kısıtlılığı, ekonomik sebepler ve en önemlisi kelimeleri ezberleyip hemen unutmanız nedeniyle yabancı dil öğrenmeye yeteneğiniz olmadığı kanısında varmış olabilirsiniz.
Eğitim sektöründeki akademik araştırmalar ve teknolojik gelişmeler birçok öğretim yöntemlerinin oluşmasına neden olmuştur. İngilizce yabancı dil eğitimleri de bu yöntemlerden faydalanmaktadır.
Doğal çoklu tekrar yöntemi
Bu yöntem ile ilk günden itibaren konuşmaya başlamak, yeni kelimeleri öğrenmek artık çok kolay. Etkili tekrar ile kelimeler kolayca öğrenilmekte ve öğrenme süreniz kısa olmaktadır. Kısa sürede ama kalıcı olarak öğrenmeye başlarsınız.
Doğal Çoklu Tekrar yöntemi ile yabancı dil öğrenmeye başladığınızda fark etmeden ilk günden itibaren kelimelerin hafızanız yer almaya başladığını fark edersiniz. Eğer bir eğitim kurumu araştırıyorsanız doğal çoklu tekrar yöntemi ile eğitim veren kurumları tercih etmeniz öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır. İnsan hafızası bir bilgiyi çok uzun yıllar saklayabilir ama o bilgi ilginizi çekmiyorsa 40 saniye kadar belleğinizde kalıp kaybolabilir.
Yabancı dil eğitiminde yöntem kadar öğrenecek kişinin ilgi alanlarına göre ders içerikleri ve görselleri hazırlanması da çok önemlidir. Eğitim aldığınız kurumun size özel ders içerikleri hazırlaması ya da ilginizi çekecek ders içeriklerini hazırlaması çok önemlidir. İlgi alanınıza göre verilen derslerde keyifle öğrenmeye başlarsınız.
Beynimizde nöronların hepsi birbirine bağlantılı değildir. Birbirine bağlı olması için ilişkilendirmeyi insanlar kendileri geliştirirler. Bu da beyin hücrelerinin birbiri ile iletişimleri sırasında birbirleri arasında bir yol oluşur. Etkili tekrar veya doğal çoklu tekrar yöntemi sayesinde size özel ders içerikleri doğru görsel materyallerle beyin hücrelerinizin birbirleri arasında bir yol oluşumuna sebep olur. Bu yol sayesinde öğrendiklerinizi kolayca ilişkilendirip kendinizi yeni bir dilde geliştirirsiniz.
Hücreler arasındaki etkileşimi hücrelerin birbirine mesaj göndermesi gibi tarif edebiliriz. Doğal Çoklu Tekrar yöntemi sayesinde hücrelerinizin birbiri ile mesajlaşması çok kuvvetli olmaktadır. Etkileşim ne kadar iyi ise yeni öğrendiğinizi dilin kelimelerini öğrenmeniz o kadar kalıcı olmaktadır.
Herkesin duyusal etkileşimi farklıdır. Duyusal etkileşiminize ağırlık vererek, beş duyu organlarınızı aktif kullanarak etkili ve hızlı tekrar yapmanızı sağlamak ingilizceyi kolay, kalıcı ve hızlı öğrenmenizi sağlayacaktır.
Şimdi gelin ingilizceyi ya da farklı bir yabancı dili beş duyu organı ile nasıl öğrenebileceğinizden bahsedelim.
Cep telefonunuza, tabletinize veya bilgisayarınıza popüler not alma programlarından birini indirmekle başlayabilirsiniz. İngilizce çalışırken öğrendiğiniz yeni sözcükleri buraya not alabilirsiniz. Bu sözcükleri kaydederken o kelime ilgili bir anı veya bir olayı da özdeşleştirebilirsiniz. Örneğin kıyafet sözcüğünü kaydedecekseniz en sevdiğiniz kıyafet ile özdeştirerek kaydedebilirsiniz. Bir başka örnek ise seyahat etmek yüklemini kaydetmek için ise gitmek istediğiniz mekanı, ülkeyi veya şehri düşünerek kaydedebilirsiniz. Sözcükleri bu şekilde dikkat ederek kaydetmiş olmanız sözcüklerin uzun süre hafızanızda kalması için etkili bir tekniktir. Gerçekten dikkat etmek en etkili kalıcı olarak yeni bir sözcük öğrenme taktiklerinden biridir.
Dokunma ile Yeni Bir Sözcük Öğrenme
Walk (yürümek) kelimesi mesela. Bu sözcüğü not uygulamamıza kaydetmeden önce gözlerinizi kapatırız, yürüdüğünüzü düşünür ve walk diye tekrar ederiz. Ardından kelimeyi not ederken yürüyen bir adam veya kadın çizeriz. Bulunduğunuz yer uygunsa bir duvardan bir duvara boş alanda yürüyerek walk diye de tekrarlayabilirsiniz. Bu uygulamayı üç kez yapmanız yeni öğrendiğiniz sözcüğü eylemle ilişkilendirmenizi sağlayacaktır. Etkili ve kalıcı öğrenme için hareket etme yöntemini kullanmış oluruz.
Koku Alma Duyusu İle Yeni Bir Sözcük Öğrenme
Bildiğimiz bir koku ile sözcüğü ilişkilendirmek hücrelerinin birbirleri ile kuvvetli sinyalleşmesine sebep olacaktır. Her zaman bir sözcüğü bir koku ile ilişkilendiremeyebilirsiniz. Ama öğrendiğiniz yerde bir tütsü veya kokulu mum yakmanız o an odadaki koku ile sözcüğü ilişkilendirmenize yardımcı olacaktır. Bazen yolda ya da iş yerinde yeni bir sözcük öğrenmiş olabilir ve koku tekniğini kullanamıyor olabilirsiniz. En uygun zamanınızda kelimeleri tekrar bir mum yakabilir koku ile sözcükleri ilişkilendirebilirsiniz. Size koku ile sözcük öğrenmek hayal gelmesin deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Koku ile ilişkilendirdiğinizde hafızanızın ne kadar kuvvetli kaydettiğini fark edeceksiniz.
Tatma Duyusu ile Öğrenme
Gün içerisinde yediğiniz şeylerin ingilizce isimlerini öğrenip notlarınıza kaydederken tatma duyunuzun etkileşiminden faydalanabilirsiniz. Örneğin patlıcandan yapılan bir yemek yiyorsanı ingilizce patlıcan sözcüğünün anlamını hemen öğrenip tatma duyunuzun etkileşimiyle iyice beyninizin kaydetmesini etkili bir şekilde sağlayabilirsiniz. Yatmadan önce not uygulamanızdaki kelimeleri tekrarlarken yeni öğrendiğiniz yemek sözcüklerinde o yemeklerin tadını gözlerinizi kapatarak hayal ettiğinizde beyninizin ingilizce kelimeyi tat duyunuzun hissettirdiği ile hafızaya kalıcı olarak almasını sağlarsınız.
İşitme Duyusu İle Öğrenme
Yeni dil öğrenirken çevrenizde o dil ile ilgili mesela ingilizce haber kanalının açık olması beyinde doğal bir tekrar sağlayacaktır. Pasif dinleme denilen bu taktikte radyo açık iken konuşulanı anlamasanız da yakalayamasanız da kulağınız o sesi mutlaka duyar. Günlük haberlerde klasik yüklemler ve özneler çok sık kullanıldığı için kişiler farkında olmasa da beyin için tekrar olmaktadır. Bu çok iyi bir işitsel etkileşim tekrarı olmaktadır. İkinci bir işitsel etkileşim tekrar yöntemi de öğrendiğiniz ve öğreneceğiniz kelimelerden bir şarkı uydurmanızdır. Sevdiğiniz ve aklınızda kalacak bir melodi ile şarkı uydurabilirsiniz. Bir diğer işitsel yöntem ise teknolojik imkanları kullanmak. İnternette sevdiğiniz bir yabancı şarkı açarak o dilde sözleri de bulup sanatçı şarkıyı söylerken sözlere sizin eşlik etmeye çalışmanız. Yalnızsanız kendi sesinizi de duymaya çalışabilirsiniz.
Görme Duyusu ile Öğrenme
Görsel duyu etkileşimi yeni bir bilgiyi öğrenirken etkili bir yöntemdir. Yeni sözcükleri görsellerini internette gözünüzle görmeye çalışabilirsiniz. Arama motorunda kelimeyi aratıp görseller kısmından o kelimenin alternatif birçok görselini görerek kelimeyi tekrarlayabilirsiniz. Resimleri görürken sözcüğü o resim ile ilişkilendirmek fotoğrafik belleğinizi çalıştıracaktır. Bu şekilde hızlı ve kolay kelime öğrenebilirsiniz. Fotoğraf sunumu yapan web sayfalarına girerek ilgili kelime ile ilgili sınırsız görsel bulabilirsiniz. Kelimeleri etkili tekrar yaparak kalıcı olarak hafızanıza kaydedebilirsiniz.
GNR Eğitim