Tüm dünyada geçerli olan yabancı dil seviyelerinin isimleri Starter, Elementary, Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate ve Advanced’dır. Bu seviyelerde bilmen gereken kelimeler ve gramer kuralları hikaye kitapları içerisine özel olarak yerleştirilmektedir.
Okumak konuşma becerisinin geliştirilmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Hem yeni kelime öğrenmek hem gramer yapılarını gözlemlemek hem de konuşurken okuduğumuz cümle yapılarını gözümüzün önüne getirerek özneyi, fiili, edatları, sıfatları, zarfları cümlede doğru yere yerleştirebilmemiz açısından çok faydalıdır. Özellikle yabancı dil dışında da yeni bir bilgiyi kendi ana dilinde görsel olarak daha hızlı öğrenenler için oldukça avantajlı bir dil geliştirme tekniğidir.
- Yetişkin olduğunu unutmalısın.
Hikaye kitapları iki şekilde hazırlanmaktadır. Biri tamamen İngilizce olan yayınlardır. Biri de sol tarafta İngilizcesi sağ tarafta ise Türkçe çevirisi bulunan yayınlardır. Türkçesi bulunmayan sadece yabancı dilde hazırlananların bazıları resimli hazırlanmaktadır. Bazı kişilerin görsel hafızası çok daha iyidir. Bu yüzden resim ve kelime arasında iletişim kurarak daha hızlı öğrenebilmektedirler.
Yeni bir yabancı dil öğreniyorsun. Yetişkin olduğun için resimli kitapların çocuklar için olduğunu düşünmemelisin.
Herhangi bir yeni bilgiyi görsel olarak daha iyi öğrenenler için resimli seçenekler daha iyi olabilmektedir. Aynı anda görsel olarak görülen tüm objeler yazının içerisinde de geçmektedir. Kendimiz resme bakarken Türkçe anında bir hikaye yazabiliriz. Muhtemelen İngilizce hazırlanan yazı da çok farklı olmayacaktır. Bahsedilecekleri zihnimizden geçirebileceğimizden İngilizcesine çok daha iyi odaklanabilmekteyiz.
Özellikle sıfırdan öğrenmeye başlayan biri isen çocuklar gibi konuşmaya çabalamalısın. Özne ve yüklem bile söylemek faydalıdır.
- Kitapların üzerindeki seviye bilgilerini önemsemelisin. Üst seviye kitapları almamalısın.
Öncelikle herkes kendi seviyesine uygun olan kitapla başlamalıdır. İnsanlar bir şeyi öğrenmeye çalışırken veya yapmaya çalışırken kendini zorlayınca daha başarılı olmaktadır. Ama bu öğretiyi yabancı dil yayınlarında kullanmamak gerekir. Çünkü bu kitaplar seviyelere uygun hazırlanmaktadır. İlk başta yavaş başlamak öğrenme süresinin daha kısa sürede tamamlanmasına katkıda bulunmaktadır. Yani en başta yavaş ilerlerken sonraki aşamalarda daha hızlı ilerlenmektedir. Kelimeler ve gramer kuralları cümle içerisine özel olarak yerleştirilmektedir.
İngilizce bilen kişiler sana kendi seviyemin üzerinde kitaplar okudum. Kendimi zorladıkça daha çabuk öğrendim gibi tavsiyelerde bulunabilirler. Bu kişilerin söylemeyi unuttukları şey kendilerinin İngilizce ile ilgili bir alt yapısının olduğudur. Sen sıfırdan başlıyorsan Starter seviyesinden başlamalısın. Intermediate seviyesinde isen bu seviyeye uygun kelime ve kuralları öğrenmek için bu seviyede yayınlar okumalısın.
- Okurken sözlük kullanmamalısın.
İngilizce konuşmak için basit cümleleri kendi sesimizle söyleme alışkanlığını kazanmamız olmazsa olmazlardandır. En basit cümleleri kurmak için o yabancı dilde kısa ve basit cümlelere ister okuyarak ister dinleyerek ister yazarak ister konuşarak kendimizi maruz bırakmalıyız. Yavaş yavaş uzun cümlelere geçiş yapmaya başlamalıyız. Bunu yapabilmenin en iyi yöntemi de hikaye kitapları okumaktır.
Hikaye kitapları okurken her yeni kelimede sözlük kullanmamalısın. Çünkü okuma alışkanlığı kazanmamıza engel olmaktadır. Kitap okumanın amacı görsel olarak cümle yapılarına ve kelimelere gözümüzü aşina hale getirmektir. Fiiller hangi ekleri alıyor gözlemlemelisin. Fillerden sonra gelen edatlara dikkat etmelisin. Bir yerden sonra birbiri ile kullanılan kelimeleri hafızana yerleştirmiş oluyorsun. Bu yüzden sadece okumaya odaklanmalısın. Sonrasında özel kelimeleri çalışabilirsin. Ama okurken lütfen sözlük kullanarak konsantrasyonunu bozma.
- Yeni öğrenmeye başlıyorsan kitaplardaki kelimelerin diğer bağlantılı olduğu kelime gruplarını listelememelisin.
İngilizce öğrenmeye yeni başlayanlar arasında en yaygın yapılan hatalardan biri kelimeleri grup olarak çalışmaktır. Yazıda çilek kelimesini görünce çalışma defterine tüm meyveleri listelememelisin.
Türkçe hayvan isimlerini yazmaya ve söylemeye başlasak 5.hayvan isminden sonra akıcı saymayı yavaşlatırız. Hikaye kitabı okurken kedi ismi gördüm, köpek, maymun, aslan, sincap, fil diye sırayla aklımıza gelen Türkçe hayvan isimlerinin İngilizcelerini yazıp öğrenmek sadece ezberlemek olur.
Kitaplar bir kelimeyi belli bir sayıda kullanarak öğrenmeni sağlamaya çalışmak için hazırlanmaktadır. Listeleme yapmamalısın. Yabancı dil geliştirirken bir şeylerin okumanın amacı aynı kelimeye ve aynı tarz cümlelere birkaç kez maruz kalarak beynimizin kalıcı olarak kaydetmesini sağlamaktır.
- Toplu Taşımada Okumamalısın.
Hayatının merkezine İngilizceyi yerleştirmek adına cümle yapılarına ve yeni kelimelere aşina olmak için kitap okuma alışkanlığı kazanması gerektiğini bilen kişiler işe veya okula giderken kitap okumaktadırlar. Böyle zamanlarda bir şeyler dinleyerek o yabancı dile maruz kalmak daha faydalıdır. Dinlerken konsantre olmasak da beynimiz dinlediklerini dikkate alır. Ama okurken düzenlilik sağlayamadığımızdan dinlemek kadar etkili olmamaktadır.
Kitap okuma alışkanlığını özellikle uyumadan 10 dakika önce yaparsan çok faydalı olmaktadır. Konsantre olarak okuduğumuzdan beynimiz cümle kalıplarını formül gibi kaydeder ve hafızaya almaya başlar. Uyku öncesi İngilizce bir şeyler okumanın faydaları ile ilgili blog yazılarını internette araştırabilirsin.
- Kitap Okurken Etrafında Sesli Şeyler Olmasın
Beynimiz duyduğu, gördüğü, kokladığı, dokunduğu her şeyi hafızaya alır. Tekrarlamak kalıcı olarak öğrenmemizi sağlar.
Bir şeyler okurken amacımız yeni kelimeler öğrenmek ve cümlelerde kullanılan her kelimenin öncesine ve sonrasında hangi kelimeler kullanılmış konsantre olmaktır. Ayrıca tabii ki okuduğumuz şeyi anlamaya çalışmak. Okuduğumuz şeylere konsantre oldukça beynimiz biz farkında olmadan gramer kurallarını öğrenecektir. Konuşurken de bize sunacaktır. Bu yüzden Türkçe veya İngilizce filmler veya diziler sen okurken açık olmasın. Çünkü beynimiz aynı anda tüm duyu organlarımızın etkileşimde bulunduğu her şeyle ilgilenir. Sadece okumaya odaklanmalısın.
- Okuma Eyleminin Konuşmana Katkıda Bulunup Bulunmadığını Değerlendirmeden Yeni Kitaba Başlamamalısın.
Farz edelim. Bir kitap okumaya başladın. Düzenli olarak her akşam okuyorsun. Belli aralıklarla okuduğun hikayeyi birine anlatıyor gibi kendine kendi sesinle anlatmaya çalışmalısın. Eğer bunu yapmazsan okuma eyleminin senin konuşmana katkıda bulunup bulunmadığını fark edemezsin. Değerlendiremezsin. Akıcı hikayeyi anlatmaya başlaman gerekmiyor. Özne fiil bile konuşmak için yeterlidir. Aklından hikaye geçerken İngilizce anlatmak için cümle kuramasan da aklındakilerle ilgili kelimeleri kullan. Fiil edat kullan. Özne fiil kullan. Yeter ki çabala.
Hikaye ile ilgili kendine bir şeyler anlatamamak senin moralini bozmamalı. Zaten konuşma yeteneği kazanmak için okuyorsun. 3 günde 1 kendine anlatıp anlatamadığını deneyimlemek işin başında konuşmak için daha dikkatli daha konsantrasyonlu okuman gerektiğinin bilincini verir.
İlk zamanlarda hikayelerden 3-4 cümleyi çalışma kağıdına yazıp kendine en az 5 kez tekrarlayabilirsin. Mesela "bir kedi gördüm" cümlesi var. Amaç kedi ve görmek fiilini sana öğretmektir. Sen kendi sesinle akıcı konuşmak için "Bir kedi gördüm, o bir kedi gördü, biz bir kedi gördük, onlar bir kedi gördüler" gibi özneleri değiştirerek arka arkaya akıcı konuş. Yeterki kendi sesinle konuş. Bu beni yavaşlatır diye düşünme. Aksine başlangıçta yavaş ilerletirken sonradan hızlandıracaktır.
En yakın zamanda İngilizce konuşabilenler arasında katılmak için her akşam 10 dakika kitap okuma alışkanlığını hayatına yerleştirmeyi ihmal etme…
GNR Eğitim