İnsana hiçbir şey öğrenememişim hissiyatı veriyor. Konu başlıklarına göre dilbilgisi kurallarını öğrenip sonradan konuşmaya çabaladığımızda kafamızda konular birleşip akıcı konuşmaya engel oluyor. Bu yüzden bu yazımızda konu konu nasıl ilerlemen gerektiğinden bahsedeceğiz.
Diyelim öğrenmeye çabaladığın konu "Meslek Sorma ve Söyleme" yani "Asking & Telling Jobs"olsun.
- Konuları çalıştığın kitapta mutlaka örnek cümleler vardır. Örnek cümle ne ise bu cümleyi bütün kişi zamirleri (Subject Pronouns) ile söylemelisin. Örneğin meslek mühendislik ise bütün kişi zamirlerinde söylemelisin. Kişi zamirleri I, you, he, is…
- Örnek cümleleri öncelikle defterine yazmalısın.
- Örnek cümleleri yazdıktan sonra aynı mesleği tüm kişi zamirlerinde sesli söylemelisin. Kendi sesinden İngilizce cümleleri beyninin duyması önemli bir öğrenme tekniğidir. Sadece yabancı dil öğrenirken geçerli bir öğrenme tekniği değildir. Türkçe bir bilgiyi başkasına aktarabilmemiz de için o bilgiyi en az bir kez kendi sesimizle aktarma deneyimini yaşamamız gerekir.
- Eğitim öğretim hayatında Türkçe öğrendiğin bir bilgi için kendine bile hiç anlatmadan sözlü sınava kaldırılsan konuyu bilsen de anlatmak da zorlanırsın. Çünkü o konuda hiçbir şeyler anlatmadığından… Bu yüzden İngilizce öğrenirken cümleleri kendi sesimizle kendimize mutlaka tekrarlamalıyız.
- Öğrenecek çok konu var, her cümleyi tekrarlamak vakit kaybı gelmesin. Başlangıçta konuşma pratiği yaparak ilerlemen ileride konuları birleştirerek akıcı konuşmana çok katkı sağlayacak… Bu yüzden örnek cümlelere bakıp "Ben bunları öğrendim" deyip ilerlememelisin. Mutlaka özneyi, mesleği değiştirerek konuşma pratiği yapmalısın.
- Çalışma kitabında meslek isimleri liste olarak verilmiş olabilir. Listedeki tüm meslekleri hemen ezberlememelisin. Sonradan hatırlamak zor oluyor. Ezberlenen şey hafızamızda maalesef kalmıyor. Hafızaya yerleşmesi için kendine 5 meslek seçebilirsin. Bu 5 meslek için örnek cümleleri çalışmalısın.
- Diyelim bugün Pazartesi. Sen "Meslek Sorma ve Söyleme" konusunu bitirdin. "Yukarı da bahsettiğimiz gibi konuşma pratiği yaptın. Salı yeni bir konuya geçeceksin. Konu "Kuzen, baba, dede, hala, kız kardeş vb." kelimelerini öğrenmek olsun. Pazar günü de "Yaş söyleme ve sorma" konusunu çalışmış ol. Babam kelimesini öğrendiğinde "Benim babam 45 yaşında", "Sevgilimin babası 42 yaşında", "Benim babam mühendis", "halam avukat", "Onlar kız kardeş", "Biz kuzeniz" gibi tüm öğrendiğin konularla ilgili kendi hayatından kendi cümlelerini kurup konuşma pratiği yapmalısın.
- Diyelim birkaç konu öğrendin. Tavsiyelerimize uygun konuşma pratiği yapıyorsun. Kendine ait basit cümleleri kurarken söylemeye çalıştığın şeyin nasıl söyleneceğinin kuralını kelimesini bilmiyorsun. Bunlar için pratik yapmayı bırakma. Kuralını bilmediğin yerde tıkandığın yerde sözlüğe bakmakla uğraşmamalısın. Örneğin bir önceki tavsiyemizde "Sevgilimin babası" yazmıştık. Sevgilimin babası derken kuralı bilmiyorsan sevgili kelimesi yerine Dear veya darling deyip cümleyi söylemeye devam etmelisin. "Dear Father" gibi… Yeter ki cümle kurmaya çalış. Hayatından örnek cümleler kurarken öğrenilen yeni kelimeler unutulmaz. Hem kelime hem kural bilmiyorsan da Türkçesini söyle geç. Yeter ki cümlelerle teker teker pratik yapmaya ara verme. Beynin arka arkaya İngilizce cümleler kurmanı duysun.
- Diyelim konuları öğrenirken soru cümlelerini öğrenmeye başladın. Örnek cümlen "When is your next exam?" (Bir sonraki sınavın ne zaman?) Bu soruda your yerine diğer aitlik zamirleri olan my, his, her vb. ile de söylemelisin. Unutma vakit kaybı olmuyor. Arka arkaya farklı aitlik zamiri ile cümleleri kullandığında aktif olarak bu zamirlerle konuştuğun için başka bir zaman hatırlamak da zorlanmayacaksın.
- Gramer kurallarını öğrenirken yeni İngilizce kelimelerde öğreniriz. Defterinde mutlaka öğrendiğin konuların ismini bir yere listeleyerek yaz. Her yeni kelime öğrendiğinde de bu listede kurallara göre bu kelimeyi cümle içinde konuşarak kullanmalısın. Teknoloji sayesinde her gün hayatımıza Türkçe bile yeni kelimeler giriyor. Eğer o şeyi kullanmıyorsak onunla ilgili yeni kelimeyi hatırlamıyoruz. Örneğin dedeler yeni sanatçıların isimlerini hatırlamazlar. Kendi gençliklerindeki kişileri hatırlarlar. Çünkü gençliğinde o sanatçı ile anıları çok. Filmini seyretmiştir. Magazini takip etmiştir. Ama yeni sanatçılar gençler arasında popüler ise bilmiyorlar. Bulmaca çözerken yenileri hatırlamazlar. Bu yüzden vakit kaybı görmeden her öğrendiğin yeni kelime ile ilgili konuşma pratiği yapmalısın. Daha önceden öğrendiğin konulara ait basit cümlelerle konuşmayı ihmal etmemelisin.
- Diyelim sıfatları çalışıyorsun. Kitabında en sık kullanılan sıfatların listesi var. Hepsini aynı gün öğrenmeye çalışmamalısın. Tanıdığın insanları tarif ederken kullanabileceğin hayatının içinden olan sıfatlara öncelik ver. Sıfatları öğrenirken mutlaka tanıdığın biri ile özdeştirerek çalışmalısın. Tarif etmeye çalıştığın şeyi hayal ederek söylemelisin. Diyelim "Amcam cimridir" söyledin. Bu cümle de cimri sıfatı ise zıddı olan cömert kelimesini de hemen arkasından kullanmalısın. Sıfatlar zıddıyla çalışılıyorsa daha iyi konuşma pratiği olmaktadır. "Amcam cömert değildir" veya "Dedem cömerttir" gibi…
- Konular çok ilerledi diyelim. Konu yakın geçmiş zaman olsun. Örnek cümle "She has been talking for 30 minutes." Bu cümleyi söylerken kafanda canlandırmalar yapmalısın. "Babam 30 dakikadır telefonla konuşuyor." gibi. Hem biri ile pekiştirerek örnekleri canlandır. Hem kişi zamirlerini değiştirerek cümleleri söylemeye çalış.
- Gramer kurallarında ilerledikçe aynı cümlede çok kural olmaya başlamaktadır. Tüm kurallarla söylemin en güzel yolu zamirleri değiştirmektir. Süre, tarih verilmişse onları değiştirmek olur. Cümlede konuşmak fiili varsa kitap okuyor, banyo yapıyor diye değiştirerek kullanmalısın.
- İngilizce öğrenmeye yeni başlayan biri olarak ilgi alanın ne? İlgi alanın ile ilgili bir konuyu internette İngilizce oku. Örneğin seyahat etmeyi seviyorsun. Roma ile ilgili İngilizce seyahat sayfalarını oku. Ama önce Türkçe oku. Fikir sahibi ol. Sonra en az farklı 5 internet sitesinde oku. Bilmediğin kelimelerin anlamlarını öğrenmeye çalışmamalısın. Sadece oku. Zaten kelimelere gözün aşina olmaya başlayacak. 5 internet sitesi okuduktan sonra kendini rehber düşün. Birine Roma'yı anlattığını hayal et. Konuşma pratiği yapmış ol. İnternet sitelerindeki cümlelerin aynısını söylemeye çalışmana gerek yok. Basit cümlelerle kendin anlatmaya çalış. Anlatırken Roma ile ilgili de doğru şeyler söylemen şart değil. Roma futbol oynamayı sever, Roma zekidir, Roma'nın kedileri kıvırcık, Roma'nın köpekleri nehrin altında vb. Yani bütün öğrendiğin kurallarla ilgili karışık cümleler söylemeye çabalamalısın. Hangi kural aklına geliyorsa onu kullanmalısın. Söylediğinin saçma olup olmaması önemli değil. Yeter ki aklına gelen kurala göre cümle kurmaya çabala…
Yukarıda örnek cümlelerle ilgili konuşma pratiği yaparak nasıl ilerleyeceğin ile ilgili tavsiyelerimiz yazdık. Örnek cümleleri çalışırken amaç kuralları pekiştirmek olduğu için bir anda örnek cümleyi kelimeleri, öznesi, fiili değiştirerek söylemeye çalışmamalısın. Önce sana verilen örneğin kişi zamirini değiştir. Aynı cümlenin öznesi sadece farklı olsun. Sonra fiili değiştirip gene farklı kişi zamirleri ile kullanabilirsin.
Tavsiyelerimiz seni yavaş ilerleyeceğin fikri oluşturmasın. En başında bu şekilde ilerlemek konuşarak öğrenmeyi sağlamaktadır. İngilizce gramer kurallarını çok iyi bilip konuşamayanların sayısının az olmadığını hatırlatmak isteriz.
Tavsiyelerimizde ki gibi sana çalışmak zor geliyorsa konuşarak öğrenmek için GNR Eğitimle başlamanı tavsiye ederiz. Derslere başladığın ilk günün ilk dakikasından itibaren hiç bilmesen de konuşarak gramer kurallarını öğrenirsin. Özel olarak gramer konuları anlatılmadan eğitmenin ile konuşarak İngilizceyi öğrenmeye başlarsın. 3 ay gibi kısa bir sürede de GNR Metodu sayesinde İngilizceyi temel kuralları ile konuşmaya başlarsın… İlk dakikadan itibaren konuşmaya başlaman sana hayal gelmesin. İnternet sayfamızda GNR Metodu ve Ücretsiz Deneme Dersi ile kısmı okuyarak neden hayal olmadığını öğrenebilirsin…
GNR Eğitim