Öğrenilmek istenilen yabancı dil ile ilgili içerik ve kaynakları dinlemek, kulak duyu organı aracılığı ile beynin ilgili dilde düşünmeye başlamasını tetiklemektedir. Yeni bir dil öğrenmeye başlayanlar bol bol o dile ait kaynaklar dinlemelidir. Dinlemek evet çok önemli. Dinlemeye başlandığında zamanla yazma ve konuşma becerisi de gelişmeye başlar. İngilizce dinleme yeteneğini geliştirmeye çalışırken, konuşma ve yazma becerisinin de gelişmeye başladığını fark edersiniz.
Zamanı iyi değerlendirmek için dinleme nasıl olmalı?
Dinlemeyi iki şekilde tanımlayabiliriz. Aktif ve pasif dinleme yöntemleri ile geliştirilebilir. İkinin birlikte yapılması öğrenmeyi kolaylaştırır.
Pasif Dinleme
Önce size pasif dinleme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Pasif dinleme ile amaç, beynin İngilizce dinlemeye maruz kalmasını sağlamaktır. Kişinin o dile kulak dolgunluğunu artırmaktır. Öğrenilen dile yakınlık kurulmasını sağlamaktır. Tek başına yeterli değildir. Ama katkısı küçümsenmeyecek kadar fazladır. Bazı kaynaklarda pasif dinlemenin çok yetersiz olduğu anlatılır. Tek başına dili geliştirmez ama gelişmesinde çok katkı sağlar.
Öncelikle moda, spor, seyahat, teknoloji gibi ilginizi çeken konulardan birini seçin. Başlangıçta en ilgili olduğunuz konu ile başlayın. Kendi işiniz ile ilgili de olabilir. İnternetten seçtiğiniz konu ile ilgili bir siteyi seçin. En az beş siteyi okuyun. Bu beş sitede okuduğunuz kısım aynı şeyi anlatmalıdır. Örneğin seçtiğiniz konu estetik olsun. Cilt gençleştirme yöntemi seçmiş olun. Eğer birkaç cilt gençleştirme yöntemi varsa, bir yöntemi seçin. Ona odaklanın. Beş siteyi okuyup en iyi bulduğunuz siteyi kendi sesinizle cep telefonunuza kayıt yapın. Uyku öncesi 21 gün bu kaydı kesintisiz yatmadan önce dinleyin. Aynı kaydı sıkılmadan üşenmeden dinleyin. Kayıt beş ile yedi dakika arası olmalıdır. Bir şey alışkanlık haline getirildiğinde beyin daha iyi öğrenir. Doğal tekrar yöntemi en etkili öğrenme yöntemidir. Dil öğrenirken bir kursa başvuracaksanız kursun doğal tekrar yöntemi ile eğitim vermesine dikkat edin. Klasik dil öğrenme yöntemlerinden daha etkili bir yöntemdir. O yüzden uyku öncesi pasif dinleme yöntemi için 21 gün ses kaydınızı mutlaka dinleyin. Kaydı dinleme bittikten sonra uyurken çalması için cep telefonunuzda bir haber kanalı açın. Uyumanıza engel olmayacak bir ses seviyesi olmalıdır. Siz uyurken sabaha kadar o radyo kanalı açık olsun. Siz uyurken beyin çalışmaya devam eder. Bu yöntem dinleme becerisini geliştirmek için yapılan en basit adımdır. Beyin siz uyurken radyodaki konuşmaları kaydeder. Klasik cümle kalıpları cümle yapıları bir bütün olarak kayıt olur. Beyin o dilin kalıplarının sistemi ile kayıt yapmaya başlar. Siz farkında olmadan beyin o dilin özne, sıfat ve yüklem kullanımına aşina olmaya başlar. Uyku sırasında pasif dinlemeyi en az 21 gün mutlaka yapın. Yeni bir şey öğrenmede yapılan araştırmalar yeni bir dil öğrenirken en az 45 saat kesintisiz o dile maruz kalmanın etkili olduğu ortaya koyar. Gecede en az altı saat uyuduğunuzu düşünürseniz uyurken radyonun açık kalmasıyla haftada 42 saat kesintisiz İngilizce dinlemiş olursunuz.
Uyku öncesi ve uyku sırasında pasif dinleme zihnin İngilizce ile aktive olmaya başlaması açısından önemlidir. Yakın çevrenizden İngilizce düşünmeye başlarsan öğrenmeye başlarsın tavsiyeleri almışsınızdır. Bu iki pasif dinleme yöntemi İngilizce düşünmeye başlamanızda katkı sağlayacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi tek başına yeterli değildir. Ama çok etkilidir.
Kulak dolgunluğunu artırmak için diğer pasif yöntemlerinden biri de kulaklıkla bir şeyler dinlemektir. Yolda yürürken şarkı dinlemek çok keyiflidir. Mutlaka dinleyin. Ama sürekli farklı şarkılar dinlemeyin. Telaffuza odaklanmak, kelimelere odaklanmak, kelimeleri algılayabilmek için birkaç şarkı seçin. Dinledikçe siz de söylemeye başlayarak beyniniz İngilizce şarkı söylemeye başlamasını sağlayın. Başlangıç seviyesinde iseniz, yetişkin olduğunuzu unutun ve çocuk şarkıları dinleyerek başlamanız daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır. Basit şeyler dinleyip anlamak insanı motive eder. Zor şeyler dinleyerek başlamak motivasyonunuzu kaybettirebilir. Yolda haber kanallarını dinlemekte çok faydalıdır. Konuşmalar daha nettir. Cümlede zaman dilimi, yüklem, özlem, sıfat daha iyi fark edilir.
Yolda yürürken, toplu taşımada, yemek yaparken, spor yaparken bol bol müzik dinleyin. Siz başka şey ile meşgul olsanız bile bol bol pasif olarak dinleyin.
Pasif dinlemeyi bir ödev psikolojisi, yapmam gerekiyor diye yapmayın. Siz odaklanmadan beyin öğrenecek. Öğrenmenin en basit ve kolay yoludur. Kısa sürede İngilizce düşünmenizi geliştirmenize katkıda bulunacağını unutmayın.
İlk zamanlar ilginizi çeken konularla başladıktan sonra, geliştikçe farklı konularda da pasif dinleme yöntemlerine devam edin. Öğrendiğinizi kullanmanız önemlidir. Beyin uzun süre öğrendiğiniz dile maruz kalmalı. Unutmayın.
Aktif Dinleme
Aktif dinleme mutlaka yapılmalıdır. Yeni kelimeler öğrenilmeli, cümle kalıplarına göz duyu organı ile odaklanılmalı, anlamaya çalışılmalı, dinlenilen yazmaya çalışılmalı, doğru yazıp yazılmadığı kontrol edilmeli ve telaffuza odaklanılmalı.
Özellikle dinleme becerisinin gelişmesi için özel hazırlanan transkripsiyonlar vardır. Bu transkripsiyonları bulup dinleme becerinizi geliştirmek için zaman ayırın.
İngilizce dinleme metinlerini dinleyin. Dinleme egzersizleri yapın. Kelime bilginiz gelişir. Telaffuzunuz gelişir. İster başlangıç seviyesinde olun ister ileri seviyede özel podcast sitelerinden dinlemeler yapın. Çok popüler podcastleri dinleyebilirsiniz. Kendi seviyenize uygun birçok alternatif bulunmaktadır.
Kitap mağazalarında veya kırtasiyelerde çocuk hikayeleri ve bu hikayelerin cdleri satılmaktadır. Bunları okurken cdyi mutlaka dinleyin. Hem görme duyusu ile hem de kulak duyusu ile etkili öğrenme sağlar.
Dizi izlemek, aktif dinleme yeteneğini geliştiren yöntemlerinden biridir. Diziler sadece keyifle öğrenmenizi sağlayıp öğrenmenizi hızlandırır. Dizi izlerken etkili bir şekilde öğrenirsiniz.
Aktif ve pasif dinleme ile insanların ne söylediğini dinleyip anlamaya başlarsınız. Başlangıçta yavaş anlamak motivasyonu düşürmesin. Kimi yavaş anlar ilerledikçe çok hızlanır. Kimi çok hızlı anlamaya başlar zamanla yavaş ilerler. Herkesin öğrenme şekli ve kapasitesi farklıdır. Ama herkes öğrenir. Kendinizin en iyi öğrenme yöntemini en iyi kendiniz fark edersiniz. Tavsiye edilen yöntemleri deneyin ve en keyif aldığınız yöntemi bulun. Dili geliştirmek için zaman harcayın. Yıllarca öğrenemedim demektense o dille aktif ve pasif meşgul olun.
GNR Eğitim