İngilizce Cümleleri Kendi Sesinle Tekrar Etmenin Avantajları

İngilizce öğrenirken kelime listeleri yapıp kelimeleri aynı zaman diliminde ezberleyerek çalışmak iyi bir yöntem değildir. Çünkü cümle içerisinde kullanmadan ezberlenen sözcükler İngilizce konuşma pratiği yaparken hatırlanmamaktadır. Bu durum kişilerin motivasyonunu da düşürmektedir. Kendi sesiyle etkili tekrar yapmadan öğrenilen kelimeleri herkes unutur. Moralin bozulmasın.

İngilizce Cümleleri Kendi Sesinle Tekrar Etmenin Avantajları.

İngilizce öğrenirken öncelikle kelime listeleri yapıp ezberlemeye çalışmamalısın. Örneğin en çabuk aklımıza gelen hayvanların isimlerini listeleyip öğrenirsen o hayvanlar hakkında bir şey söylemeye çalışırken hatırlaman zor olur. Bunun yerine çalışma kitabındaki veya internette konuları çalıştığın kaynaktaki örnek cümleleri kendi sesinle birkaç kez tekrarlarsan unutmazsın. Ayrıca düzenli İngilizce çalışmak önemlidir. Hayatımızın akışına İngilizceyi yerleştirmezsek geliştirmemiz kolay olmaz. Bunun için yabancı dilini geliştirmek istiyorsan sosyal hayatında yaptığın bir şeyden vazgeçip onun yerine yabancı dil öğrenmeyi yerleştirmelisin. Zihnin her zaman İngilizce ile meşgul olmalıdır.

Şimdi çocukluğunu hatırla… Kendi ana dilini nasıl konuşmaya başladığını düşün. Ya da etrafında çocuklar varsa nasıl konuşmaya başladıklarını gözlemle.

Çocuklar kelime kelime konuşmaya başlarlar. Sonra basit cümleler kurarak konuşmaya başlarlar. Birden çevresindeki insanların kurduğu cümleleri söylemeye çalışmazlar. Basit cümlelerle kendilerinin anlaşıldığından emin konuşurlar. Sen de İngilizceyi yeni geliştirmeye başladıysan basit ve kısa cümlelerle pratik yapmayı alışkanlık haline getirmelisin. Hemen iyi bilenler gibi aklından geçen cümlelerin İngilizcelerini kurmaya çalışmamalısın. Sen yeni öğrenmeye başladın ve İngilizceni geliştirmek için yeni adımlar atıyorsun. Bir çocuk gibi emekleme döneminden yürüme sürecine geçiş yapmaya çalışan birisin.

GNR Eğitim olarak GNR Metodu ile eğitim vermekteyiz. Tıpkı 2 yaşındaki bir çocuğun ana dilini öğrenme süreci gibi, davranışçı yaklaşımda dil tıpkı diğer davranışlar gibi uyarıcı-tepki bağlamında çeşitli tekrar, taklit ve şartlandırma yoluyla öğretme yöntemidir. Hiç bilmeyen birini 3 ay gibi kısa bir sürede İngilizce konuşabilir hale getirmemizde metodumuzun bu tekniği çok önemlidir. Katılımcılarımızın kendi sesleriyle etkili tekrar yaparak gramer kurallarını konuşurken öğrenmeleri çok kısa bir sürede konuşmalarını sağlamaktadır. Metodumuz ile kulak aşinalığı olunmayan Rusçayı bile ilk dersin 40 dakikasında konuşabilir hale getirebiliyoruz. Ücretsiz deneme dersimiz ile 40 Dakikada Ruşça basit cümleler kurabildiğini deneyimlemek için bizle iletişime geçebilirsin.

İngilizce öğrenirken bir çocuğun emekleyerek yürümeye çabalaması gibi çabalayarak çalışmalısın. Yabancı dilini geliştirmenin çıraklığını yaşamaktan kurtulmaya çalışmak için hızlı hızlı çalışmamalısın. Yeni yemek yapmaya başlayanlar başlangıçta çıraklık süreci yaşarlar. Yapa yapa kalfa olup sonra ustalaşırlar.

Önce İngilizcenin çırak konuşanı ol… Sen düzenli çalıştıkça ustalaşacak ve çok akıcı konuşmaya başlayacaksın. Bu yüzden her yeni örnek cümleyi kendi sesinle başlangıçta en az 5 kez tekrarlamalısın. Her şeyi yavaş yavaş yapmak ustalık yolunda hızlandırır. Başlangıçta yavaş ve özümseyerek çalışmak daha kısa sürede İngilizce öğrenmeyi sağlar. Yavaş ve özümseyerek çalışmanın kuralı da kendi sesinle cümleleri etkili tekrar yapmandır.

Kendi sesinle cümleleri tekrarlarken 2 kez tekrarlayıp öğrendim deyip geçmemelisin. Üşenmemelisin. Sen 5 kez tekrarladıkça beynin İngilizce cümle yapılarını bir matematik formülü gibi hafızaya almaya başlayacaktır. Matematik derslerinde formülleri ezberlemeyiz. O formülle ilgili soru çözdükçe beynimiz hafızaya almaya başlar. Alıştırma yaptıkça formüller kalıcı öğrenilir. Alıştırma yapmadan ilerleyenler sınavda formülü hatırlayamadıklarından düşük not alırlar. Aynı İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanların etkili tekrar yapmadan yeni konulara geçip konuşma pratiği yaparken hatırlamamaları gibi…

İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanların etkili tekrar yapmadan yeni konulara geçerek çalışmak pasif öğrenme yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Sadece yabancı diller için değil tüm yeni bilgileri öğrenirken de etkili tekrar yapılmalıdır. Kendi dilimizde öğrendiğimiz yeni bir bilgiyi kendi sesimizle kendimize veya birine aktarırken akıcı konuşamayız. Ya da yeni bilgi ile ilgili bilgiyi birkaç kez okumazsak da anlatamayız. Eğer kendi sesinle etkili tekrarla konuşarak çalışırsan yabancı dilini aktif öğrenerek geliştirirsin. Yeni bir bilgi her ne olursa olsun aktif öğrenildiğinde kalıcı öğrenilir.

Etkili tekrar ile kendi sesinle söylemeye çalışırken kelime kelime tekrar yapmamalısın. Yeni kelimeyi bir cümle içerisinde çalışmalısın. Yeni gramer kuralını öğrendiğinde de o kuralla da cümle içerisinde o yeni kelimeyi tekrar etmelisin. O zaman aktif öğrenerek etkili tekrar olur. Sadece 1 cümleyi 5 kez tekrarlamak değil. Her yeni kuralda o kelimeyi kullanmakla etkili tekrar olur.

Şimdi sıfırdan öğrenmeye başladığını varsayalım…

Gramer konusu "İsim Sorma ve Söyleme" olsun.

Hayal ederek bir şeyleri söylemeye çalışmak en etkili çalışma yöntemidir. Hayal etmezsen olmaz.

"What is your name?" sorusu en klasik sorudur. Bu sorunun tüm versiyonlarını hayal ederek kendi sesinle söyleyecek şekilde söylemelisin. Örneğin:

  • Diyelim karşında birden fazla kişi var. Bu kişilerin isimlerini birine sorarak öğrenmeye çalıştığını varsaymalısın. What are their names?
  • Diyelim okuldasın. Arkadaşlarınla oturuyorsun. Biri arkadaşına selam versin. Sende o kişiyi çok hoş bulmuş ol. Bu kişinin ismini arkadaşına sorduğunu hayal et. Yukarıda yazdığımız gibi hayal etmezsek konuşma pratiği yapacak cümleyi bulmak zor olur. Türkçe ne söylemek istediğini bilmeyince de insan konuşma pratiği yapamıyor… Hayal ettiysen İngilizcesi: What is her name?

Yeni gramer konusuna geçtin. Yeni konu What, Where, When soruları olsun.

  • Önce ilk konuda öğrendiğin "what is your name?" sorusunu tüm kişi zamirlerinde söyleyerek etkili tekrar yap. Yeni bir günde tekrarladığında ne kadar akıcı söylediğini deneyimlersin.
  • What is your school's name? sorusu çalışma kaynağında var. Sen bu soruyu kişi zamirlerinde kendine kendi sesinle söyle. Sonra okul yerine mesleğin, annenin, kardeşinin isimleri ne olarak sor. Böylece arka arkaya İngilizce konuşma pratiği yapmaya başlarsın. Başlangıçta gramer konularında yavaş ilerlersin. Ama sonradan çok hızlı geliştirirsin. Başlangıçta daha hızlı ilerleyenler ise sonradan yavaş geliştirirler. Unutma çocuklar önce emeklerler. Sonradan yürümeleri kolaylaşır.
  • Where is her school? Sorusu ile where soru kalıbını öğrenmeye başladın. Okul yerine ofis kelimesini kullanıp aynı soruyu çalış. Her yerine your, their kişi zamirlerini kullanarak söyle. Böylece kendi sesinle harika bir etkili tekrar yaparsın.
  • Yukarıda bahsettiğimiz şekilde çalışırken mutlaka yeni bir kelime de öğrenmeye çalış. Ofis ve okul yerine kullanabileceğin bu soruya uygun olacak kelimeye sözlüğünden bak ve etkili tekrarla söyleme çalış.

Sana bu yazımızda tavsiyelerimizi yazdık. Senin evden İngilizce öğrenmeye çalışan biri olduğunu varsayarak…

GNR Eğitim olarak 3 ay gibi kısa bir sürede gramer kurallarını özel olarak anlatmadan cümle içerisinde konuşturarak yabancı dil geliştiriyoruz. Katılımcılarımız ilk dersin 1.saniyesinden itibaren konuşarak cümle kalıplarını ve kurallarını kalıcı olarak öğrenmeye başlarlar.

Sende GNR ile ilk 3 ayda temel İngilizce cümlelerini konuşarak öğren. Sonra evinden deneyimlerinle konuşma pratiği yapma alışkanlığını kazanmış olarak yabancı dilini geliştir.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı