If Clause Cümlelerini Çalışma Tavsiyeleri
İngilizce Type 2 kuralları ile bir şeyler söyleyebilmek için sadece teoride çalışmak yeterli olmamaktadır. Teorik olarak çalışırken gerek internet gerekse kitap kaynaklarında bize verilen örnekleri mutlaka kendi sesimizle en az 5 kez tekrarlamalıyız. 2 defa tekrar yeterli olmamaktadır. İngilizceyi iyi biliyormuşuz gibi kendimizden emin o cümleyi kendimize tekrarlamalıyız.
Gramer kurallarını teorik olarak çalışırken kaynaklardaki örnek tümceleri kendi sesinle kendine söylerken ses kaydı almalısın. Çalıştığın günden sonraki gün uyumadan önce ses kayıtlarını dinlemelisin. Dinlerken anlamaya çalışıp çalışmadığını test etmelisin. Test ederken 2. tümceyi kendine tekrarlayıp tekrarlayamadığına dikkat etmelisin. Yapamıyorsan tekrar kuralları çalışıp pratik yapmalısın. Teorik olarak öğrendiklerini iyice pekiştirmen için çok önemlidir.
Tavsiyelerimizi dikkate alarak yapman sana vakit kaybı olmayacaktır. Dil bilgisi kurallarını çalışırken etkili tekrar yaparak ilerlemek daha hızlı bir öğrenme süreci yaşanmanı sağlayacaktır.
The Second Conditional Konu Anlatımı
- Conditionals Sentences tip 2 kuralında da diğer type 0 ve 1'de olduğu gibi 2 cümle bulunmaktadır. Eğer ve ise kelimeleri ile cümle kurarken temel tümce kısmında "would, could, might" kelimelerini kullanmamız gerekmektedir. Çünkü gerçekleşmesi mümkün olmayan durumlar hakkında bir şeyler söylememiz gerektiğinde İngilizcede bu kelimeleri kullanmamız gerekmektedir. (IF + Simple Past + (would)+ Infinitive)
- Tip 2 kuralında Past Simple Ve Past Continuous zamanlarında kullanılan was/were yardımcı fiilleri yerine sadece ‘were’ tercih edilir. Bu nedenle, ‘was’ geçmesi gereken it, she, he öznelerinde ‘was’ yerine ‘were’ kullanılır. Örneklerde was yerine were kullanıldığında şaşırmamalısın.
- Gerçek olmayan veya gerçekleşmesi mümkün olmayan durumlar hakkında bir şeyler söylemeye çalıştığımız için 2. tümcemizde de söyleme çalıştığımız "-erdi, -ardı, -ebilirdi" gibi şeyler söylememiz gerekmektedir.
- Türkçe gerçekleşmeyecek bir şeylerden bahsederken "olsa" demeyiz. Bu tarz şeylerden bahsederken "olsaydı" kelimesini kullanırız.
- Bazen geçmişte olan bir olaydan bahsederken şöyle olsaydı, böyle olsaydı, yapabilirdi, edebilirdi gibi sohbetlerimiz vardır.
- If I could speak English fluently, they would select me for that position. / Eğer akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilseydim, beni o pozisyon için seçerlerdi.)
Bir iş için görüşmeye gitmiş ol ve sana olumsuz geri dönüş yapmış olsunlar. Gerçekte o pozisyon için çok uygun aday olduğunu ama seni işe almadıklarını düşün. Sen de işe alınmama sebebinin akıcı İngilizce konuşamamak olduğu üzerine varsayımda bulunmuş ol. Ailene neden işe alınmama sebebini bu şekilde söylemek istediğinde bu şekilde ifade etmelisin.
- If I were you, I would learn English / Senin yerinde olsaydım, İngilizce öğrenirdim.
Diyelim en yakın arkadaşın iş bulamıyor. İngilizce bilmiyor olsun. Sen ona hazır çalışmıyorsun, senin yerinde olsam İngilizceni geliştirdim. Belki İngilizce bilmiyorsundur diye çağrılmıyorsundur diye düşüncelerini paylaşmak istediğinde böyle tavsiye vermelisin.
- If you were studying hard, you could speak English / Eğer sen sıkı çalışırsan, İngilizce konuşabilirsin.
Diyelim İngilizce bilmiyorsun. İyi bilen bir arkadaşın sana böyle bir tavsiyede bulunmuş olsun. Sen daha çalışmıyorsun. Sana şöyle yaparsan böyle olur tarzında gerçekleşmemiş bir şey söylediği için böyle tavsiye vermesi gerekir.
- If I had one million dollars
(Bir milyon dolarım olsaydı )
|
I would have traveled the world
|
(Lotoyu kazansaydım)
|
Bu kuralı anlatmak için en güzel 2 örneklerdir. 7'den 70'e her zaman hayallerini gerçekleştirmek için söylediği repliklerdir. Bazen de hayallerimiz vardır. Hayallerimizi gerçekleştirmek için paramız olmayabiliyor. Böyle zamanlarda hayal bedava olunca hayaller kurarız. Bu repliği söyleyerek şunu yapardım, alırdım gibi hayalimizde olan şeyleri söylemeye çalışırız. Bu tarz tümcelerini tip 2 kuralı söylemelisin.
- If Jack were taller, he could be a basketball player / O uzun boylu olsaydı basketbol oynayabilirdi.
Jack gerçek hayatta uzun boylu biri değil. Jack’ten bahseden kişiler uzun boylu olsaydı, onun basketbolcu olabileceği üzerine sohbet ediyorlar.
- If my father were here, he would do the same / Babam burada olsaydı aynısını yapardı.
Her çocuk babasına ve annesine hayrandır. Hayatımızda bir şeylere karar vermeye çalışırken, kararlarımızı uyguladığımızda birilerine bahsederken babalarımız veya annelerimiz ne yapardı diye düşünürüz. İşte bu tarz cümlelerinde gene tip 2 kuralı ile konuşmalısın.
it, she, he öznelerinde ’was’ yerine ‘were’ kullanıldığını tekrar hatırlatalım.
- What would I do without your help? / Senin yardımın olmadan ben ne yapardım?
Hayatımızda birilerine yaptığımı yardımdan dolayı teşekkür ederken kullandığımız bir cümledir. İngilizce böyle söylememiz gerekir. Gerçekte yardım almış. Ama yardım almasaydı bu işi yapamayacağını, gerçekleştiremeyeceğini söylemiş oluyoruz.
- If he really loved his mother, he would go to see her every weekend. Eğer onu gerçekten seviyor olsaydın, onu her hafta sonu ziyarete giderdi.
Herkes bir gün yaşlanır. Yaşlılar Bakım Evlerinde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalabiliyorlar. Bazen evlatlar düzenli ziyaret yapmayabiliyor. Yakınları evladının dedikodusunu yaparken evladının onu ziyaret etmeme sebebi olarak böyle düşünüyorlar. Yaşlanan kişiyi sevmediklerini düşünüyorlar. Gerçekte ziyaret etmediği için sevseydi ziyaret edeceğini düşünüyorlar.
If Clause Cümlelerini Çalışma Tavsiyeleri 2
Bu konuyu iyice pekiştirip akıcı konuşabilmek için vakit ayırıp konuşma pratiği yapman gerektiğini fark ettiğini düşünüyoruz. Konuşma pratiği dersleri olan eğitim kurumlarından faydalanabilirsin. Kuralları çalışıp çalışıp bu tarz cümleler kurmaya zorlanıyorsan en iyi alternatiftir. Bu konu dışında başka konularda da zorlanıyorsan, zayıf olduğun kuralların listesini yapıp bir eğitim kurumundan destek alabilirsin.
GNR Eğitim olarak katılımcılarımızın belirlediği konular ile ilgili pratik yapabilecekleri ders imkanları sunmaktayız. Gramer kuralları konuşurken öğretilir.
GNR Eğitim olarak GNR Metodu ile sıfırdan öğrenmeye başlayanlara ilk dersin 1.dakikasından itibaren sadece konuşarak İngilizceyi öğretiriz. Gramer kurallarını konuşurken öğrenerek 3 ay gibi kısa bir sürede Temel İngilizce üzerine akıcı konuşabilir hale gelmektedirler.
GNR Eğitim