IELTS Sınavı Speaking Teste Nasıl Hazırlanılır?

IELTS Sınavına girecek çoğu kişinin en büyük endişesi speaking yani konuşma bölümünde kendini en iyi şekilde ifade edebilmek ve korkmadan ingilizce konuşabilmek oluyor. Ancak “İngilizcemi tekrar edecek yer bulamıyorum” neredeyse her öğrencinin konuşma yetkinliğini kazanmasını geciktiren sebeplerin başında geliyor.

IELTS Sınavı Speaking Teste Nasıl Hazırlanılır?.

Endişelenmeyin! GNR’nin profesyonel eğitmenleri konuşarak ingilizce öğrenmenizi sağlayarak sizlere her şeyden önce kendinize güvenerek ingilizce konuşma yetkinliği kazandırarak bu korkunuzu yenmenize yardımcı oluyor. Böylece çoğu insanın kabusu olan konuşma bölümü sizin için sınavın en keyifli kısmı haline geliyor.

Bu yazımızda sizler için IELTS konuşma bölümünde nasıl en iyi notları alabileceğinizi ve sınav günü uygulayabileceğiniz bazı önemli ipuçları sunacağız.

IELTS sınavı

Yurtdışına seyahat etmek, okumak veya çalışmak istiyorsanız, İngilizce dil seviyenizi kanıtlamanız gerekir. Bu kanıtı sağlanmanın en çok tercih edilen yollarından biri IELTS sınavıdır! Bu İngilizce testi size dünya çapındaki işverenler ve üniversiteler tarafından tanınan bir sertifika sağlar.

İki tür IELTS sınavı vardır – Akademik ve Genel. Akademik sınav İngilizce konuşulan bir ülkede eğitim almak isteyen öğrenciler için idealken, genel sınav iş fırsatları arayanlar için daha uygundur. Her ikisi de dört bölümden oluşur - okuma, yazma, dinleme ve konuşma.

Ancak, sınavın konuşma kısmı hem Genel hem de Akademik için aynıdır, dolayısıyla hangisini yapıyor olursanız olun, konuşma bölümü IELTS sınavının en önemli adımlarından biri olacaktır.

IELTS konuşma bölümü

IELTS Konuşma sınavı yaklaşık 11 ila 14 dakika sürer ve üç farklı bölüme ayrılır. Birinci bölümde günlük konuları konuşabilme ve kendini ifade etme ölçümlenir. Ardından ikinci bölümde ortak deneyimler ve fikirler yani aslında diyalog yetkinliği ve kelime dağarcığı değerlendirilir. Üçüncü bölümde ise çeşitli konularda sohbete derinlik katılarak kişiden fikirlerini ifade etmesi, zıt düşülen konuları değerlendirmesi ve tartışabilmesi beklenir.

Şimdi her bölüme daha yakından bakalım.

Konuşma bölümü 1‍

IELTS Konuşma Bölüm 1 bölümü, yaklaşık 4 ila 5 dakika süren tanıtım ve kısa röportajdır. Burada sınav görevlisi size kendini tanıtır ve sizden kendinizi tanıtmanızı ve kimliğinizi doğrulamanızı ister.

Daha sonra size ev, aile, iş, eğitim ve ilgi alanlarınız gibi tanıdık konularda birkaç genel soru sorarak konuşmaya derinlik katmaya başlarlar.

İPUCU: IELTS sözlü sınavında kesin çıkacak soruları önceden bilmek ne yazık ki imkansız, çünkü sözlü sınav karşınızdaki bir eğitmen tarafından anlık olarak yapılmaktadır. Ancak ilk bölüm sorularını cevaplayabilmek için en sağlıklı çalışma şekli kendinizle ilgili anlatabileceğiniz hobi ve özellikleri ingilizceye çevirerek bunlarla ilgili önemli gördüğünüz yerleri not almak olacaktır.

Konuşma Bölümü 2

IELTS Konuşma Bölüm 2, yaklaşık 3 ila 4 dakika süren ve tek kişilik bir bölümdür, yani bir monologdur diyebiliriz. Bu bölümde, sınav görevlisi sizden belirli bir konu hakkında konuşmanızı isteyen bir görev kartı verecektir. Bu kart ayrıca dilerseniz konuşmanın bir parçası olarak ele alabileceğiniz noktaları da içerir.

Konuşmanızı hazırlamanız için size bir dakika verilecektir - fikirleri not almak için bir kalem ve kağıt kullanabilirsiniz. Ardından, konu hakkında 1-2 dakika konuşmanız istenir. Unutmayın, sınav görevlisi size tartışmanız için ve konuyu derinleştirmek için sorular sorabilir.

İPUCU: Konuşmanız için kağıt üzerine notlar almaktan çekinmeyin! Ayrıca bu notları numaralandırarak bir liste haline getirebilir ve akış esnasında takılmanın önüne geçebilirsiniz!

İPUCU: Görev kartını dikkatlice okuyun: 2. bölümü yapmadan önce, görev kartını dikkatlice okumak için hazırlık dakikanızı kullanmanız konuşmayı kendi kafanızda planlamanız ve kendinizi doğru ifade etmek için çok önemlidir.

Konuşma Bölümü 3

IELTS Konuşma Bölüm 3, iki yönlü bir tartışmadır (diyalog) ve yaklaşık 4 ila 5 dakika sürer. Bu bölüm için, sınav görevlisi size Bölüm 2'de bahsettiğiniz konu hakkında daha fazla soru sorabilir.

Bu sorular size daha soyut konuları ve fikirleri tartışma fırsatı vermek için tasarlanmıştır. Burada gerçekten kelime dağarcığınızı ve gramer bilginizi sergileyebilirsiniz.

İPUCU: Bir şeye nasıl cevap vereceğinizi düşünmek için biraz zamana ihtiyacınız varsa duraksamak yerine “Let me see” “I’ve never considered this approach but…” gibi kelimeler kullanabilirsiniz. Bu kelimeler hem size zaman kazandıracak hem de ingilizce yetkinliğinizi daha ileri seviyede gösterecektir.

İPUCU: Dil bilginizi göstermekten çekinmeyin! Tüm bölümlerde çeşitli dilbilgisi yapılarını kullanma beceriniz konusunda test ediliyorsunuz, bu yüzden öbek fiiller, deyimler, bağlantı cümleleri, karşılaştırmalar ve zıtlıklar gibi dil bilgisi yetkinliklerinizi kullanmayı unutmayın.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı