Hangi İngilizce Sınavına Girmeliyim

Yeterliliğinizi ve bilginizi ölçmek için birçok ingilizce sınavı vardır. Farklı dönemlerde yapılan bu sınavların yapılma amaçlarında da farklılıklar vardır.

Hangi İngilizce Sınavına Girmeliyim.

Kariyer hayatınızda İngilizce bilmenin en önemli iş arama kriterleri arasında olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Her iş başvurusunda her zaman karşınıza çıkan bir arama kriteridir. Başvurularınızda hangi ingilizce sınavının yeterli olduğunu ya da yurtdışında okumak istiyorsanız ve seviyenizi hangi sınavlarla belgeleyeceğinizi araştırıyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

YÖKDİL Sınavı Nedir?

Seksen soru ve yüz seksen dakikadan oluşan YÖKDİL sınavına üniversiteler tarafından dil yeterliliği belgesi istenen öğrenciler katılabiliyor. Ayrıca üniversitelerde lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına girecek adaylara da yapılan bir sınavdır. Bazen bazı kurumlar özellikle bir belge adı vermeden yabancı dil bilgisi düzeyini gösteren bir belge istemektedirler. Bu durumda YÖKDİL sınavına katılmanız yeterli olabilmektedir. Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi işbirliği ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavıdır.  Sorular Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmaktadır. Organizasyon Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilir.

PTE Sınavı Nedir?

Pearson Test of English sınavı dört temel dil yeteneğinizin değerlendirilmesi için internet ortamında bilgisayar tabanlı yapılan bir dil sınavıdır. Yazma, konuşma, dinleme ve okuma becerileriniz değerlendirilir. Çok kısa sürede yeterliliğinizi belgeleyebileceğiniz, uluslararası akademik bir dil sınavıdır. Eğer yurtdışında eğitim almak için dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekiyorsa bu sınavı tercih edebilirsiniz. Değerlendirme Londra’da bulunan yapay zeka tarafından yapılmaktadır.

TOEFL ve IELTS sınavlarına göre avantajı, sonuçlarının beş gün gibi kısa bir sürede açıklanmasıdır. Eğer sadece akademik dil yeterliliğinizi kanıtlamanız isteniyorsa bu sınav yeterlidir. Başvuru formunda dil yeterliliğinizi belgelemeniz için sınav ismi belirtilmediği durumlarda bu sınavı tercih edebilirsiniz. YÖK tarafından da geçerlidir. Sınav süresi 3 saattir. Bilgisayar ortamında yapılan PTE sınavında klavye ve mikrofon bulundurmanız gerekmektedir. Sınav sırasında Amerikan ve İngiliz aksanından, ana dili İngilizce olmayan insanların aksanına kadar birbirinden farklı aksanları duyabileceğiniz bir sınavdır.

IELTS ve TOEFL sınavlarına alternatif bir sınav olup bu iki sınava başvurusunu geciktirenlerin tercih ettiği her geçen gün bilinirliliği artan bir sınavdır. Bilgisayar tabanlı olduğu için başvurunuzdan bir gün sonra bile sınava girebilirsiniz. Sonuçları da 5 gün içerisinde teslim alabilmektesiniz.

Sınav sonucunuzu internet üzerinden ilgili kuruma aktarabilmektesiniz. Bu da belgenizi ilgili kuruma göndermek için ek ücret gerekmeyeceği demektir. Harika bir avantaj. Öyle değil mi?

IELTS Sınavı Nedir?

Sonuçları iki yıl geçerli olan IELTS sınavı, İngilizce dilini kullanan ülkelerde çalışmak isteyenlere ve eğitim görmek isteyenlere yapılan bir sınavdır. Sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. Akademik ve genel olmak üzere iki farklı türde sınav yapılmaktadır. Eğer eğitim amaçlı İngilizce konuşulan bir ülkeye gidecekseniz, IELTS Akademik sınavına girmeniz gerekmektedir. Eğer çalışmak amaçlı gidecekseniz IELTS Genel sınavına girmelisiniz. IELTS sınavında konuşma, yazma, dinleme ve okuma bilgi düzeyiniz ayrı ayrı ölçülür. Her beceri ayrı ayrı değerlendirilir. Her bölümden aldığınız beceri puanının ortalaması sınav sonucudur. Puanlama birden dokuza kadardır. Bu yüzden sınav sonucunuzda kaldığınız ve geçtiğiniz belirtilmemektedir. Sadece aldığınız puan belgelenir. Uluslararası geçerliliğe sahip bu sınav İstanbul, Adana, İzmir ve Ankara’da yapılmaktadır. Ayda 2 veya 3 kez, British Council tarafından gerçekleştirilmektedir.  

Ülkemizde iş ilanlarında başvuru kriterlerinde istenen bir sınav sonucu olabilmektedir.

TOEFL Sınavı Nedir?

Test of English as a Foreign Language kelimelerinin baş harflerinden oluşan TOEFL sınavının süresi 3 saat 45 dakikadır. Bu sınava kayıt yaptırabilmeniz için CEFR B1 seviyesinde İngilizce yeterliliğinizin olması gerekmektedir. Bir başka deyişle upper-intermediate veya daha üst düzeyde dil bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. TOEFL sınavına girdiğinizde okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerinizin düzeyi ölçülür.

150’den fazla ülkede geçerli olan bir sınavdır. Uluslararası geçerliliğe sahip TOEFL sınavı, 11.000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul edilmektedir. Özellikle ülkemizde uluslararası ticaret yapan firmalar tarafından iş başvurularında istenen bir belgedir. Geçerlilik süresi iki yıldır. Bazı kurumlar 2 yıl çalışma süreniz dolduğunda yeniden sınavı yenilemenizi talep etmektedirler.

Dünya standartlarında İngilizce seviyenizi belirlemek ve geçerli kılmak için yapılan TOEFL sınavı için, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Eskişehir, Adana, Bursa, Antalya, Denizli, Kastamonu, Mersin, Hatay, Kocaeli, Malatya ve Kayseri’de sınav merkezleri bulunmaktadır. Ayda 3 veya 4 kez yapılmaktadır.

TOEFL ve IELTS Sınavındaki Farklılıklar

Her iki sınavda da okuma, yazma, dinleme ve konuşma beceriniz değerlendirilir. Soru sayısı ve sınav süresinde farklılıklar bulunmaktadır. En önemli farklılıkları konuşma becerisinin değerlendirilmesindeki farklılıktır.

TOEFL’da bir kulaklık desteği ile duyduğunuz soruların cevaplarını mikrofon ile yanıtlarsınız. Cevaplarınız hemen kaydedilir.

IELTS’de konuşma beceriniz değerlendirilirken, yüz yüze konuşma yapılırken, bu görüşme sonucuna göre özel puanlama yapılır. Konuşma bölümü uzman bir kişi ile sohbet şeklindedir

TOEFL IBT Sınavı Nedir?

TOEFL IBT sınavının açılımı, TOEFL Internet Based Toefl’dır. Adından da anlaşılacağı gibi, internet üzerinden yapılan bir sınavdır. 7 gün 24 saat internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Yılda 60 defadan fazla yapılan uluslararası geçerliliğe sahip bu sınavın süresi 3 saattir. İnternette araştırma yaparken 4 veya 4,5 saat sürelerine de rastlayabilirsiniz. 2019 Ağustos Ayı itibariyle, sınav süresi 3 saat olarak belirlenmiştir. Merak etmeyin sınav süresi kısaldı çünkü soru sayısı da azaldı.

Her zaman internetten başvuru yapabilirsiniz. Ama bir iş başvurusunda belgelemek için alacaksanız iki veya üç ay önceden başvurmalısınız. Çünkü sınava girdikten sonra puanlarınızın raporlanmasını belli bir süre beklemeniz gerekebilmektedir. Dört İngilizce becerinizi birleştiren görevler gerçekleştireceğiniz bir sınavdır. Örneğin size bir dinleme becerinizi ölçmek için bir şey dinletilecek. Ardından bir soruya yanıt olarak konuşma yapmanız gerekecektir.

TESOL Sınavı Nedir?

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce öğretebilecek kişilerin öğretilme yeterliliğini belgeleyebilmeleri için yapılan bir sınavdır. Türkiye’de Bakanlık tarafından atama yapılabilmesi için de kabul edilen bir sertifikadır.

ERASMUS Dil Sınavı Nedir?

Yurtdışında staj yapacak öğrencilerin veya üniversiteler arası değişim programına katılım gösterecek öğrencilerin dil bilgisi becerisini gösteren bir sınavdır. Bu sınavda hangi ülkeye gideceğiniz önemlidir. O ülkenin dilini anlayabileceğinizi belgelemeniz için gereken bir belgedir. Kolay bir sınav olmakla birlikte genellikle tek bir konu işleyen bir sınavdır. İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca dillerinden yapılmakta olup sınava bir dil için başvurabilirsiniz. Bazen internet başvurularında Erasmus Dil Sınavı anlatılıp başvuru formunu doldurabileceğiniz belirtilmektedir. Form Başlığına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü ERASMUS Dil Sınavına başvuru yaptığınızı sanıp sadece yabancı dil seviye tespit sınavı başvurusu yapılabilmektedir. Sınav süresi 2 saattir.

B2 First Sınavı Nedir?

Bu sınavın bir diğer ismi FCE’dir. Açılımı, First Certificate in English’dir.

Dünya genelinde, birçok iş yeri ve eğitim kurumu tarafından geçerli sayılan bir sınavdır. Gideceğiniz ülkede dil eğitimi alabilmeniz veya tek başınıza yaşayabileceğinizi kanıtlayabilmeniz yeterli bir sınavdır. Dil yeterliliğinizin B2 seviyesinde olduğunu kanıtlamanızı sağlayan bir belgedir. Birçok uluslararası şirket tarafından geçerli olan bir seviye tespit belgesidir. Sınava girdiğinizde B2 seviyesinde İngilizceniz olmasa da seviyenize göre bir belge alabilmektesiniz. Daha düşün seviyede bir sonuç alırsanız B1 Belgesi veya C1 Belgesi alabilmektesiniz. Ayda 1 veya 2 kez yapılmaktadır. Sınav süresi 210 dakikadır. Diğer sınavlarda olduğu gibi dört beceriniz değerlendirilir. Sınav merkezleri için Cambrige English resmi web sayfasından bilgi alabilirsiniz.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı