A2 seviyesinde dilbilgisine sahip olabilmek için tüm dünyada geçerli olan belli İngilizce kurallarında dilbilgisi becerilerine sahip olunması gerekmektedir. Günümüzde yabancı dil öğrenmede en popüler olan eğitim kurumları konuşma odaklı eğitimi hedefleyen ve gramer kurallarını katılımcıların konuşarak geliştirmesini sağlayan kurumlardır. Bu yazımızda öğrenilmesi ve konuşulması gereken İngilizce kurallardan bahsedeceğiz. Bunları nasıl daha iyi pekiştirebileceğiniz üzerine de tavsiyelerimiz bulunmaktadır.
Elementary Konu Başlıkları
- To Be
- Yardımcı Fiiller kullanımı
- Yer Edatları
- Zaman Edatları
- Belirli ve Belirsiz Tanımlık
- İyelik Sıfatları
- Very/ Too Kullanımları
- Var Yapıları There + be
- Modals
- Would like to
- Would prefer to
- Miktar Bildiren Kelimeler ve Kullanabilme
- Emir Cümleleri İmperatives Konuşabilme Kabiliyeti
- Gerund & İnfinitive
- Basit Phrasal Verb Kullanımları
- Let / Shall
- Presen Perfect Tense
- When/ While Kullanım Farkları
- Used to
- If Clauses
- İngilizce Zarflar
To Be fiilinin her halini en iyi şekilde bilmelisin. V1, V2, V3 hallerini her haliyle bilmelisin. Bunun için her halini önce çalışma defterine yaz. Sonra her kişi zamirinde en basit cümlede kullanarak konuşmalısın.
Under, near, between gibi yer bildiren edatları iyice öğrenmelisin. Bunun için eşyalar seçebilirsin. Eşyanın neyin üstünde altında, yanında, karşısında olduğunu üşenmeden kendi sesinle söylemelisin. Söylerken İngilizcesini bilmediğin eşyayı öğrenmekle vakit kaybetmemelisin. Amacın sadece yer edatlarını akıcı ve doğru bir şekilde kullanmak olmalıdır. Beyninin duyacağı bir ses tonu yeterlidir. Bir eşyayı tamamladığında başka bir eşyaya geçmelisin. Sadece eşya olarak düşünme. İnternette birkaç insanın olduğu fotoyu seçebilirsin. Belirlediğin kişinin konumunu diğer kişilere göre kendine tarif edebilirsin. Tek cümle ile geçiştirmemelisin. Arka arkaya İngilizce düşünerek söylemelisin. Çalışmayı aktif olarak yaptıktan sonra bilmediğin eşyaların anlamına sözlükten bakabilirsin. Bir sonraki gün gene aynı çalışmayı yaparsan hem yeni öğrendiğin kelimeleri aktif bir şekilde kullanmış olursun. Hem de yer edatlarını pekiştirmiş olursun. Bu çalışmayı her gün bir eşya için yatmadan önce yapmayı ihmal etme. Ya da sabah kalktığında. Konuşmayı geliştirmek için 1 hafta arayla bu çalışmayı tekrarlamalısın.
Yer bildiren edatları ikamet ettiğin yerdeki mağazalar üzerinden de yapmalısın. İn, On, At, Opposite, Across gibi edatları da kullanarak çalışmalısın. Bunun için Google haritalardan bir yer seçip yolda mause ile yürümeye başlayabilirsin. Hiç bilmediğin yerde gördüğün yerleri tarif etmeye başlarsın. Unutma etkili tekrar yapmayı ihmal etmemelisin. Başka bir üniteye geçsen bile her akşam bir eşyanın diğer eşyalara göre durumunu tarif et. Yer edatlarını pekiştirmek için zihninde bu çalışmayı yürürken de yapabileceğini hep taşımalısın. Gün içerisinde bir yerlere giderken gördüğün mağazaların konumunu edatları kullanarak söylemeye çalış. Mağazaların İngilizcesini bilmediğinde sıkıntı yok. Yeter ki zihninde birbirine göre konumlarını söylemeye çalıştığın yerler için doğru edatı kullanmaya çalış. İngilizceyi geliştirirken bu çalışmayı hayatına yerleştirmen senin için faydalı olacaktır.
A, An ,The olan belirli veya belirsiz tanımlık kurallarında iyi olmalısın. Bu kuralları en basit hali ile akıcı konuşmaya çalışmalısın. Çalışma kağıdına The ile ilgili özel kuralları yazmaya başlarsan yavaş ilerlersin. Amacın cümle içerisinde kullanmaya özen göstermek olmalıdır. Zaten okuduğun kitaplar sayesinde The tanımlamasını hangi özel durumlarda kullanacağına aşina olmaya başlayacaksın. Her akşam 10 dakikanı kendi düzeyinde kitap okumaya ayırmalısın. Eğer kısa sürede öğrenmek istiyorsan uyku öncesi okumak çok faydalıdır. Okurken a, an, the kullanımlarına farkındalığın gelişecektir. Her gece yatmadan 1 özel kurala göz gezdirebilirsin. Ama bütün kuralları 1 seferde ezberlememelisin.
There + Be Kullanımı için üşenmeden cümleler kurmalısın. Bu üniteyi konuşurken aktif olarak kullanabilmek için çok pratik yapmalısın. Örnek cümlelere İngilizce kaynak kitabından bakıp benzer kendi cümlelerini kurmalısın. En sevdiğin tatil yerini düşünerek orada neler olduğunu söylemeye çalışabilirsin. Buzdolabında neler olduğunu söylemeye çalışabilirsin. Her kelimenin İngilizcesini bilmene gerek yok. Yeter ki there+be kullanımına alıştırma yap.
Modals kurallarını en basit haliyle bilip cümleler kurabiliyor olmalısın. Must, Should, May, Can vb. modals kelimeleri ile ilgili çok cümle kurmalısın. Her kişi zamirinde üşenmeden konuşmalısın. Bir şeylerin yapılıp yapılmamasını ifade ettiğimiz bu kurallarda çok cümle kurmalısın. O piyano çalabiliyor, erken yatmalısın, doktara gitmeliler gibi çok örnek cümleyi konuşarak yapmalısın. Bazen ne söyleyeceğimiz bulamayız. Bunun için ünvanlar verebilirsin. Bazen anne baba ol bazen doktor ol bazen öğretmen ol. Karşında birileri var gibi neyi yapıp yapmamaları gerektikleriyle ilgili cümleler kur. Ailende veya çevrende iletişim halinde olan kişilerin yetenekleri hakkında konuş.
Modals kurallarını geliştirirken çok sevdiğin bir sporcunun, müzisyenin vb kişilerin yetenekleri hakkında neler yazılıyor bakabilirsin. Onların röportajlarını okuyabilirsin. Bu röportajlarda kişilere tavsiyeleri oluyor. Bu cümlelerde modals kurallarını inceleyebilirsin. Bu ünite ile ilgili alıştırmalarını bitirmeden bir hafta sonra sanki birine anlatıyor gibi o ünlü kişinin tavsiyelerini aktarmayı deneyebilirsin. Sanki o ünlü kişi sensin ve o tavsiyeleri sen veriyormuş gibi…
Would like to, would prefer to kuralları üzerine konuşabiliyor olmasın. Bu kural çabuk öğrenilip az konuşma pratiği yapıldığı için kolay unutulur. Sen kolay unutanlardan olmamak için fazla örnek cümleyi kendi sesinle kendine söyle. Çalışma kağıdına örnek cümleler yaz. Onların her birini en az 5 kez kendine kendi sesinle tekrarla.
Elementary düzeyinde belli başlı Phrasal Verbs kullanımlarını bilmek gerekir. Yaygın olanlarını konuşabilmek için kitap okuma alışkanlığını bırakmamalısın. Bazı çalışma kitaplarında alıştırmaları çözebilirsin. Alıştırma cümlelerini kendine 5 kez kendine tekrarlamayı unutmamalısın.
Many, much, any gibi miktar bildiren kelimelerle ilgili çok cümle kurmaya çalışmalısın. Miktarlar hakkında konuşabilmek üzerine çalışırken özellikle kendi anadilinde sayılabilen veya sayılamayan kelimeler üzerine düşünebilirsin. Türkçe neyi nasıl tarif ediyorsun, evinde hangi miktarda ne olduğunu nasıl söylüyorsun. Bunların farkında olmaya çalışırsan daha hızlı öğrenirsin. Bu yüzden yemek yediğin her anda ve günlük yaşantında konuşurken miktarları nasıl Türkçe konuşuyoruz farkında ol. Farkında olduğunda İngilizcede daha kolay ilerlersin. Çünkü direkt İngilizce öğrenmeye başlarsan sanki kendi dilinde hiç kullanmıyormuşuz gibi geliyor. Çok ezber yapılacak şey varmış gibi gözüküyor. Mantığını kendi dilinde kavrarsan İngilizce'de öğrenmeni hızlandırırsın. Ama bu kurallara özel vakit ayır. Hiç durmadan konuş. Vaktim gidiyor diye düşünmeden çok cümleyi kendine söyle. Orta seviyede daha akıcı konuşabilmende etkilidir.
Let's ve Shall kelimelerinin yaygın olarak kullanıldığı Öneri Belirten Kelimeler kurallarını konuşarak geliştirmelisin. Birine yol tarifi, yemek tarifi vermeyi hayal ederek konuşmaya çalış. En kolay cümle kurularak sözlü anlatımın yapıldığı kurallardandır. Az cümle kurarak geçersen akıcı konuşmanı ileride engelleyebilirsin. Modalslardan birini kullanmayı düşünmemek için çok örnek cümle kurmalısın.
Present Perfect Tense ile tanışıldığı ve yeni öğrenmeye başlayanların kabusu olan bir zaman dilimidir. Türkçe hiç konuşulmadığı düşünülür. Bu ünite hakkında nasıl pratik yapabileceğin hakkında blog yazılarımız bulunmaktadır.
When/While, Used to, İf clauses kuralları da A2 düzeyinde konuşabilme becerisinin kazanılması gereken diğer kurallardandır. Eğer kural olarak öğrenirsen pasif öğrenmiş olursun. Sesini duyacak şekilde kendine cümleler söylemelisin. Etkili tekrar çalışma bir daha bu kurallara dönmeni engelleyecektir. Konuşarak yani aktif olarak birçok cümle kurarak konuşmayı ihmal etmemelisin.
Başlıkları listeleyerek sana tavsiyelerimizi yazdık.
GNR Eğitim olarak 1. dakikadan itibaren katılımcılarımızın İngilizce konuşmasına odaklı bir eğitim metodumuz bulunmaktadır. Etkili tekrar yöntemiyle Davranışçılık Ekolü'nden etkilenerek geliştirdiğimiz GNR Metodu sayesinde 3 ay gibi kısa bir süre katılımcılarımızı temel İngilizce kurallar üzerinde akıcı konuşur hale getiriyoruz.
İngilizce A2 düzeyinde bilinmesi gereken kuralları evde kendine kendine geliştirip sonra bir kursa gitmeyi planlamış olabilirsin. Elementary seviyesini GNR Metodu ile öğrenmeye başlarsan her zaman kendi kendine nasıl pratik yapacağını da deneyimlemiş olursun. Konuşma pratiğinin nasıl olması gerektiği hakkında tecrübe kazanılmadığında internetteki tavsiyeler üzerinde kaybolup İngilizce öğrenme motivasyonunu kaybedenlerin sayısı çoktur.
Günümüzde konuşma odaklı bir kurs ile öğrenmeye başlayıp sonradan kendi kendine çalışmak avantajlı olmaktadır. Öncelikle gramer kurallarını konuşurken nasıl öğreneceğini kurslar sayesinde canlı bir deneyim yaşaman çok avantajlıdır.
GNR Eğitim