İngilizce How Much ve How Many Konu Anlatımını Konuşarak Çalış

İnsan olarak soru sorarak hayatımızda yeni şeyler öğreniriz. Merak etmediğimiz bir şeyi öğrenmek için uğraşmayız. İngilizce nesnelerin miktarını sorarken how much ve how many kullanırız. Nesnenin sayılabilir veya sayılamaz bir kelime olmasına göre much veya many kullanacağımıza karar veririz. Soruyu buna göre sorarız.

İngilizce How Much ve How Many Konu Anlatımını Konuşarak Çalış.

İngilizce bir şeyin sayısını sorarak öğrenmek istiyorsan How soru kalıbını kullanmalısın. “How much” ve “how many”, İngilizcede miktarını veya sayısını sormak için kullanılan ifadelerdir. Ama sorduğumuz sayının sayılabilen ve sayılamayan bir nesne olması sorunun sorma şeklini engeller. Sayılabilen bir şey soruyorsan “How Many” kullanmalısın. Sayılamayan bir şey soruyorsan “How Much” ile sorunu sormalısın. Ne kadar, kaç tane var gibi merak ettiğimiz şeylerin sorusunu sorarken kullanırız. Biz Türkçede miktarla alakalı soruları “ne kadar, kaç tane?” gibi soru kelimeleri üzerinden anlatmaktayız.

Ne kadar paran var: “How much money do you have?” cümlesi ile sorman gerekir. Neden much? Çünkü hemen sayılabilen bir şey değil. Eğer çok paran var mı diye sorulsaydı Do you have much money? Sorusunu sormalıydın. Ama önemli olan yine much kelimesini kullanmanı fark etmen.

Bu ne kadar: Bir şeyin fiyatını sorarken much kullanmalısın. How much is this?

Bu eldivenler ne kadar: Eldivenin fiyatını sorsan da gene aslında parasını merak ediyorsun. Gene much kullanmak zorundasın. How much are these gloves?

Bu ayakkabılar ne kadar: How much are these shoes? Ayakkabı sayılabiliyor diye düşünmemelisin. Fiyat sorarken much kullanmalısın.

Gezi için ne kadar paraya ihtiyacımız var: Öğrenci olduğunu ve yakın bir arkadaşınla geziye gideceğinizi düşün. Bu geziye biriktirdiğiniz harçlıklarla gidiyor olun. Yakın arkadaşında senin daha iyi hesap yaptığını düşünerek sana sormuş olsun. How much money do we need for the trip? Aslında unutmaman gereken para kelimesini much ile sorman gerektiği.

Ne kadar kar var: kayak yapmaya gideceğini düşün. Kayak yapmak için dağda ne kadar kar oranı olduğu önemlidir. Ama kar sayılabilen bir şey değildir. Bu yüzden much kullanmalısın. How much snow is there in the mountains?

Türkiye’de kaç tane şehir var: Merak etme coğrafya çalışmayacağız. Kaç tane şehir olduğunu bilmene de gerek yok. Coğrafya dersimiz iyi olsun olmasın veya bir ülkenin şehir sayısını bilsek de bilmesek de şehirlerin sayısı bellidir. Bu yüzden many kullanılması gerekir. How many cities are there in Turkey?

Kaç ülke ziyaret ettin: Şimdi belki dünyanın çoğu yerine gitmişindir. Bu yüzden sayı olarak bilmiyorsundur. Ama sana bu soru sorulurken gene de many ile sorulur. Çünkü kaç ülkeyi ziyaret ettiğin sayılabilir. How many countries have you visited?

Kaç kardeşin var: hepimiz kardeş sayımızı biliriz. Kaç tane erkek kardeşimiz veya kız kardeşimiz olduğunu da biliriz. Ya da ağabeyimiz veya ablamız olduğunu da biliriz. Kaç tane çocuğumuz olduğunu da biliriz. Bu yüzden sayılabilir bir şey sorulduğundan many kullanmalısın. How many brothers have you got? / How many children have you got?

Çantanda kaç tane kalemin var: Çantadan da kaç tane kalem olabilir ki… Sayabileceğin bir miktarda kalemin olabilir. 100 tane bile olsa çantamıza alabileceğimiz miktar bellidir. Sayılabilir miktardadır. Bu yüzden many kullanılır. How many pencils do you have in your bag?

Evde ne kadar ekmeğimiz var: Ekmek sayılabilen ve sayılamayan kelimeler arasında en çok şaşırılan kelimelerden biridir. Eğer biri bize masada bir dilim ekmek istiyorsa a slice of bread. Ama fırından alıyorsak I want to buy a loaf of bread. Evde ekmeğimizin olup olmadığını öğrenirken dilim mi bütün mü ekmeğimizin olup olmadığını öğrenmeye çalıştığımızdan much kullanılmalıdır. How much bread do we have at home?

Dolapta süt var mı: Süt, su, bira, kola gibi sıvılar sayılamayan kelimeler grubundadır. Sütü bardakta içeriz. Ya da şişe veya kutudan alırız. Biri dolapta sorduğunda ya da biz sorduğumuzda süt gibi sıvılarla ilgili sorularımızı much ile sormalıyız. How much milk is there in the firdge?

Fazla vaktim yok: Biri bize vaktimiz olup olmadığını sormalı ki bu cevabı vermiş olalım. Vakit sayılabilen kelimelerden değildir. Bu sefer soru sormayalım. Sen sorusunu düşün. Vaktin olup olmadığını belirtirken genelde 10 dakika bile vaktimiz olsa acelemiz olduğundan, fazla kalamayacağımızdan sayı vermeyiz. Ama ister cevap ver ister soru sor much kullanmalısın. Biz sana “I haven’t got much time” olarak cevabını yazalım. Sen sorusunu söylemeye çalış.

Kahvenize ne kadar süt istersiniz: Kafede arkadaşlarınla oturuyorsun. Kahvede süt istemiş olduğunu düşün. Böyle durumlarda genelde süt miktarını nasıl tercih ettiğimiz sorulur. Süt sayılan bir isim olmadığından, sıvılarla ilgili kelimeler sayılabilen kelimeler olmadığından much kullanmalısın. How much milk do you in your coffee?

Çaya kaç kaşık şeker attı: Şimdi şeker sayılabilen bir kelime değildir. Sayılamayan kelimelerde much kullanılır. Ama bu soruda şekerin kaç kaşıkla atıldığı sorulmaktadır. Bu yüzden many ile sorulur. Kaç kaşık sorulduğundan kaşığı kaç kez kullanıldığının sayısı bellidir. How many spoons of sugar did he put in the tea?

GNR Eğitim olarak 3 ay gibi çok kısa bir sürede İngilizce hiç bilmeyen birini İngilizce konuşabilir hale getiriyoruz. Patenti sadece bizde olan bir öğrenme metodu ile. İlk dersin 1. dakikasından itibaren sadece İngilizce konuşarak öğretiyoruz. GNR Metodu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi internet sayfamızda GNR Metodu ile ilgili kısımdan alabilirsin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı